•LIVE• Steef: Fijne en spannende avond gewenst

Balansnacht! Een bekende term uit mijn Songfestivalvocabulaire, want het is simpelweg onmogelijk om de laatste negen Songfestivaldagen non-stop te werken én te feesten. Afgelopen avond sloegen we het Israëlische feest dus over om ruim acht uur te kunnen slapen. • Door: Steef van Gorkum •

Daarvoor hadden Dennis en ik nog wel de juryrepetitie geblogd voor ESC Daily. We deden dat bewust anders dan andere websites, door te proberen de bril van juryleden op te zetten. Waar letten zij op in het verleden, en hoe beïnvloed dat het jurypotentieel van een totaalplaatje?

Dat leverde een goed artikel op (vertaling is ook op deze site te vinden), maar ook nieuwe inzichten. Ik had me tot gisteravond nooit gerealiseerd dat het genre van het Deense liedje bij uitstek juryvriendelijk is, en als je dát dan combineert met de vrolijkheid en de startplek die bij televoters helpen, is ‘The way you are’ ineens een zekere qualifier. Door Servië zette ik juist een definitieve streep.

Uiteindelijk kwam ik met een lijst die in de prijspool te vinden is. Die lijst bevat géén Nederland. Ik vermoed dat Trijntje door een behoorlijke vocale prestatie gisteravond wel nipt de top tien gehaald heeft, maar in het totaalbeeld van de hele show is het lied echt forgettable voor televoters. Dat probleem heb ik vanaf het begin gehad en geeft nu de doorslag voor mijn voorspelling – niet het gezever over de outfit.

The big night

Na de generale repetitie reisden we naar huis. Onderweg kwamen we een cordon aan Weense politieagenten tegen, en ik begroette ze door het refrein van het Moldavische lied te zingen – maar die humor begrepen de agenten niet echt. Alleen Dennis kon de grap waarderen.

Vanavond gaat het dan echt beginnen – althans, voor de mensen thuis. Voor ons zijn de liveshows vaak een toetje na een ruime week hard werken. Een kans om even uit te ademen en te genieten. En voor Erik Bolks een kans om zijn befaamde Delfts Blauwe jasje aan te doen.

We doen het vandaag om die reden ook rustig aan. Na het uitslapen kochten Dennis en ik het ontbijt in. We namen de Daily Coffee op voor ESC Daily en plaatsten de Leekwijzer op ESF Magazine. Daarna was er zelfs nog even tijd om ons appartement, dat er toch al veel minder rommelig bij lag dan andere jaren, flink op te ruimen.

Nu wachten we op Dave Boomkens die vanavond met z’n vriendin bij ons in het appartement komt eten. Daarna gaan we met z’n allen de zaal in, en duimen dat mijn voorspelling niet uitkomt en dat Nederland er alsnog gewoon bij zit. Zo niet, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk op te houden over de jurk en in plaats daarvan de juiste duiding te geven bij de uitschakeling, om ervoor te zorgen dat we volgend jaar met een urgenter lied komen.

Voor nu zal ik ophouden met het pessimisme. Allereerst omdat we niet kansloos zijn, dus het zou zonde zijn om nu de moed al op te geven. En ten tweede omdat ik hoop dat jullie allemaal een hele fijne en spannende avond gaan beleven, en dat kan alleen als je ergens in je achterhoofd toch de hoop houdt dat het allemaal goed komt. Geniet! Wij gaan dat zeker ook doen.


4 Comments


 1. // Reply

  Ik denk dat er niet veel anders moet. Behalve door zelf niet zoveel onduidelijk te doen over een jurk. Kies iets en thats it.
  Het nadeel als je een artiest kiest en de keuze aan een lied overlaat is dat je dit krijgt en ach zeg nu zelf zo slecht is het lied nu ook weer niet.
  Loot je in het tweede deel van de show hadden we in mijn optiek zeker doorgegaan en nu is het 8 tm 12 denk ik.
  Nu niet in paniek raken als het vanavond niet lukt maar doorgaan op de ingeslagen weg , hoewel ik wel vrees op de berg kritiek die er vanavond loskomt. Alleen voor de toekomst van Nederlands songfestival hoop ik op doorgaan.


 2. // Reply

  Veel kijkplezier vanavond. Ik heb vertrouwen in een goede afloop voor onze Trijn.


 3. // Reply

  Gefeliciteerd Erik! En dat jasje zou ik nooit uitlenen!


 4. // Reply

  Jullie ook veel kijk- en luisterplezier toegewenst! En dank voor al jullie noeste arbeid vanuit Wenen:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *