•LIVE• Dag 9 van Dennis en Joan

De oude binnenstad van Bakoe kreeg vandaag Nederlands bezoek. Joan Franka en haar team kregen daar een Azerbeidzjaanse high tea onder de klanken van typische lokale muziek. Wij waren erbij. • Door: Dennis van Eersel •

Het is tof om te merken dat Joan Franka en haar team bijna een soort vriendenploeg zijn geworden. Natuurlijk moet gepresteerd worden komende donderdag. Als je tot dat moment met elkaar een leuke tijd hebt, is dat alleen maar mooi meegenomen. Wat dat betreft zie ik wel een parallel met de werkwijze binnen ons vernieuwde team van ESF Magazine. We kennen elkaar nog maar relatief kort, maar lijken nu al een op elkaar ingespeeld vriendenteam.

Dat zorgt er ook voor dat de sfeer af en toe uitgelaten en uitbundig is. Onze avonturen in de winkelcentra van Bakoe en in het perscentrum na een hilarisch slecht optreden van Humperdinck, zijn door Steef al uitvoerig beschreven. We werken keihard met zijn allen om een mooi product af te leveren, ik heb het gevoel dat wij daar aardig in slagen. Waarschijnlijk ook mede doordat we op gezette tijden ook even de werkdruk laten voor wat het is.

De ontmoeting met Joan Franka van vanmiddag geeft mij het gevoel dat zij er hetzelfde in staan. Bij het opnemen van mijn radioreportage over het “snoepreisje” naar de binnenstad, krijgt Joan een spontane lachkick. Haar omschrijving van de hapjes klinkt minder lekker, dan de smaak hopelijk is. Haar achtergrondmuzikanten schieten in de lach en Joan wordt hierdoor aangestoken. Het geeft het vergelijkbare gevoel van een groep die op een soort schoolreisje is. Maar wij weten beter. Er wordt tussen dit moment van ontspanning ook keihard gewerkt.

Op de high tea saan tal van hapjes, waarvan ik niet alle namen meer kan herinneren. Baklava lukt nog wel. Meer indruk op mij maakte de typische Azerbeidzjaanse muziek. Met de ‘Mugham’ zijn wij op het songfestival in 2008 al bekend geraakt, het maakte deel uit van het lied ‘Day after day’. Het lied waarmee ik Azerbeidzjanen tot tranen toe kan roeren. Ook dit jaar wordt die muziekstijl gebruikt in de epische ballade van Sabina Babayeva.

Joan ging met hen op de foto en ook de aanwezige journalisten kregen de gelegenheid om als een echte toerist op de foto te gaan met de muzikanten. In de avond is ze een van de gasten op het feest van Roman Lob. Ik laat dat aan mij voorbij gaan. De generale repetities zijn begonnen en de plicht roept.

Verslaggever Dennis van Eersel is namens de regionale omroep RTV Rijnmond en ESF Magazine in Bakoe om verslag te doen. Elke dag lees je in zijn rubriek hoe de dag van Joan Franka en hemzelf is verlopen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *