Met Het Mes Op De Keel 2015 (5) • Estland vs. Litouwen

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag en donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Estland vs. Litouwen.

WELK DUO VORMT DE NIEUWE COMMON LINNETS?

De Link
Met het succes van Ilse & Waylon vorig jaar lijken meer landen dan ooit die succesformule te willen herhalen. Een veelvoud aan landen stuurt een man-vrouw-combinatie; niet alleen Estland en Litouwen maar ook Noorwegen, Tsjechië, San Marino en het Verenigd Koninkrijk doen dat.

Estonia 2015 Elina Born & Stig RästaStig & Elisa uit Estland en Monika & Vaidas uit Litouwen komen daarbij muzikaal het dichtst in de buurt van country/blues en dus bij wat de Common Linnets brachten.

Beiden komen uit de Baltische staten en zijn op dezelfde avond door een combinatie van vakjury en publiek verkozen hun land te vertegenwoordigen. Beiden staan aan het begin van een mogelijk bloeiende relatie als je de tekst moet geloven. Maar niets is nog zeker, het kan alle kanten nog op.

De Verschillen
Stig en Elisa zijn al vanaf dag één bij het lied betrokken. En terwijl zij in de calm after the storm over hun woelige nacht zingen, lijken Vaidas en Monika tot elkaar veroordeeld in een soort gearrangeerd huwelijk. Omdat meerdere fans en andere ‘deskundigen’ er op aandrongen dat het lied beter als duet uit de verf zou kunnen komen, werden de twee bij elkaar neergezet. En ze wonnen de preselectie met een lied dat qua genre wellicht tegen de Common Linnets aanschurkt, maar dan in een veel vrolijker en uitbundiger jasje.

Lithuania 2015 Monika Linkytė and Vaidas BaumilaHet Estse duo komt qua serene sfeer wat dat betreft dichter in de buurt. Elisa en Stig staan op het toneel ver van elkaar en het merendeel van de tijd zelfs van elkaar afgewend, verlegen als ze zijn. Dat blijft tot het einde toe. De Litouwers zijn veel zelfverzekerder – maar ja, Vaidas is dan ook model geweest, daar word je soms bijna arrogant van. Het hoogtepunt van de Litouwse paringsdans is een kusje op de mond, waar Stig en Elisa allang kennis aan elkaar hebben genomen. Vaidas en Monika denken het nog lang met elkaar uit te kunnen houden, Stig en Elisa hopen daar stiekem alleen maar op.

De Balans
Beide schone dames zien de heren dus wel zitten, al is de meneer uit Tallinn veel verlegener dan de man uit Vilnius. Toch staat Litouwen niet hoog in de diverse lijstjes en wordt Estland bijna overal getipt als mogelijke winnaar. ‘This time’ heeft een op zich geen vervelende startpositie gekregen doordat ze als eerste mogen starten. Aan de andere kant zitten nog er wel drie andere duo’s in hun halve finale.

Estland is in semi 1 het enige duo en zal waarschijnlijk alleen zichzelf nog in de weg kunnen zitten als ze niet tegen de druk bestand zijn. Hoewel ‘This time’ helemaal geen tijd noemt in de tekst en ‘Goodbye to yesterday’ het over zes uur in de morgen heeft zal de tijd het toch moeten leren. Waarschijnlijk weten we pas op 23 mei wie van beide duo’s nu het beste resultaat heeft behaald. En verder is het een kwestie van Boer Zoekt Vrouw – welke relatie zal het redden en welke is tot mislukken gedoemd?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Estland of Litouwen?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


4 Comments


 1. // Reply

  Voor mij een duidelijke keus: Estland
  Het is ook niet voor niets dat dit land veel hoger bij de bookmakers staat dan Litouwen. Estland heeft een veel eigentijdser lied, retro weliswaar, maar dat is tegenwoordig in. Litouwen heeft erg ouderwetse trekjes. Als je zou zeggen dat dit een Maltees lied is uit 1972, zou je het ook geloven. Litouwen is mij te geforceerd vrolijk: ‘we zijn zo blij, blij, blij, we zijn zo blij’. Als ze zo doorgaan, gelooft niemand hen dadelijk meer in Wenen. De Esten weten een sfeer neer te zetten die overeenkomt met die van het lied: die van hunkering in een kille en afstandelijke omgeving.De Esten weten hoe met de camera’s om te gaan. Wanneer ze moeten kijken en wanneer niet om de beoogde sfeer te behouden. De Litouwers weten (nog) niet hoe ze de camera’s moeten gebruiken om hun boodschap te versterken. Ze blijven maar verliefd naar elkaar kijken, maar lijken zich niet te realiseren dat dit via de camera veel meer effect kan hebben.Elke middelmatige acteur weet dat je boodschappen naar elkaar toe op een podium niet naar elkaar toe hoeft te brengen. Dit kan ook indirect met het gezicht naar het publiek of via de camera’s.De Litouwers hebben dus duidelijk een achterstand weg te werken. Geen mes op de keel kan me van die gedachte afbrengen.


 2. // Reply

  Makkelijke keuze: Estland. Ik kan sowieso geen inzending van Litouwen herinneren die op het hele deelnemersveld indrukwekkend was.


 3. // Reply

  Lithouwers zijn wel erg met elkaar bezig. Hebben ze niet door dat er publiek zit?
  Estland vind ik mooi, maar live is hij in begin niet zuiver, hij kan niet zo laag zingen. Dus ik ben benieuwd hoe dat straks is. Verder een heel mooi lied en leuk samen. Estland dus. Makkelijk.


 4. // Reply

  Estland, volgensmij heeft die zanger er niet echt zin in aan het begin. Het blijft wat oppervlakkig, maar ze weten wel goed een sfeer over te brengen met dit nummer. Die Litouwse vrouw geeft vieze knipoogjes, laat maar zitten. Wel energieker Litouwen en ze spelen het toneelstukje wel soort goed. Maar ik vind het zelf niks, dus ik ga voor Estland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *