•LIVE• Steef: Leve de dag van de arbeid

Lang leve de dag van de arbeid! Na onze eerste Euroclubavond konden we, Goddank, uitslapen. Rond 03:30 lagen we in bed, maar met dank aan de socialistische Deense volksaard werden we ook pas rond 09:30 vanochtend wakker. • Door: Steef van Gorkum •

De avond was in ieder geval geslaagd. Door de rustige dag gisteren konden we enigszins bijtijds uit het perscentrum vertrekken. We pakten uit tijdnood toch maar weer Burger King, waarna Dennis vrij snel eaters remorse had en Jill haar frietjes niet op kreeg. Vanavond gaan we toch maar proberen zelf wat te koken.

Onderweg naar het appartement verzeilden Dennis en ik in een goed gesprek – in het Nederlands, wat Jill ertoe noopte om een aantal keer haar catch phrase TRANSLATE?! van stal te halen. We schakelden dus maar snel over op Engels, wisselden in het appartement van kleding en pakten de bus naar Euroclub.

De locatie daarvan is dit jaar echt top. Het VEGA complex is een echte club, meer nog dan vorig jaar, en leent zich optimaal voor de Songfestivalfeesten. Dennis en ik zijn echter nooit zo gecharmeerd van live-optredens middenop de avond; en al helemaal niet als DQ (Denemarken 2007) die komt verzorgen.

We werden echter positief verrast door de Letse groep Aarzemnieki. Van hun Songfestivallied (inclusief neplachjes) word ik doorgaans alleen maar agressief, maar tijdens -de medley van Songfestivalliedjes bleek dat de zanger wel degelijk humor heeft. Op het einde van het optreden vroeg hij de zaal, in welke taal ze nu een liedje wilde horen. Hij zou dat verzoek inwilligen, ongeacht welke taal het was.

“AZERBAIJAN! AZERBAIJAN!” schreeuwde Dennis naast me, zo hard dat hij de groep Fransozen die gezamenlijk om Frans vroegen, ruim overstemde. “Dutch people are always the loudest in the crowd,” concludeerde Jorans (de leadzanger van Aarzemnieki) met een glimlach, “dus speciaal voor die jongens daar zal ik iets in het Nederlands zingen.”

Geen Azerbeidjaans dus, maar wel “Het is een nacht” van Guus Meeuwis – en in vlekkeloos Nederlands! Dat wekte veel sympathie op. Na afloop spraken we Jorans nog even aan: “Je spreekt echt goed Nederlands! Hoe doe je dat?” Hij begon te lachen, en legde uit dat hij graag talen en uitspraak leert door muziek te luisteren. Aan het eind van de zin zette hij prompt Ome Jan in, en even later bulderden Dennis, Jorans en ik snoeihard Ramses Shaffy door de Euroclub.

Daarna startte de muziek weer en hadden we een toffe avond. We ontmoetten een aantal bekenden; zowel collega’s als artiesten. Zo was Jessy Matador in de Euroclub aanwezig. Jill spotte ook nog de dubbelganger van Weird Al Yankovich. Dennis vermaakte zich door van een afstandje gade te slaan hoe ESC Daily-collega Brandon aanpapte met een stel meiden aan de bar.

Brandon sloeg daarbij moeiteloos het ene bier na het andere achterover, zoals het een echte Ier betaamt. Aan het eind van de avond stapte Dennis op hem af en vroeg: “En? Heb je nog een telefoonnummer gescoord?” Brandon haalde droog zijn schouders op en antwoordde, met een dik Iers accent, “Maybe”. Dennis kwam niet meer bij van het lachen.

Wij gaan nu lekker ontbijten, en dan richting het perscentrum voor de opnames van The ESC Daily Show. Ik heb er veel zin in, want dit zou wel eens een toffe aflevering kunnen worden. Het is wel zaak dat ik me goed voorbereid, dus aan deze blog breid ik nu een einde. Tot later!


One Response to “•LIVE• Steef: Leve de dag van de arbeid”

  1. Luuk says:

    Die Ieren bakken er niks van joh! 😉

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *