•LIVE• Dag 1 van Dennis en Joan

Een moeizame eerste dag met negen repetities in Bakoe. Moeizaam qua transport en qua techniek. Het zal allemaal voorbij gaan aan Joan Franka en de Nederlandse delegatie, want zij komen morgen pas aan in Bakoe. Door: Dennis van Eersel

De EBU heeft mij namelijk verzekerd dat alle problemen morgen opgelost zijn. Joan Franka is dan al geland in Azerbeidzjan. Zij vliegt komende nacht met de rest van de Nederlandse delegatie deze kant op. Waarschijnlijk onwetend over de chaos die er vandaag nog was in de stad aan de Kaukasus.

Vanwege een wielerkoers in Bakoe waren er vanmorgen vroeg allerlei afzettingen in de stad. Hierdoor was het voor mij onmogelijk om een “eerlijke taxi” te vinden. Het zit zo: in Bakoe wordt aangeraden om alleen de paarse Eurovisie-taxi te gebruiken, omdat dit de enige is die met een meter werkt. Bij andere taxi-chauffeurs wordt je een spreekwoordelijk oor aangenaaid.

Na een langere wandeling dan noodzakelijk blijkt dat er ook nog geen pendelbussen voor geaccrediteerde pers rijden in de stad. Deze kunnen ook niet hun weg door Bakoe vinden door dezelfde wielerkoers. Nadat ik op de gok in een normale stadsbus was gestapt kwam ik in de buurt van mijn bestemming, maar nog steeds een klein half uur wandelen naar de Crystal Hall. Met vijf security-checks van agenten onderweg. Ik ben zo vrij geweest om hier geen foto’s van te maken.

Een van de leidinggevenden van de EBU is een Nederlander, Sietse Bakker. Ik ga hem later deze week nog interviewen. Hij vertelt mij dat de Azerbeidzjani de zaken niet regelen om voor vóór twaalf, maar pas om vijf óver twaalf. Een mentaliteitskwestie. “De shows beginnen volgende week in ieder geval op tijd”, spreekt Bakker met geveinsde zekerheid.

Over de zaken te laat op orde hebben gesproken: hetzelfde geldt voor de registratie van de repetities op de tv-schermen in het perscentrum. Omdat een overijverige medewerker een splitter heeft verwijderd, komen er geen beelden meer door. Het gevolg is dat hordes journalisten heen en weer rennen tussen de zaal en het perscentrum. Wel grappig om te zien, maar voor de organisatie een doorn in het oog.

Er zijn nu al honderden journalisten in Bakoe. Dit aantal zal in de komende dagen alleen maar gaan toenemen. De repetities zijn inmiddels al begonnen voor negen landen. Het is vijf over twaalf. Azerbeidzjan is er bijna klaar voor.

Verslaggever Dennis van Eersel is namens de regionale omroep RTV Rijnmond en ESF Magazine in Bakoe om verslag te doen. Als eerste lid van ons team is hij gearriveerd in de hoofdstad van Azerbeidzjan. Elke dag lees je in zijn rubriek hoe de dag van Joan Franka en hemzelf is verlopen.


1 Comment


  1. // Reply

    Whoo we’re in tech! 😀 Very important and nerve-wracking part of the show-process, speaking from both cast and crew experiences. Lots of fun to take part in though, especially on Eurovision scale, I’m sure. Baku looks amazing so far, guys; despite a few travel hang-ups.

    Excited to see what coverage you all produce as the week progresses and we come closer to show-time!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *