•LIVE• Dag 10 van Dennis en Joan

Vandaag ben ik naar de haven van Bakoe gegaan. Dat heeft weinig met de Nederlandse delegatie te maken maar wel veel met Nederland. En Rotterdam in het bijzonder. • Door: Dennis van Eersel •

Op uitnodiging van het Rotterdamse havenbedrijf Van Oord ben ik te gast in de omgeving van Alat. Dat is een dorp op zo’n kilometer of 30 ten zuiden van Bakoe. Het dorp zelf stelt overigens niet veel voor. Tien straten, dertig flats, twee Schotse hooglanders, vijf schapen en twee spelende kinderen verder ben ik het dorp weer uit.

De chauffeur vertelt mij dat het hier snel aan het veranderen is. Doordat er in deze omgeving een havengebied komt, zal de plaatselijke werkgelegenheid toenemen. De huizenprijzen zijn al gestegen. Van circa 30.000 manat, naar 60.000 manat. Voor een vrijstaande villa, that is.

Net buiten het dorp ligt een gebied dat nog door geen mens in gebruik is. Er ligt nog geen weg, alleen een dor verhard pad, waar de auto in schakelstand 1 doorheen moet. Een paar kilometer verder staat het kantoortje van Van Oord, waar een tiental aantal mensen werkt. Nadat ik gisteren niet aan eten was toegekomen nam ik het aanbod om mee te lunchen gretig aan. Schnitzel, pasta en aardappels. Sowieso beter dan de schapenhersenen die collega Friso Veenstra van deze website heeft gegeven, maar dat is een heel ander verhaal.

Na het eten en een veiligheidsinstrucie (pas op voor schorpioenen, zwarte weduwes en o ja, we kwamen vorige week in onze keuken een gifslang tegen) gaan we met de auto naar de kust. Na een kwartiertje wachten bij de pier komt een van de verkenningsboten ons ophalen. Ik word richting het platform gebracht, waar ik kan zien welke werkzaamheden er worden verricht. Er komt een grote geul in het water, diep en breed genoeg om de schepen richting het havengebied te kunnen laten varen. Het puurste voorwerk dat er is, voordat deze mannen aan de klus begonnen was er nog helemaal niets. In oktober zou het project af moeten zijn.

Het restmateriaal van de werkzaamheden wordt op een speciaal terrein gedumpt. Op het kantoor heb ik het benodigde papierwerk gezien van de Azerbeidzjaanse overheid. Toestemming in drievoud. Na leuke ontmoetingen en opnames met de kapitein en enkele mede-Rijnmonders uit Sliedrecht en Rotterdam kan ik weer op weg terug naar Bakoe.

Daar monteer ik mijn reportage die morgenochtend op Radio Rijnmond wordt uitgezonden. Verder even uitrusten voor een lange avond en nacht die op ons wacht. De eerste halve finale begint pas om middernacht. De afterparty eindigt pas morgenochtend.

Verslaggever Dennis van Eersel is namens de regionale omroep RTV Rijnmond en ESF Magazine in Bakoe om verslag te doen. Elke dag lees je in zijn rubriek hoe de dag van Joan Franka en hemzelf is verlopen.


2 Comments


  1. // Reply

    Hey Dennis? Even iets over de munteenheid, de Manat. Die is toch direct gekoppeld aan de Euro? Zijn ze momenteel niet evenveel waard? €1,- = Manat 1,-?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *