•LIVE• Dag 3: Finland, Malta, Bulgarije, IJsland

Tot en met donderdag vinden de eerste set repetities plaats van de halve finalisten. Niet vanuit de Malmö Arena, maar vanuit de bioszetels in de EuroClub. Vanmiddag zijn landen 5, 6, 7 en 8 uit deze tweede halve finale aan de beurt.

De verdeeldheid over Finland is groot. De één noemt het vrolijkheid, de ander vindt Krista verschrikkelijk irritant. Na deze splijtzwam volgen er nog twee underdogs voor een mooie notering en eventuele kwalificatie; Malta en Bulgarije. Volg onze rolling blog hieronder:

VLAG - FinlandFINLAND
We zien op de schermen dat het geen exacte kopie is van het optreden uit de Finse voorronde en dat is toch verrassend. De act is nog iets kinderachteriger dan het al was. Maar er zijn ook veel positieve punten. De schermen op de achtergrond worden mooi gebruikt met beelden van vuurwerk. Ook zijn er effectieve close shots van de backings en is er de goede zang en enthousiaste, charismatische uitstraling van Krista, die de camera’s slim bespeelt. De ‘bruidegommen’ kleden zich om tot bruidsmeisjes, het totaalplaatje zit prima in elkaar. En het nummer eindigt met de nu al veelbesproken “lesbische kus” tussen Krista en één van haar backings. Vanwege de act en de grote hype die om het nummer heen hangt is dit een kanshebber op een finaleplaats.


VLAG - MaltaMALTA:
Zanger Gianluca heeft een rauw randje in zijn stem, waar je van houdt of niet. De tekst van ‘Tomorrow’ wordt geprojecteerd op de achtergrond. Er is een gezellige huiskamersfeer met een bandje. Af en toe lijkt Gianluca tegen de maat in te zingen, doordat zijn timing verkeerd is. Is dat iets wat jury’s afstraffen? Er mislukken ook nog teveel shots, waarbij er daardoor niets gebeurt in beeld. Het idee van Malta is aardig, maar de uitvoering laat vooralsnog veel te wensen over.


VLAG - BulgarijeBULGARIJE:
Op veel websites wordt bijna alleen aandacht besteed aan de eerste doorloop op de repetities. Deze ging bij Bulgarije finaal de mist in. De microfoon haperde, er kwamen veel shots waarbij niemand in beeld stond. Een complete mislukking. Maar bij de laatste doorloop liep alles op rolletjes. De interactie van het duo komt goed over en de doedelzakspeler en achtergrondzangeressen werken ook goed. Het blijft een specifiek en uitgesproken genre en het ging moeizaam, maar uiteindelijk was het in orde voor Elitsa en Stoyan.


VLAG - IJslandIJSLAND:
Een nummer als ‘Ég á lyf’ valt qua beeldregie bijna niet te verpesten. Het draait om de uitstraling en stem van de vertolker. Met name op dat laatste gebied scoort IJsland beduidend beter dan San Marino en Malta in een eventueel vergelijkbaar genre. Schrijf de IJslanders niet af want dit kan zomaar eens de finale halen!


[Volg de repetities van alle 39 deelnemende landen in Malmö ••LIVE•• het kritische online songfestivalmagazine ••ESF Magazine••. De redactie probeert een zo kritisch en objectief mogelijk oordeel te vellen over onder andere zang, het lied, de visuals, choreografie en nog andere elementen die de kansrijkheid van het totaalplaatje kunnen vergroten. De dag wordt afgesloten met een ‘stand van zaken’ van de landen en eventuelekwalificatiekansen. Disclaimer: De foto’s en eventuele video’s zijn eigendom van ESCdaily.com en de European Broadcasting Union.]


3 Comments


  1. // Reply

    damn wat een slap gelul van bulgarije. En dan is joan met hoofddeksel nog normaal en een beter liedje. Maar goed de ESF redacteuren vinden dat er hier publiek voor is en dat moeten we dan maar voor waar aangeven. Echter we weten nu al dat 90% vd kijkers er zaterdag weer lachsalvo’s voor over heeft en het imago weer naar beneden haalt. MAN o MAN breek zon lied aub helemaal af dan weet iedereen dat we het niet serieus moeten nemen.


  2. // Reply

    aangeven moet aannemen zijn. Ik typ in mijn woede vaak te snel 🙂


  3. // Reply

    Sowieso mensen die IJsland afschrijven: faal! Het is een erg mooi nummer en de zanger brengt het met gevoel. Dit zal mensen raken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *