•LIVE• Dag 12 van Dennis en Joan

Weer niet. Dat is de Nederlandse conclusie van een mooie songfestivalweek. Al acht jaar ontbreekt Nederland in de finale van het festival, nadat ook Joan zich niet kon plaatsen.• Door: Dennis van Eersel •

Er is gisteren al veel over gezegd en geschreven. Iedereen heeft ook kunnen horen dat Joan niet goed zong. Vanuit Nederland hoorde ik dat zelfs de commentatoren Daniël Dekker en Jan Smit het eerlijk toegaven.

Dit haalt niet alle positieve punten weg die we deze week hebben gezien. Ik blijf erbij: deze lijn aanhouden en het leidt binnen enkele jaren tot succes. Laten we definitief de vorige jaren vergeten. Er is een nieuwe weg ingeslagen, dat heeft misschien wat tijd nodig.

De grootste schok voor mij is het uitvallen van Slovenië. Wat moet dit land zich gepiepeld voelen. Er wordt altijd veel gezegd en geschreven over vriendjespolitiek. Slovenië is het voorbeeld dat dit kolder is. Waarom laat de Balkan dit land altijd links liggen, zelfs als ze de betere zangeressen van het festival hebben, zoals de laatste twee jaar het geval was. Daar ga ik na het festival eens induiken.

Ik heb ook nog een gesprek gevoerd met event supervisor Sietse Bakker. Ook onder andere over het cliché, of misschien wel de mythe, van de vriendjespolitiek. Dit is vandaag of morgen op deze website te lezen. Voor Joan Franka is het klaar, zij blijft hier om te feesten. Ik doe dat ook, maar er moet in de laatste 1,5 dag ook nog gewoon gewerkt worden. Met het einde van deze rubriek komt wel het besef al binnen dat het er bijna op zit. Ik ga Bakoe missen.

Verslaggever Dennis van Eersel is namens de regionale omroep RTV Rijnmond en ESF Magazine in Bakoe om verslag te doen. Elke dag lees je in zijn rubriek hoe de dag van Joan Franka en hemzelf is verlopen.


4 Comments


 1. // Reply

  Slovenië is geen Balkan en ondanks de verwantschap van de taal met de andere voormalige Joegoslavische buurlanden, voelt Slovenië zich bijvoorbeeld meer verwant met Oostenrijk dan met bv. Servië Zeg tegen een Sloveen dat hij uit een Balkanland komt en je hebt kans op een knal voor je kop.

  En over de lijn naar succes voor Nederland. De opzet van het NSF van dit jaar was natuurlijk veel beter dan voorgaande jaren. Wat er volgens mij moet gebeuren is dat volgend jaar de laatste selectie wordt gedaan door een combinatie van televoters-vakjury- INTERNATIONALE jury, waarbij de internationale jury 50% stemrecht heeft. De uiteindelijke keus voor Nederland was toen het er op aan kwam toch weer een ‘kaaskoppenkeus'(mag ik zeggen met redelijke hoeveelheid buitenlands bloed in mijn aderen) doordat het duidelijke advies van de internationale commissie totaal terzijde werd geschoven door het Nederlandse volk. In plaats van zich inzetten om duidelijk te maken hoe belachelijk de keuze van die internationale commissie wel was geweest, zou men beter energie kunnen steken in het volgen van die internationale conclusies. Het volgens van de eigen smaak is immers al 8 jaar HET probleem! Punten op het ESF krijgt men immers niet aangereikt door de eigen burgers maar door buitenlandse kijkers.


 2. // Reply

  Een heel klein gedeelte van Slovenie ligt geografisch gezien wel degelijk in de Balkan. Maar dan hebben we het over details. Ik had ipv Balkan beter kunnen schrijven: voormalig Joegoslavie. Bedankt voor je leuke inhoudelijke comment verder


 3. // Reply

  Ok robert dan heb ik aan jou de volgende vraag ?
  Het nummer chocolate zou denk ik de terechte tweede geworden zijn.
  De internationale jury koos ook daar voor !!!
  Nu mijn vraag was chocolate wel doorgegaan ?
  IK heb indertijd gepost dat we een grote fout hadden gemaakt want ik denk dat dat gisteren RUIMSCHOOTS was doorgegaan.
  Maar denk jij dat ook ?


 4. // Reply

  Inderdaad, net als de Zweedse Melodifestivalen een internationale stemming houden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *