•LIVE• Steef: Simpelweg de beste liedjes

Om een uur of 21.00 vertrokken we met een zestal mensen richting de arena. De eerste halve finale begon voor ons om middernacht, en dus vermoedden we ruim op tijd te zijn. Dennis vergat zijn Rijnmondtelefoon en moest terug, maar je hebt altijd nog dom, dommer, domst: halverwege de route bedacht ik me dat ik mijn ticket voor de show was vergeten. • Door: Steef van Gorkum •

Daar begon de ellende. De groep liep door en ik rende terug naar het appartement. Met ticket stapte ik in een taxi, die me afzette bij de opgang van de boulevard. Vanaf hier konden auto’s niet meer verder rijden, we moesten lopen. De stoet was enorm en bovendien bleek later dat de rest van de groep zo lang op een bus had staan wachten, dat ik eerder op de boulevard kwam dan zij. Ik wist op dat moment niet of ik voor of achter lag, en dus heb ik de lange weg drie keer op en neer gelopen. Onderlinge telefoontjes gaven ook weinig duidelijkheid.

Uiteindelijk kwamen we elkaar na vele detectiepoortjes vlak voor de arena tegen. Dat wil zeggen: Friso en Dennis waren eerder al afgeslagen naar het perscentrum, ik zag hen pas na de show weer terug. Erik, Laman en René (een Deense vriend van Erik) gingen met mij mee de zaal in. We hadden kaarten in hetzelfde vak maar wel allemaal los van elkaar, dus probeerden we hier en daar wat te ruilen.

Het lukte niet om allemaal bij elkaar te zitten, maar dat maakte niet zoveel uit omdat er tijdens de show toch voortdurend gelopen wordt. Security is hier iets minder strikt dan de vorige jaren. Wellicht was dat ook de reden dat tijdens de show een camera tegen een hossende fan aankwam- zonder verdere schade overigens.

De show was erg gaaf. Aan het begin viel natuurlijk op dat de presentatoren Spanje oversloegen bij het noemen van de Big 5; de Spaanse fans achter ons reageerden furieus. De optredens boden voor mij niet veel verrassing meer, wel veel spanning. Want nu ging het er echt om. Ik maakte foto’s en danste mee als het lied zich daarvoor leende. We zaten in een enthousiast vak met fans uit verschillende landen. Slechts over één act was iedereen het eens: de zeer geslaagde pauzeact!

De uitslag bood weinig verrassingen. Uit mijn eigen lijst is de volledige top 8 door en Cyprus vond ik ook niet verrassend; ik had ze er meer uit hoop dan uit vermoeden buiten gelaten. Alleen in Hongarije heb ik me vergist. In de finale zie ik die twee liedjes overigens niet veel presteren. De enige twee landen die echt blij zullen zijn met hun loting zijn Ierland en Moldavië. Dat laatste land is een gedeelde favoriet van Friso, Erik, Dennis en mij.

Eenmaal uit de arena ontmoette ik Friso en Dennis; Dennis ging nog met mij mee naar de Euroclub. Daar hadden we het snel gezien. Een jazzbandje sloeg de plank tussen de uitgelaten songfestivalfans behoorlijk mis door onophoudelijk popcovers te spelen. We namen een taxi naar het appartement en sliepen rond een uur of 05.00.

Inmiddels is het hier weer 12.00, maar ik ben al wel een tijdje op. 3FM belde dit keer wel, en Giel Beelen ging met mij in gesprek over de halve finale van gisteren. Er zat echter ook een nogal irritante man bij die beweerde ‘met het geluid uit’ gekeken te hebben, maar die ook durfde te stellen dat het op het Songfestival niet meer om de muziek draait. “Hoe kun je zoiets beweren als je de liedjes niet eens hebt gehoord?” wilde ik vragen, maar ik hield me netjes en probeerde zo goed en zo kwaad als dat ging mijn eigen boodschap te brengen.

Dat was lastig, want de hoofdmoot van gisteravond is voor mij toch echt dat de muziek weer gewonnen heeft. Net als afgelopen jaren zijn de kermisacts zonder uitzondering uitgeschakeld. Dat betekent overigens ook dat Friso en ik ons hoofd niet kaal hoeven te scheren; vooraf spraken we af dat wel te doen als Montenegro en San Marino door zouden gaan. Hooguit Zwitserland had een plek in de finale verdiend, maar deze uitslag is voor het overgrote deel terecht.

Vandaag is het tijd voor een rustig dagje Baku, met natuurlijk generale repetities in de avond. Aansluitend geven de redactieleden van deze website hun voorspelling voor de uitkomst van de tweede halve finale. Ik hoop jullie snel weer op de hoogte te brengen van wat er hier allemaal gebeurt!


7 Comments


 1. // Reply

  En het was weer zover… de eerste halve finale van het ESF 2012 ging van start!:)

  Acht finalisten had ik goed ingeschat (Ijsland, Roemenie, Rusland, Denemarken, Moldavie, Ierland, Cyprus & Griekenland).

  Albanie stond bij mij in het rijtje “twijfelgevallen”; maar is al met al best een imponerend lied en zal van de vakjury’s de nodige punten hebben gekregen – ik gun het Rona van harte.

  Enige “verrassing” was Hongarije – denk dat het in de categorie “pop/rock” nipt gewonnen heeft van Zwitserland; toch viel me op dat het ietwat vlakke lied wel goed en overtuigend gebracht werd.

  Ik had Belgie en Finland een finaleplaats gegund, maar helaas.

  Ik ben tevreden met deze uitslag en het met Steef eens dat idd de beste liedjes doorgaan naar de finale. Alhoewel de stemmen soms onvast waren (zenuwen? techniek?) was het een leuke show. En vakjury’s luisteren niet alleen naar goede stemmen – het gaat om het totaalplaatje en de (commerciele) toegankelijkheid van een nummer.
  Ben blij dat de anti- en onzinliedjes niet door zijn (Montenegro, San Marino, Oostenrijk, Letland; Israel had mijns inziens wel een leuk liedje, maar perfomance was te rommelig en slapstick-achtig).

  Kijk terug op een leuke avond; en vooruit naar morgen! Veel succes Joan!! En ESF Magazine: ga door met jullie leuke verslag vanuit Baku!


 2. // Reply

  Enkele bedenkingen, vragen en ergernissen :

  Op de 10 qualifiers valt inderdaad niets af te dingen. Vooral Israël heeft zichzelf behoorlijk de vernieling ingereden.

  Volgens mij was er iets mis met het oortje van de Roemeense zangeres. Het ik-denk-dat-ik-nu-niet-in-beeld-ben-gefrutsel aan haar rechteroor vond ik mateloos irritant. Bijna even irritant als de doedelzakker die bij het openingsriedel het blaaspijpje niet in zijn mond heeft terwijl de klankband loopt.

  Het frontale aanzicht op het podium werd bijna altijd voor minstens de helft belemmerd door een grote Russische vlag. Waar is de Azerbaijaanse staatspoltie als je ze nodig hebt?

  Gelieve jullie leekwijzer door te sturen naar de tv-commentatoren van jullie buurlanden zodat hun commentaar op niveau is. De Nederlandse commentaar-uitzending heb ik nog niet gehoord omdat ik die als gebruikelijk beste opneem. Vooral de Vlaamse commentaren waren weer bijelkaargeharkt alsof ze de nummers niet éénmaal zelf hadden gehoord.

  Op naar donderdag !


 3. // Reply

  “Net als afgelopen jaren zijn de kermisacts zonder uitzondering uitgeschakeld.” En Rusland dan?? En Steef, komop. Hoe kan je nou hetro zijn en NIET willen dat Cyprus door gaat…….. ^o)


 4. // Reply

  ahahahah ik mag dit vast niet van hans zeggen maar ……..

  Ik had 5 vd 10 goed maar ja ik vond die andere 5 gewoon leuker 🙂 en wist wel dat die andere 5 doorgingen maar ja ik had ze meer uit hoop dan vermoeden buiten gelaten. HAHAHAHHAA FRISO FOR PRESIDENT.
  EN ik zal je zeggen WHY. Friso is een hunk waarop mannen en vrouwen vallen en hij kan een boodschap net zo politiek brengen en zich eruit wormen als RUTTE 🙂

  maar ik moet me mond van HANS houden want ik heb niet meegedaan met de voorspellingen EN JA DAT MOET ALS JE WAT WILT ZEGGEN 🙂 🙂 communisme toch


 5. // Reply

  Friso zegt ; de kermisact zijn uitgeschakeld (: Pardon RUSLAND PARDON JEDWARD PARDON de griekse /cyprische klanken ……….my god is dat muziek !!!!!
  Kijk op deze fansites zijn jullie en ik allemaal fans en we vinden het leuk . Maar HEREN HEREN hou aub een spiegel voor uw gezichtje op zijn tijd en zie welke hits het eurovisie de laatste jaren in europa heeft voortgebracht en of sterren die zich vestigen in de pop 0,0 he !!!!!!!!!
  DE algemene tred in de serieuze kranten en op de radio was toch wel dat het gisteren weer 1 grote kermisshow was.
  Ga nu niet zeggen dat gisteren de muziek heeft gewonnen want deze halve finale was sinds invoering hiervan VERUIT de slechtste van allemaal ( maar goed we wisten vooraf dat hier weinig soeps inzat ) De leek ERIK BOLKS had dat ook gezien. En laat het nou de LEEK zijn die naar deze tv show kijkt en stemt !!!!! EN laat het nou ook ERIK BOLKS zijn die 10 op 10 goed had !!!!!!!!!!!


  1. // Reply

   Heb ik eindelijk na jaren een keer alles goed, krijg ik nog de credits niet 😛


   1. // Reply

    @ Dennis: Mes op de keeltje; Niet de credits óf wel de credits maar ‘leek’ genoemd worden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *