Met Het Mes Op De Keel 2014 (10, slot) • San Marino vs. Zweden

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: San Marino vs. Zweden.

WELKE VOLHOUDER VERDIENT EEN LINTJE

De Link
Er zijn van die artiesten en componisten die van geen ophouden weten. Sanna Nielsen heeft maar liefst zeven pogingen moeten doen om in thuisland Zweden de preselectie te winnen. Valentina Monetta had het wat dat betreft iets makkelijker, maar zij kent een soortgelijke strijd omdat ze dit jaar voor de derde keer op rij probeert San Marino naar de finale te krijgen. Zowel mevrouw Nielsen als ook miss Monetta misten op een haar na hun doel en zijn dit jaar dus extra gemotiveerd.

Sweden 2014 - Sanna NielsenNiet alleen de zangeressen hebben een lange ‘Road to Eurovision’ achter de rug, ook de componisten weten van geen ophouden. Zowel Fredrik Kempe als Ralph Siegel hebben al talloze pogingen gedaan om met hun composities het Songfestivalpubliek voor zich winnen. Ondanks al vele behaalde successen en afgangen blijven ze het proberen.

De Verschillen
‘Maybe’ is een uptempo popliedje, dat ingezonden wordt door een omroep van een land, dat nog geen 33.000 inwoners kent. ‘Undo’ is een powerballad verkozen via de populairste voorronde van het Eurovisie Songfestival met alleen al in eigen land zo’n 3 miljoen kijkers. Dat zijn er al 100 keer meer dan de bevolking van het ministaatje.

Sanna kan ook nog eens rekenen op de steun van (een groot deel van) de bevolking, waar de gemiddelde burger van San Marino zich weinig gelegen laat aan het festival en Valentina intern aangewezen is. Nielsen is meteen gebombardeerd tot topfavoriet, waar Monetta zelfs bij de fans niet echt de pis lauw kan maken.

San Marino 2014 - Valentina MonettaDe Balans
Van sommige artiesten en componisten lijkt het Eurovisie-publiek maar niet af te komen of genoeg van te krijgen. Het Songfestival blijkt voor winnaars en verliezers toch een verslavend festijn. Moeten we ze daarvoor belonen met een lintje of moeten ze plaats maken voor nieuw talent? En zo ja of nee, voor wie van deze diehards gaat de duim in de arena omhoog en voor wie naar beneden? Is driemaal scheepsrecht of blijkt het getal van de volheid, 7, ook een geluksgetal?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Zweden, of toch San Marino?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


3 Responses to “Met Het Mes Op De Keel 2014 (10, slot) • San Marino vs. Zweden”

  1. Karin says:

    Misschien hebben ze maar 1 zangeres in San Marino…. Wat is dat lied gedateerd zeg, afschuwelijk! Kan het niet uit zitten. Zweden door de achtergrondmuziek wel moderner, overtuigend gebracht. Ook wel wat gedateerd. Maar veel beter dan San Marino. Zweden dus. Maar we gaan niet naar Malmo volgend jaar

  2. Karin says:

    Zweden blijft trouwens wel in mijn kop zitten, meestal niet zo n slecht teken

  3. Luuk says:

    Zweden heeft een traag begin en daar heeft ze volgensmij al moeite mee. Als er dan een soort explosietje komt, is dat echt een zware afknapper. De stukken met meer power komen niet echt over, beetje matig. Leuk dat ze het blijft proberen, maar tijd voor nieuw talent zeg ik! San Marino heeft al een slechte naam, te danken aan deze zangeres. Het nummer begint al weer dramatisch, saai. Ik viel gewoon een minuut weg bij dit nummer, zonder te merken dat het op stond, zo saai. Dan denk je dat er maar komt maar: Maybeee, komt er weer niks :s. Weer een afgang. Ik kies dus voor Zweden.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *