•LIVE• Dag 5, Alle repetities op een rij

Vanaf vandaag is de persruimte geopend en mag de pers ook de Malmö Arena betreden. Alle kandidaten uit de eerste halve finale worden nu ‘achter elkaar geplakt’. Daarbij zal de Nederlandse delegatie, met Anouk voorop, de puntjes op de ‘i’ moeten zetten. Weet Anouk nu perfect de camera’s te vinden? Worden de close-ups geperfectionaliseerd?

••ESF Magazine•• doet hier zometeen verslag van, maar nu op een iets andere manier. In korte blog-stijl gaan we in deze post alle landen bij langs en deze updaten we de gehele dag constant in volgorde van optreden, waarbij het meest recente repeterende land bovenaan blijft staan. Daarbij doen we zowel verslag van de eigenlijke repetitie als ook van de persconferenties.

In deze ‘constante blog’ maken wij ook gebruik van het videomateriaal van onze collega’s van ESCdaily.com en sporadisch de European Broadcasting Union.

Refresher

We beginnen het bloggen met Slovenië en werken dan alle daaropvolgende 15 landen in deze eerste halve finale af in volgorde van aantreden. Je kunt ons commentaar hieronder volgen:

16.VLAG - ServiëSERVIË:
Repetitie: De act bij Servië blijft sterk, alleen komt het verhaal van ‘Ljubav je svuda’ niet over omdat de drie dames niet meer hun kleding van de nationale finale aanhebben. Toen was het duidelijke dat de blonde in dubio was en advies kreeg van een engeltje en een duiveltje. Met de zuurstokpakjes van vandaag komt dat verhaal niet volledig over, zeker niet bij mensen die de taal niet spreken. Een echte topnotering zou hierdoor weleens in gevaar kunnen komen.

15.VLAG - BelgiëBELGIË:
Repetitie: De repetitie van België is vandaag veel beter dan enkele dagen geleden. Deze keer is de zang van Roberto vanaf het begin in orde. Hij bespeelt de camera’s goed, maar blijft erg statisch, ook wanneer het nummer richting de dubstep gaat. Een goede doorloop van België maar wij geloven nog altijd niet in kwalificatie voor onze Zuiderburen.

14.VLAG - CyprusCYPRUS:
Repetitie: Vandaag zijn de zangpartijen van Despina veel beter verzorgd dan dinsdag. Aan het totaalplaatje is niets veranderd. Het heeft iets weg van de staging van Glennis Grace en de performance van Anna Vissi, maar dan iets ingetogener. Omdat de concurrentie in het veld van ballads zo sterk is, zou Cyprus de boot kunnen missen. Niet iedereen van onze redactie is het daar overigens mee eens. De verdeeldheid bij deze inzending is misschien wel het grootst…

13.VLAG - IerlandIERLAND:
Repetitie: Ierland is net zo krachtig als op de eerste repetitiereeks. Het samenspel tussen Ryan Dolan, zijn trommelaars en backings komt heel goed over. Ook de zang is uitstekend vandaag. De Ieren hebben een leuke act in elkaar gezet die gaat opvallen in het deelnemersveld van deze kleine halve finale. Of deze bijdrage sterk genoeg is om op zaterdagavond te scoren valt te betwijfelen.

12.VLAG - MoldaviëMOLDAVIË:
Repetitie: Een aantal kleine veranderingen bij Moldavië, met iets meer shots van de dansers en de man achter de piano, die lijkt op Jochem Myjer. Een krachtige, vocaal uitstekende performance van Aliona Moon, die met haar groeiende lichtgevende jurk makkelijk naar de finale zal gaan.

11.VLAG - Wit-RuslandWIT-RUSLAND:
Repetitie: Voor Alyona Lanskaya lijkt het grootste leed al te zijn geleden voor het festival, toen een modern nummer werd ingeruild voor ‘Solayoh’, dat componist Paelinck al vijf jaar op de plank had liggen. Niet alleen de compositie is gedateerd, ook de hele uitvoering en act doet denken aan een songfestivalinzending uit midden jaren ’00. Of dat voldoende is voor een finaleplaats bijkt op dinsdagavond. Gezien de sterke verbetering in het intermezzo en de afgestemde kleding is het niet uitgesloten.

10.VLAG - LitouwenLITOUWEN:
Repetitie: Andrius staat er nog steeds bij als een slappe pop en zingt zijn nummer vrij inspiratieloos. Het ‘The Killers’-achtige nummer komt hierdoor totaal niet over. Dit is één van de weinige inzendingen die wij unaniem kansloos achten voor een plek in de finale op zaterdag.

09.VLAG - MontenegroMONTENEGRO:
Repetitie: De astronauten van Montenegro hebben nu gele lichten in hun helmen en zangeres Nina heeft een aanpassing aan haar spacekleding gekregen. ‘Igranka’ blijft ons in positief opzicht verrassen met hun leuke act maar blijft gezien het weinig aansprekende genre hoogstens een outsider voor een finaleplaats.

08.VLAG - NederlandNEDERLAND:
Repetitie: Vocaal opnieuw een uitstekende doorloop van Anouk, die iets meer contact maakt met de televisiekijkers. Het shot van de achtergrondzangers is sterk verbeterd. Anouk was even haar tekst kwijt in de eerste repetitie maar ging professioneel door. Het nummer ‘Birds’ wordt degelijk en met klasse uitgevoerd en in een donkere setting in beeld gebracht. Een unieke bijdrage die niet valt te vergelijken met iets dat we de laatste jaren eerder hebben gezien.

07.VLAG - OekraïneOEKRAÏNE:
Repetitie: ‘Gravity’ komt beter uit de verf, ook omdat alle aankleding al officieel lijkt te zijn. Het komt allemaal iets minder rommelig over. De reus heeft een kostuum met horens aan en Zlata heeft een rode moderne jurk aan. De vocalen blijven dik in orde bij haar, dat gaat Oekraïne veel punten opleveren.

06.VLAG - RuslandRUSLAND:
Repetitie: Een hoop veranderingen bij ‘What if’, waar de achtergrondzangers van Dina een groot gedeelte van het lied ook daadwerkelijk naar de achtergrond zijn verdrongen. De gimmick met het weggooien van enkele ballen door de mannelijke backings heeft nog altijd geen toegevoegde waarde. Een vocaal sterke uitvoering van een iets verbeterde Russische inzending.

05.VLAG - DenemarkenDENEMARKEN:
Repetitie: Emmelie de Forest heeft de verbeterpunten van de eerste repetitie ter harte genomen. Het cameracontact is sterk verbeterd. Er is vuurwerk en confetti aan het einde van ‘Only teardrops’. Het nummer heeft nog altijd niet de kracht die het bij de Deense nationale had. Misschien komt dat door de veranderde kleinere staging maar blijft één van de kandidaten voor een topnotering dit jaar.

04.VLAG - KroatiëKROATIË:
Repetitie: Het Kroatische ‘Mizerja’ maakt indruk en kom krachtig over op beeld. De zes musketiers zijn goed bij stem en hebben een goede onderlinge chemie. Mooie donkere traditionele kleding voor de mannen. Dit is een positieve verrassing vanuit Zagreb.

03.VLAG - OostenrijkOOSTENRIJK:
Repetitie: Om logistieke redenen repeteert openingsact Oostenrijk vandaag als derde. Natalia Kelly is goed bij stem vandaag, krachtig maar toch lijkt er te weinig pit in de performance te zitten. Het geheel komt op beeld helaas minder goed over dan tijdens de nationale finale, met enkele shots waarin ze zonder doel over het podium loopt. Kwalificatiekansen slinken op basis van vandaag maar zijn nog niet volledig verkeken.

02.VLAG - EstlandESTLAND:
Repetitie: Een klassieke songfestivalballad van Estland, die moet je natuurlijk in zwart-wit beginnen. Komt erg sterk over! Na een krappe minuut gaat het beeld over op kleur en zien we een soortgelijk plaatje als bij Nederland, de zangeres op het kleine podium met backings erachter. Uiteindelijk gaat ook Birgit naar het grote podium. Redelijke repetitie maar de concurrentie is groot in het veld van ballads en dat kán Estland de kop kosten.

01.VLAG - SloveniëSLOVENIË:
Repetitie: Slovenië heeft een dance-act bedacht in de stijl van Eric Saade, weinig origineel maar functioneel. Het grote probleem zit hem niet in dat gebrek een authenciteit maar in de erg zwakke zangpartijen van Hannah Mancini. Met name op het einde van het nummer vliegt ze flink uit de bocht. Geen finale voor Slovenië.

De repetities vandaag duren 20 minuten per land. En dat geldt ook voor de daaropvolgende persconferenties. De repetitie-invulling voor straks ziet er als volgt uit (tijden zijn onder voorbehoud):
01. 12:00 u – 12:20 u: SLOVENIË
02. 12:25 u – 12:45 u: ESTLAND
03. 12:50 u – 13:10 u: OOSTENRIJK
——————————————————————
Lunchpauze
——————————————————————
04. 14:10 u – 14:30 u: KROATIË
05. 14:35 u – 14:55 u: DENEMARKEN
06. 15:00 u – 15:20 u: RUSLAND
07. 15:25 u – 15.45 u: OEKRAÏNE
08. 15:50 u – 16:10 u: NEDERLAND
——————————————————————
Reclameblok
——————————————————————
09. 16:35 u – 16:55 u: MONTENEGRO
10. 17:00 u – 17:20 u: LITOUWEN
11. 17:25 u – 17:55 u: WIT-RUSLAND
12. 18:00 u – 18.20 u: MOLDAVIË
13. 18:25 u – 18:45 u: IERLAND
——————————————————————
Pauze voor avondmaaltijd
——————————————————————
14. 19:45 u – 20:05 u: CYPRUS
15. 20:10 u – 20:30 u: BELGIË
16. 20:35 u – 20:55 u: SERVIË

[Volg de repetities van alle 39 deelnemende landen in Malmö ••LIVE•• het kritische online songfestivalmagazine ••ESF Magazine••. De redactie probeert een zo kritisch en objectief mogelijk oordeel te vellen over onder andere zang, het lied, de visuals, choreografie en nog andere elementen die de kansrijkheid van het totaalplaatje kunnen vergroten. De dag wordt afgesloten met een ‘stand van zaken’ van de landen en eventuelekwalificatiekansen. Disclaimer: De foto’s en eventuele video’s zijn eigendom van ESCdaily.com en de European Broadcasting Union.]


9 Comments


 1. // Reply

  Mooi zo snel! Keep up the good work!


 2. // Reply

  de beschrijving van nederland vind ik wat uh….. beetje van zo op de hoede van wat we werkelijk denken 🙂


  1. // Reply

   Op de hoede? Volgens mij zijn we vrij duidelijk positief. Als je iets mist mag je vragen stellen 🙂


 3. // Reply

  @ steef je zegt bij moldavie ( wat minder nummer is dan Nederland ) makkelijk naar de finale. Bij nederland zeg je eigenlijk niet of nederland wel of niet naar de finale gaat.
  Ps ga jullie schamen met het numer van Montrenegro al jaren de mond vol over acts die Nederland instuurt ” joan- sieneke ” en dan dit slechte nummer en dan ook nog eens uitgevoerd in een clownspak ala marsmannetjes positief verassen.
  Sorry zakt me broek van af. ( en met mij velen )


 4. // Reply

  toch vreemd dat op de andere nederlandse site Servie echt helemaal tot de bodem wordt gelijk gemaakt. Kleuteract en minder dan K3 en hier opgehemeld. Verleden jaar werd Servie ook al opgehemeld. ( toen meer terecht overigens ) Bespeur ik vriendjes politiek of meningen uit hetzelfde klasje wat is dat toch …..


 5. // Reply

  @ Eric Moldavië is toch helemaal niet “minder” dan Nederland? Vocaal is het een erg sterk nummer. Daarbij snap ik wel dat als je al zoveel jaren niet meer in de finale bent gekomen, dat je nu toch wel een beetje sceptisch en voorzichtig bent. Wat betreft Montenegro ben ik het roerend met je eens. Over die tooi van Joan is zoveel ophef geweest en die rare pakjes van Montenegro schijnen geen enkel probleem te zijn.

  Ik vind Servië en Oostenrijk erg leuk en vocaal goed. Ik hoop echt dat ze de finale halen.


 6. // Reply

  GO ANOUK! hopen dat het nu eindelijk een x goedkomt.
  en @Iris volgens mij waren ze hier op deze site toch niks gezegd over de tooi van joan? vond het ook niet zown probleem je moet je liedje toch opleuken, de zang van joan was eerder probleem.


 7. // Reply

  @Pim Ik bedoelde het in het algemeen, ik heb zoveel gehoord en gelezen over die tooi en dan bijna alleen maar negatieve dingen, maar over die pakjes van Montenegro veel minder. Ik vond die tooi zelf ook niet een probleem hoor, maar ‘t is wel merkwaardig dat de tooi wél zoveel negatieve reacties heeft opgeleverd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *