Amerivision (11, slot)

In de Verenigde Staten moet men weinig van het Eurovisie Songfestival hebben. Jill Guthrie (20 jaar) is een uitzondering; ze houdt van sport, van talen, van de vele verschillende Europese culturen… en dus ook van het Songfestival! Vanuit haar achtergrond als studente in de Wereldmuziek onderzoekt ze de mogelijkheden voor een Amerikaanse versie van het Songfestival. Op haar geheel eigen fantasierijke manier schetst ze een imaginair contest tussen staten uit alle hoeken van het continent, inclusief artiesten, voorrondes en een merkwaardige puntentelling.

AND THE WINNER IS…

Het waren drie lange maanden, vol liedjes en artiesten. De een bekender dan de andere, de ene kwalitatief ook beter dan de andere – maar dat kun je verwachten in een competitie. Negen van de inzendingen heb ik voorgesteld in deze rubriek en nu is het tijd om Amerivision af te sluiten met de uitslag. De deelnemers hebben opgetreden, de stemming is geweest, we weten de winnaar binnenkort! • Door: Jill Guthrie •

Dit is hoe we dat doen in de States: in de eerste stemmingsronde geven alle vijftig staten + Mexico en Canada hun punten. Daar rolt een uitslag uit, waarvan de eerste twee doorgaan naar de Super-Final. De twee inzendingen die alle anderen achter zich lieten waren Gogol Bordello uit New York en Santigold uit Pennsylvania. Illinois kwam tot op een derde plek, en liep de tweede ronde mis op slechts een paar punten.

De strijd gaat nu dus tussen “underground gypsy-punk” and “cross-genre confidence”. Dat is een positief teken in tijden van verandering in de VS. Acceptance? Tolerance? Dat moet later maar blijken. Hoe dan ook, een Klezmer liedje met als titel Immigraniada tegenover een getinte zangeres in de finale – dat duidt op het afbreken van grenzen en classifications.

Het feit dat Rue Royale uit Illinois de finale nipt misliep, kwam wellicht door de zware concurrentie in het indie genre. Theresa Andersson uit Louisiana eindigde dan ook onderaan, vlak achter California met Rupa & The April Fishes. De Chinese inzending uit Oregon deed het maar een tikje beter, terwijl het Finse duo Kaivama namens Minnesota verrassend de Mexicaanse inzending net voorbleef in de strijd om plaats vijf en zes. Ergens in de middenmoot vinden we de Canadese fusiegroep Delhi2Dublin terug. De Keltische invloeden hebben Amerika toch niet voldoende geraakt om een topklassering te behalen.

De tweede ronde verloopt zoals dat alleen in Amerika kan: elke staat beslist met 100% televoting en een winner-takes-all principe. De punten gaan dus ofwel naar New York, ofwel naar Pennsylvania. Het zuiden was verdeeld tussen een conservatieve Republikeinse elite en een flinke groep immigranten. In sommige staten zoals Florida, Louisiana en Texas koos men toch voor Gogol Bordello (paars op de kaart). De gele staten gaven hun kiesmannen aan Santigold, maar ook daar zullen de Republikeinen niet blij mee zijn. There is just no pleasing a Republican.

Amerivision map resultsConcurrerende buren hebben we in Amerivision niet zo sterk. Misschien wel omdat rivaliteit verder in het dagelijks leven weinig naar voren komt. De uitzondering is New Jersey, dat ervoor koos om tegen big brother New York te stemmen. Jon Stewart kan echter bevestigen dat het typisch voor New Jersey is om iets idioots te doen.

De westkust is veelal geel gekleurd. Californië + Hollywood = een logische keuze voor het dance nummer. Washington (Seattle) koos ook voor de creativiteit van Santigold. Aan de andere kant kleurde ook Illinois geel, ondanks de flinke hoeveelheid immigranten in Chicago. De Oekraïense gypsy-punk is daar echter niet voldoende aangeslagen.

Daardoor kwam het total aantal staten exact gelijk verdeeld uit. Maar net als bij de presidentsverkiezingen telt niet elke staat even zwaar mee, en dus is het Immigraniada van Gogol Bordello dat Amerivision 2014 wint! Geen Virtue, Liberty and Philly Cheese Steak op het festival van volgend jaar, helaas; Santigold goes home.

New York haalde 283 kiesmannen tegenover 252 van Pennsylvania. Breaking down boundaries redde het niet tegenover No Human Being is Illegal, de sterkste boodschap van Gogol Bordello op dit Amerivision Songfestival. Immigraniada screams just a little louder! Het festival gaat dus naar New York; het is tijd om deze editie af te sluiten. Voor nu wens ik jullie alvast een heel fijn Eurovisie!

JILL OP DE VOET BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN. LEES HIER JILL’S EERDERE BIJDRAGEN


1 Comment


  1. // Reply

    Toch New York 😉 Leuk deze parodie en vooral dat het Amerikaanse kiesstelsel zo nog weer eens genoemd wordt! Ik weet niet of het de bedoeling was om de mening over de nummers te geven, maar mijn winnaar zou toch een ander nummer geweest zijn. Gekke Amerikanen 😛 Bedankt voor deze rubriek 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *