60 Points! (9) • Servië 2009

In de 60-jarige historie van het songfestival hebben slechts tien landen exact 60 punten behaald. Liedjes die zijn geëindigd in de middenmoot en die in de vergetelheid zijn geraakt. In de rubriek 60 points! zet ESF Magazine deze tien inzendingen op een rij. Vandaag deel 9: Servië 2009

Zestig punten zijn normaal gesproken voldoende om de finale van het Songfestival te halen. Zo niet in 2009 voor Marko Kon & Milan Nikolic, die met hun lied ‘Cipela’ meededen voor Servië.

Het lied

‘Cipela’ betekent ‘Schoen’. Het lied, door Marko & Milan zelf geschreven, vertelt het verhaal van een man die op één paar schoenen de hele wereld over reist om met schimmige dealtjes geld binnen te halen. Hij wil wel stoppen met zijn criminele activiteiten, maar dat kan niet, want hij heeft het geld nodig om een vrouw voor zich te winnen. Het lied is een etnisch getint popliedje met rapinvloeden in de coupletten. In Servië werd het een bescheiden hitje, waarvan ook nog enkele remixen werden gemaakt.

De artiesten

Marko Kon, zoon van een Joodse vader en een Servische moeder, is een muzikaal wonderkind die al jong leert om gitaar, bas, klarinet en saxofoon te spelen. Milan Nikolic is de tekstschrijver van het lied, en de accordeonist op het podium. Het verhaal van de zielige crimineel ontleende hij aan de ervaringen van één van zijn beste vrienden, zo vertelde hij in interviews. Buiten de songfestivaldeelname werd van het duo niet veel meer vernomen.

Het resultaat

De zestig punten voor Servië waren goed voor een tiende plaats in de tweede halve finale. Dit was echter niet genoeg voor een finaleplaats, omdat de vakjuries ervoor kozen om Servië te passeren. Nota bene Kroatië, een van de landen die Servië twaalf punten gaf, ging in plaats van ‘Cipela’ naar de finale. Naast Kroatië gaven ook Slovenië en Frankrijk de maximale score aan Servië. Tel daar de hoge score van Nederland bij op, en je zit al over de veertig punten; Griekenland, Spanje, Cyprus, Hongarije en Noorwegen deden de rest.

Vanwege copyrightrechten is alleen de officiële previewvideo van de Servische inzending uit 2009 beschikbaar, en niet de uitvoering op het Eurovisie Songfestival:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *