•LIVE• Dag 2: Ierland, Cyprus, Litouwen & Servië

Alle landen van de eerste halve finale zijn aan bod geweest. Lees hier ons oordeel over de laatste vier landen van vandaag: Ierland, Cyprus, Litouwen en Servië.

IERLAND:

Ierland probeert duidelijk iets stoers en energieks neer te zetten. in de background tattoo-achtige afbeeldingen in de kleuren geel, zwart en rode en oranje accentjes. Ryan ziet er uit als een kamper in een glimmend leren pak. Hij zingt met nog even geknepen stem en oogjes, wat misschien niet sympathiek overkomt, maar hij komt er mee weg. Vooral omdat er voldoende afleiding is. Ierland zet twee met tattoo’s beschilderde blote bovenlichamen van dansers met leren broeken in. Zij komen meteen bij het intro in beeld wanneer zij op het kleine podium op bodhráns (Ierse hand drums) slaan. Duidelijk inzettend op de kinky gay-vote. Met nog wat getrommel en vuurwerk op de achtergrond haalt Ierland het maximale uit de matige bijdrage, daar waar Wit-Rusland het laat liggen. Tussen twee hele rustige bijdragen kan de moeilijk kijkende en vocaal minder sterke Jan Smit wel eens gaan opvallen en doorgaan als middenmoter. In de finale gaat hij dan alsnog onderuit en zal dan wellicht rond de twintigste plek eindigen.


CYPRUS:

Een statige en ouderwetse bijdrage. Zo wordt het ook gebracht. Verstilde beelden in blauw licht, die doen denken aan een Lisa Andreas of een tot kalmte gebrachte Anna Vissi. Despoina staat in een zwart/bruine vitrage-jurk en ziet er uit als een mooie vrouw van middelbare leeftijd met een windmachine die voor de enige beweging moet zorgen. De zang klinkt naar het einde toe wel wat moeizaam, maar is wel zuiver.

Met België hierop volgend (ook veel blauw én zwarte kleding én saai gebracht) zijn we wel bij de twee slaapverwekkendste momenten van de show aanbeland. Cyprus lijkt kansloos.


LITOUWEN:

Het is jammer als een lied wel potentie had gehad maar door de presentatie om zeep geholpen wordt. Andrius doet dat met zijn ‘Something’. Het nummer mist elke overtuigingskracht. Geen mooie beelden op de achtergrond, voornamelijk wat blauw en paars licht. Andrius staat er in zijn zwarte leren jack en te korte T-shirt te zingen, zonder dat er over een presentatie lijkt te zijn nagedacht. De close-ups komen iets te dichtbij. De zang is nu redelijk ontspannen, maar kon wel eens tegen gaan vallen wanneer hij wel voor een publiek staat en het er om gaat. De zanger komt namelijk totaal niet professioneel over. Typisch een bijdrage waar niemand aanstoot aan neemt, maar ook niet op zal gaan stemmen. Een soort 3J’s-scenario lijkt het meest waarschijnlijk.


SERVIË:

Vocaal klinkt het iets beter dan de nationale finale en de act begint met veel rood licht. Sowieso is de act qua kleuren al een vrolijke verademing na Cyprus en België. De meisjes hebben nu typische suikerzoete ‘My-little-pony’ kleine-meisjeskleding aan. De blonde zangeres ziet er uit als Britt Dekker, maar dat is geen compliment. Het enige dat Servië zou moeten veranderen zijn de outfits. De kleding, die de meiden tijdens de Nationale Finale aanhadden versterkt het concept van de ‘duivel’ en het ‘engeltje’ die het twijfelende meisje van advies in de liefde voorzien beter dan de zoete pastelkleurtjes die ze nu aanhebben. Wat zangeressen nu wel heel goed doen zijn de mimiek en handbeweginkjes. Het lijkt goed op elkaar ingespeeld te zijn. Enkele typische gebaartjes maken dat de act er nu echt uitziet als drie vriendinnen, die samen de belangrijke liefdesperikelen bespreken. De finale lonkt voor Servië.


[Volg de repetities van alle 39 deelnemende landen in Malmö ••LIVE•• het kritische online songfestivalmagazine ••ESF Magazine••. De redactie probeert een zo kritisch en objectief mogelijk oordeel te vellen over onder andere zang, het lied, de visuals, choreografie en nog andere elementen die de kansrijkheid van het totaalplaatje kunnen vergroten. De dag wordt afgesloten met een ‘stand van zaken’ van de landen en eventuelekwalificatiekansen. Disclaimer: De foto’s en eventuele video’s zijn eigendom van ESCdaily.com en de European Broadcasting Union.]


1 Comment


  1. // Reply

    Ryan ziet er uit als een kamper in een glimmend leren pak. PARDON ????? Ten eerste worden kampers even door het slijk gehaald en ten tweede wat ik op de beelden zie ziet hij er voor het liedje zelf PERFECT uit.
    Tevens gaat het songfestival weer de kant op wat ik verwachte. FLUTNUMMERS gaan dverder door burenpuntjes en zo naar de finale. Als nederland iets stuurt als servie worden we afgemaakt …… Maar ja servie komt van ver en die landen die hebben wel smaak naar het schijnt. IPV dat we stijgen in polls door dit soort zwakke nummer zakken we alleen maar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *