•LIVE• Steef: Een dag van ups en downs

Na een lange dag vol ups en downs zijn we met het hele team aangekomen in het appartement. Opnieuw met fastfood achter de kiezen (pizza deze keer), want de dagen in het perscentrum beginnen laat en duren al gauw tot na 21:00 uur. Maar er waren meer redenen waarom vandaag niemand zin had om te koken. • Door: Steef van Gorkum •

De cyberaanvallen waarover ik vanochtend al blogde, hielden vandaag aan. Niet alleen ESF Magazine, maar ook partnersite ESC Daily werd daardoor hard getroffen en de liveblog waarvoor ik verantwoordelijk was, had daardoor weinig zin. Na de repetitie van Servië vloog alles eruit en het duurde uren voordat Dennis’ broer het probleem onder controle had (wel duizendmaal dank voor alle energie die hij erin steekt, overigens).

Het helpt in zulk soort situaties niet dat Dennis en ik een nogal vergelijkbaar pessimistisch karakter hebben. We vonden het moeilijk om ons over de tegenslag heen te zetten en positief aan het werk te blijven. Loze kreten als “Kom op, blijf positief” helpen dan ook niet. Gelukkig raakte een peptalk van Erik de juiste snaar. Hij zei doodgewoon: “Je kunt misschien nu niet publiceren, maar wel produceren. Als je dat niet doet is het pas écht zonde van de tijd.”

En dus zette Dennis met Mihalis en Jill vaart achter de eerste aflevering van de Eurovision Experience voor ESC Daily, terwijl ik voorbereidingen trof voor de talkshow. Ook gingen we aan de slag met diverse achtergronditems, die de komende dagen ook hier op ESF Magazine zullen verschijnen (o.a. over Finland, de Common Linnets, en het professionaliteitsgehalte in het perscentrum).

Toen de sites om een uur of 15:00 eindelijk weer in de lucht waren, hadden we bakken aan materiaal klaar staan om online te gooien. En goed materiaal ook – ik ben trots op wat het team ondanks de tegenslagen heeft gepresteerd. Natuurlijk hoop ik dat de problemen nu definitief verleden tijd zijn. Maar ook als dat niet het geval is, probeer ik mijn hoofd omhoog te houden en me keihard in te blijven zetten om, waar mogelijk, jullie thuisblijvers zoveel mogelijk van goed verslag te voorzien.

Voorzichtige conclusies

Nadat de ergste teleurstelling overwonnen was, ontstond er al snel weer ruimte voor grappen, bijvoorbeeld over het snurken van Erik Bolks. Dit heeft al geleid tot vele aanzetten tot parodieliedjes, onder andere op de wijs van België en Malta. Maar de meeste gesprekken gingen toch over onze lijstjes voor de eerste halve finale, waar na vandaag langzaam conclusies in worden getrokken.

Ik werd heel vrolijk van de Georgische repetitie. Dat lied vind ik al heel lang erg fijn om naar te luisteren, maar ik had er nooit een kandidaat voor een goede klassering in gezien. Tot vandaag. De staging van Nina Sublati is fantastisch, de visuals ondersteunen het lied. Een Common Linnets momentje. Zeker door naar de finale.

Ook Hongarije kwam vandaag met een ijzersterke repetitie, waardoor ik me nog sterker af vraag waarom velen twijfelen aan kwalificatie. Een goede zangeres, een opvallend lied, een goede loting. Of ben ik bevooroordeeld door het vele contact dat ik in het voorseizoen met Boggie heb gehad? Een aardig meisje, dat vandaag ook weer blij was om me te zien tijdens de interviews. Ik hoop dat de rest van de wereld ernaast zit en dat ze het gewoon goed gaat doen.

(Help mij eens – wat verwachten jullie van Hongarije? Zekerheidje voor de finale?)

In mijn rijtje begint zich daardoor een groep van zeven landen zich af te scheiden. Maar wie pakt de overige tickets? En belangrijker nog: wie schrijf je definitief af in een kleine semi van maar 16 landen? Het is lastig om echt al strepen te zetten voor je de tweede repetitieronde hebt gezien. En laten we ons eerst maar richten op morgen, op semi 2, en op de eerste aflevering van de talkshow. Ik heb er zin in.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *