•LIVE• Dag 7 van Dennis en Joan

Een dag na de tweede repetitie van Joan lijkt er in het perscentrum een soort kentering te hebben plaatsgevonden. Diverse binnenlandse en enkele buitenlandse media waren bijzonder positief over de repetitie. Het gevolg is merkbaar in de poll in de mediaruimte naast de Crystal Hall. • Door: Dennis van Eersel •

Joan Franka staat inmiddels op de negende plaats van de tweede halve finale. Klik op de foto en je ziet het in volledig formaat. Als dit waarheid wordt, zou dat betekenen dat Nederland voor het eerst sinds 2004 weer eens in de finale van het festival staat. Hoe belangrijk of heilzaam dat zal zijn, zullen we pas achteraf weten. Voorlopig tekenen we er maar voor en Joan is het zeker gegund.

Ik merk dat ik die laatste zin deze week al heel vaak heb uitgesproken. En dan ga ik altijd mijzelf wantrouwen, met oog op de prognoses die ik doe. Doordat ik Joan volg en haar een uitermate enthousiaste persoonlijkheid vind, gun ik haar die finale erg. De vraag is of ik daardoor de zaken te rooskleurig bekijk.

Afgelopen middag besprak ik die theorie met hoofdredacteur Steef van Gorkum. Het leverde een dergelijk interessante discussie op, waarover wij binnen enkele dagen een breedgedragen redactiestuk zullen schrijven.

Wij constateren namelijk na vele magere jaren, waarin er heel veel mis met de Nederlandse inzendingen, dat er echt een goede ontwikkeling gaande is. Na een wat dubieuze selectiemethode is de nationale finale qua opzet een verademing gebleken. De maanden erna zijn er zichtbaar voorbereidingen geweest richting Bakoe. Het denkwerk over hoe de Nederlandse inzending in beeld moest worden gebracht is al tijdig gepleegd. Letland is bijvoorbeeld dit jaar zonder regieplan naar Azerbeidzjan gekomen en dat is te merken. De 3JS deden dit vorig jaar in Düsseldorf. Dan loop je achter de feiten aan, met alle gevolgen van dien.

De stand in de poll is voorlopig gunstig. Vasthouden aan deze aanpak en Nederland gaat binnen enkele jaren een succes binnenhalen. Zelfs bij een eventuele uitschakeling van Joan houdt de TROS hopelijk vast aan die positieve stappen die het heeft genomen. En hoewel wij positief zijn over de voorbereiding en ten dele over de uitvoering, een negende plek in poll betekent ook dat het slechts een nipte kwalificatie zal zijn. Iets meer zekerheid zou ook voor Joan een stuk fijner zijn in de komende vijf dagen.

Verslaggever Dennis van Eersel is namens de regionale omroep RTV Rijnmond en ESF Magazine in Bakoe om verslag te doen. Als eerste lid van ons team is hij gearriveerd in de hoofdstad van Azerbeidzjan. Elke dag lees je in zijn rubriek hoe de dag van Joan Franka en hemzelf is verlopen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *