•LIVE• Dag 4: Noorwegen, Albanië, Georgië, Zwitserland & Roemenië

Een hele goedemiddag! Terug van de lunch gaan we de laatste vijf landen in deze wat sterkere tweede halve finale bij langs. Het is uitkijken naar topfavorieten Noorwegen en Georgië. Kunnen zij hun favorietenstatus al in de eerste doorloop waarmaken?

Kan Albanië opvallen nu het tussen Noorwegen en Georgië zit gesandwiched? En kunnen Zwitserland en Roemenië voordeel halen uit hun pimpslots? We volgen het met objectief oog vanuit onze bioscoopzetels. Maar eerst Noorwegen:

VLAG - NoorwegenNOORWEGEN:
Één van de kanshebbers op de eindoverwinning is Noorwegen. Op de redactie van ESF Magazine is verdeeldheid over het overeind blijven van die kansrijkheid. Sommigen vinden de uitvoering van Margaret vandaag vocaal te zwak, anderen zeggen dat het nummer zó sterk is, dat het alsnog een kanshebber blijft. Er zijn verbeterpunten voor de Noren maar in principe doen zij exact hetzelfde als in de Noorse voorronde, qua kleding, beweging en act. Over het feit datNoorwegen de finale haalt is de redactie het wel unaniem eens.

VLAG - AlbaniëALBANIË:
Veel vuurwerk bij de show van Albanië. En dan bedoelen we: heel veel vuurwerk. Op de achtergrond, op de voorgrond, uit de gitaar tijdens de solo op het kleine podium. Één van de twee zangers zingt erg goed, één van de twee erg matig. Deze repetitie is desondanks een positieve verrassing. In onze Glazen Bol-reeks had niemand Albanië een plaats in de finale gegeven, inmiddels zijn een aantal van onze redacteuren overstag gegaan.

VLAG - GeorgiëGEORGIË:
Hoge verwachtingen bij Georgië, die wat ons betreft niet volledig worden waargemaakt. Sopho zingt niet altijd even zuiver, Nodiko heeft weinig uitstraling. De uitvoering is goed. Ook wij zien Georgië de finale halen. Maar om serieus om de winst mee te doen komt ‘Waterfall’ veel te kort, qua compositie en qua chemie in de interactie tussen het duo. De staging bij de climax van het lied is identiek aan Azerbeidzjan in 2011.

VLAG - ZwitserlandZWITSERLAND:
Bij Zwitserland gaat een hoop fout bij deze eerste repetitiedag. Het hele “gezin” staat netjes op een rij. Wij snappen de intentie en de boodschap die zij willen uitstralen maar in de praktijk zijn het zes statische eilandjes. De leadzanger heeft de uitstraling van een braderiezanger maar zingt wel goed. Zwitserland heeft een late en gunstige loting in de show, maar is dat voldoende voor een finaleplaats?

VLAG - RoemeniëROEMENIË:
Roemenië gaat compleet over de top met een rode Graaf Dracula-act voor Cezar. Vocaal is het technisch gezien misschien wel goed maar zijn stemgeluid zal toch ook veel mensen afschrikken. Cezar heeft een zwart gewaad aan maar laat het open hangen, zodat zijn borsthaar zichtbaar is. Zijn gewaad zet op het einde uit en gaat omhoog, vergelijkbaar met de act van Moldavië. Vorig jaar werd de wansmaak uit Georgië afgestraft en bleef het land steken in de halve finale. Wij hopen dat dit ook met Roemenië gebeurt, want dit nummer is slecht voor het imago van het festival.

[Volg de repetities van alle 39 deelnemende landen in Malmö ••LIVE•• het kritische online songfestivalmagazine ••ESF Magazine••. De redactie probeert een zo kritisch en objectief mogelijk oordeel te vellen over onder andere zang, het lied, de visuals, choreografie en nog andere elementen die de kansrijkheid van het totaalplaatje kunnen vergroten. De dag wordt afgesloten met een ‘stand van zaken’ van de landen en eventuelekwalificatiekansen. Disclaimer: De foto’s en eventuele video’s zijn eigendom van ESCdaily.com en de European Broadcasting Union.]


1 Comment


  1. // Reply

    Vreselijk, Roemenie. Laat die jongen opera gaan zingen, maar niet dit met dat deuntje eronder. En wat doen die dansers, wat heeft dat ergens mee te maken? Verder hoop ik dat Zwitserland het haalt, maar denk ik van niet. Er moeten toch ook afvallers zijn en ik heb er al zo veel door! Wil Albanie nog wel wat meer van zien, maar zou zo maa door kunnen gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *