60 Points! (8) • Denemarken 2008

In de 60-jarige historie van het songfestival hebben slechts tien landen exact 60 punten behaald. Liedjes die zijn geëindigd in de middenmoot en die in de vergetelheid zijn geraakt. In de rubriek 60 points! zet ESF Magazine deze tien inzendingen op een rij. Vandaag deel 8: Denemarken 2008

Na Tanja Ribič duurde het meer dan tien jaar voor er weer een lied op zestig punten eindigde. Het overkwam de Deen Simon Mathew, in 2008, met zijn lied ‘All night long’.

Het lied
‘All night long’ past perfect in de Deense traditie van ongevaarlijke middle-of-the-road liedjes. Een tikje ouderwets, in de stijl van Sting, en met een vleugje big band in het arrangement. De vrolijkheid was aanstekelijk, en de opa-pet van Simon Mathew maakte het geheel prima af. Toch kon de luisteraar zich niet aan de indruk onttrekken dat de eerste regel van het refrein geleend was van de tune van Sesamstraat.

De artiest
Simon Mathew, broer van twee tienerzangeresjes in Denemarken, breekt een paar jaar voor het Songfestival door met een debuutalbum dat door diverse radiozenders wordt opgepikt. Samen met zijn zusje zingt hij voor de Deense soundtrack van High School Musical. Na het Songfestival brengt hij een tweede album uit, wat het succes van het eerste niet kan overtreffen. Mathew raakt in de vergetelheid, en brengt al jaren geen nieuw werk meer uit.

Het resultaat
In de halve finale was Mathew nog derde, maar in de finale reikt Denemarken niet tot de top tien. IJsland en Noorwegen hebben hoge scores over voor ‘All night long’, daarna wordt het schrapen. Met kleine punten uit in totaal dertien landen komt Mathew precies op 60 uit. Daarmee eindigt hij als vijftiende; één plekje boven topfavoriet Charlotte Perelli uit Zweden.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *