•LIVE• Een warm onthaal in Bakoe

Het is warm in Bakoe. Heel erg warm. De thermometer zal deze week niet onder de 25 graden duiken. Op het moment van schrijven is het hier 23.00 uur geweest. Nog altijd is er veel volk op de been in Bakoe. Door: Dennis van Eersel

Fans en journalisten die deze kant op komen zullen een warm onthaal krijgen. Niet alleen qua temperatuur. Op het vliegveld van Bakoe is in de aankomsthal een speciale balie voor bezoekers van het Eurovisie Songfestival. Daaromheen een tiental jonge Azerbeidzjaanse vrijwilligers (?) die met een constante prodent-lach iedereen goedwils een helpende hand bieden. Ook het douane-personeel is uitermate vriendelijk zodra de EBU-papieren te voorschijn komen.

Is het grotendeels nep? Waarschijnlijk wel. Azerbeidzjan is er alles aan gelegen om deze weken een ander beeld van het land te schetsen dan er gebruikelijk in de media valt te lezen. Natuurlijk is er een hoop mis in dit land, dat zal ook de komende weken aan de orde komen. Maar vooralsnog ben ik in nog geen enkel land zo hartelijk ontvangen als vandaag op het vliegveld van Bakoe. Het land toont absoluut haar goede wil. Natuurlijk kan ik het in de juiste context plaatsen.

De taxirit van het vliegveld naar ons apartment was een memorabele. In Turkije wordt, kan ik uit ervaring vertellen, al redelijk losjes gereden. Hier in Bakoe is het een complete chaos. Op vijfbaanswegen rijden auto’s met zeven stuks naast elkaar. En dan ook nog massaal van rijbaan wisselen: complete gekte.

Daarom is het maar goed dat wij geen auto’s hebben gehuurd deze weken. Ze halen gekke fratsen uit, maar tot nu toe heb ik nog geen chaffeur in een beschadigde paarse Eurovision-taxi gezien. Om een voorbeeld te geven, zie de foto aan top van dit bericht.

Morgen beginnen de repetities. Voor mij persoonlijk is het eerste songfestival van dichtbij. Het werd een keer tijd… Ik ben hier met name om Joan Franka te volgen, maar als deelnemers van andere landen met mooie verhalen op de proppen komen, dan schroom ik niet deze ook te publiceren. Maar sowieso geef ik je elke dag een overzicht van ‘De dag van Dennis en Joan’.

Verslaggever Dennis van Eersel is namens de regionale omroep RTV Rijnmond en ESF Magazine in Bakoe om verslag te doen. Als eerste lid van ons team is hij gearriveerd in de hoofdstad van Azerbeidzjan. Elke dag lees je in zijn rubriek hoe de dag van Joan Franka en hemzelf is verlopen.


1 Comment


  1. // Reply

    O heerlijk, dat klinkt gewoon als India (op dat snelle papierwerk na dan). Vraagje, hebben ze in Bakoe wél WC-papier? 😛 Geniet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *