•LIVE• Dag 3: Wit-Rusland, Portugal, Oekraïne, Bulgarije

Morgen is een erg lange repetitiedag. Vandaag valt het relatief mee. Nog vier landen te gaan, al lijken daar op voorhand geen hoogvliegers tussen te zitten.

WIT-RUSLAND
Dennis van Eersel: Er was niemand van ons team aanwezig bij de eerste repetitie van Litesound. Oordeel daarom zelf hieronder.
Gert Waterink: Ik bekijk het repetitiefilmpje achteraf en denk: Why baby, why. De Witrussen hebben weer een andere muziekband lijkt het. EBU mag best eens zeggen tegen landen: Deze muziekband? Daar blijft het bij. Ik vind dit vlees nog vis. De leadzanger heeft geen uitstraling. Leuke microfoonstandaards weer. Maar er is meer nodig om dit de finale in te krijgen.


PORTUGAL
Dennis van Eersel: Na mijn interview met Joan was ik op tijd terug voor de laatste doorloop van Portugal. Blijft een mooi en innemend nummer. Misschien niet zo krachtig in beeld gebracht als de vergelijkbare inzending uit 2008, maar nog steeds een grote kanshebber op een finaleplaats.
Gert Waterink: Tsja, het totaalbeeld lijkt al een beetje klaar. Er gebeurt zo weinig op het podium vind ik. De LED-visuals staan stil, het achtergrondkoortje probeert wat te doen. En ergens werkt het ook wel. Maar ergens werkt het liedje ook wel. Ergens. Want het nummer pakt me gewoon niet. Dit heeft bij lange na niet de passie die de Balkanlanden in deze halve finale hebben. Ik zie dit nipt sneuvelen, vooral vanaf deze startplek.


OEKRAÏNE
Dennis van Eersel: Gaitana heeft een scherm bij zich waarop het lijkt dat er steeds mensen met haar meedansen in de achtergrond. Ze zingt het eentonige nummer goed, maar je moet van haar stemgeluid houden. Gaat het Oostblok stemmen op een donkere zangeres uit Oekraïne?
Dennis van Eersel: Jaja, hier hebben we weer een kanshebber. Gaitana moet beter zingen, maar de sympathie valt er vanaf bij deze inzending. Gaitana komt supergoed over op camera. De dansers, de goed opgebouwde, originele LED-visuals met een soort van flashmob, de trompetten…..ze geven dit festival, net als Roemenie, echt een zomers EK-voetbalsfeertje. Tot dusver in de rij van 8 het meest kansrijke nummer voor kwalificatie.


BULGARIJE
Dennis van Eersel: Ik denk nog steeds dat Sofi Marinova weinig tot geen kans heeft op een finaleplaats. De resultaten in Bulgarije zijn al jaren belabberd. Hoe lang gaat dit land nog meedoen, want ook dit jaar wordt een flop. Een veel te statische act van een hele matige zangeres.
Gert Waterink: Heerlijk dansplaatje, maar verkeerd uitgevoerd denk ik. De zangeres heeft geen charmante uitstraling en dan valt het matige zingen ook meer op. En zo vlak na het veel betere Oekraine, is dit op dit moment een gegarandeerde non-qualifier.


[Volg de repetities van alle 42 deelnemende landen in Bakoe ••LIVE•• het kritische online songfestivalmagazine ••ESF Magazine••. De redactie probeert een zo kritisch en objectief mogelijk oordeel te vellen over onder andere zang, het lied, de visuals, choreografie en nog andere elementen die de kansrijkheid van het totaalplaatje kunnen vergroten. De dag wordt afgesloten met een ‘stand van zaken’ van de landen en hun kwalificatiekansen. Disclaimer: De foto’s zijn afkomstig van onze partnersite allkindsofeverything.ie. De video’s zijn eigendom van escdaily.com.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *