•LIVE• Dag 3 van Dennis en Joan

Deze dag stond in het teken van de eerste repetitie van Nederland. Laten we wel zijn: als liefhebber vond ik de doorlopen van Servië en Portugal ook een hoogtepunt, maar qua werkdruk lag de focus volledig op “Indian Joan”. Door: Dennis van Eersel

Bij de repetitie valt me op dat er duidelijk voorwerk is gedaan door Joan en haar ploeg. Er is nagedacht over hoe het lied ‘You and me’ in beeld moet worden gebracht en wat voor gevoel het over moet brengen. De indianentooi is behouden gebleven. Ik sta er een beetje tweeslachtig in en ook de reacties zijn erg wisselend. Je kunt zeggen: het is iets waardoor de Nederlandse inzending memorabel is. Aan de andere kant is het niet duidelijk in beeld wáárom Joan de tooi op heeft.

Hoe belangrijk is de indianentooi?
Ik kan het nog niet zo goed plaatsen maar gevoelsmatig is het, zeker bij juryleden, niet zo’n issue denk ik. Zij horen een goed liedje, dat zuiver vertolkt wordt door een kundige zangeres, die met haar ogen de camera’s bespeelt. Het lijkt mij teveel goeds om door een hoofdtooi geen punten aan te geven.

Joan komt dus goed voorbereid naar Bakoe, zo blijkt. Mijn ingeving is dat dit komt door de impuls van John de Mol, die achter het songfestival is gaan staan. Maar het is vooral ook aan Joan zelf te danken. Zo sprak ik uitgebreid met één van haar achtergrondmuzikanten, ook afkomstig uit Rotterdam.

Joan heeft de touwtjes in handen
Hij is al snel na de nationale finale door Joan gevraagd om mee te gaan, omdat zij absoluut met mannelijke muzikanten, in plaats van vrouwelijke danseressen haar act wilde vormgeven. Duidelijk is dat Joan heel doelbewust is over wat ze wel en niet wil en prima in staat is om haar wil door te drukken. Het volledige interview met gitarist Brendo Festen volgt later deze week.

Ik ga nu verder in op het interview dat ik met Joan Franka had. “Muziek brengt mensen samen,” is één van haar slogans. Het plaatst gelijk het contrast tussen de situatie in Azerbeidzjan, waar enorme armoede en gigantische rijkdom elkaar afwisselen en er ook veel te doen is over de schending van mensenrechten. “Ik kan daar mijn ogen niet voor sluiten en ik luister naar verhalen die mensen willen vertellen. Ik hoop dat het songfestival het land kan helpen en de situatie niet nog erger maakt.”

De karikatuur van Joan
Tijdens de persconferentie komt er veel af op Joan. Er is behoorlijk wat vaderlandse interesse, maar ook de nodige vragen van buitenlandse “journalisten”. Het zorgt ervoor dat de Nieuwerkerkse een goed gevoel heeft overgehouden aan haar repetitie en dat de keuze voor haar indianentooi een juiste is. Een aantal Britse fans overhandigd Joan vandaag ook een t-shirt met een karikatuur van haar “indianenkoppie”.

Die spotprent is al eerder toegestuurd naar de TROS. Zij waren dermate enthousiast over het ontwerp van een Brit, genaamd Ben, dat ze het tot officieel logo hebben gebombardeerd. De ontwerper van de Joan-spotprent komt zaterdag naar Bakoe. De ontmoeting die ik al met hem heb geregeld moet wel een mooi verhaal gaan opleveren.

Enthousiasme bij ieder interview
Dit soort dingen zorgen voor een topstemming bij Joan, die alle 21 interviewaanvragen afhandelt en ook bij het laatste gesprek nog even enthousiast is. Dat was ze ook al tijdens de persconferentie, waar ze een goede indruk achter liet en uitstekend uit haar woorden kwam.

In mijn één-op-één-interview met haar voor Rijnmond beaamt ze ook mijn gevoel dat er duidelijk veel werk is verricht in de voorbereiding naar dit festival: “Ik kan niets zeggen over hoe de Nederlandse artiesten van de laatste jaren dat hebben gedaan, maar ik heb met mijn team veel gedaan. Ik heb veel nagedacht over mijn act en wat ik wil. Alles wordt met mij besproken, ik wil overal van op de hoogte zijn. Ook van de kledingkeuze van anderen. Ik heb een bepaald idee in mijn hoofd en ik wil ook dat het er zo staat.”

Wishful thinking?
Vastberaden en daadkrachtig. Joan Franka heeft absoluut de gunfactor. In het Nederlandse perskamp wordt er positief gesproken en geschreven over Joan. In diverse buitenlandse hoeken en bij de bookmakers zijn ze minder enthousiast. Dat is een verhaal waar ik morgen maar eens verder in ga duiken. Doe ik teveel aan “wishful thinking” als ik al teveel rekening hou met een eventuele finaleplaats?

Verslaggever Dennis van Eersel is namens de regionale omroep RTV Rijnmond en ESF Magazine in Bakoe om verslag te doen. Als eerste lid van ons team is hij gearriveerd in de hoofdstad van Azerbeidzjan. Elke dag lees je in zijn rubriek hoe de dag van Joan Franka en hemzelf is verlopen.


2 Responses to “•LIVE• Dag 3 van Dennis en Joan”

  1. Hebbuzz says:

    Zo blij dat ze de tooi heeft gehouden 🙂
    \||/
    -oo-

  2. eric says:

    ja daar denken de buitenlanders en de stemmers dus anders over meneer hebbuz !!!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *