60 Points! (10) • Estland 2011

In de 60-jarige historie van het songfestival hebben slechts tien landen exact 60 punten behaald. Liedjes die zijn geëindigd in de middenmoot en die in de vergetelheid zijn geraakt. In de rubriek 60 points! zet ESF Magazine deze tien inzendingen op een rij. Vandaag deel 10 (slot): Estland 2011

In de slotaflevering van deze rubriek rekken de grenzen een beetje op. Want de bewuste zestig punten die Getter Jaani namens Estland verzamelde, behaalde ze in de halve finale. In de finale ging het namelijk veel minder voorspoedig met ‘Rockefeller Street’.

Het lied

In de Verenigde Staten zijn er voldoende steden die als naam ‘Rockefeller Street’ hebben. Of het Estse lied uit 2011 een rechtstreekse verwijzing is naar één van die straten is onbekend, maar dat Getter Janni er graag een feestje wil bouwen is duidelijk. Vanaf het moment dat het lied de voorrondes in Tallinn won, werd het een grote fanfavoriet. En zoals dat vaak gaat met fanfavorieten, ging het lied bij het normale publiek er niet in als zoete koek. Wel werd met de uptempo stamper de finale behaald, wat toch voor een succesje zorgde.

De artiesten

Getter Jaani was pas 18 jaar toen zij de nationale finale in Estland won. Dat zij daar won was niet zo’n grote verrassing, want ze was recent redelijk ver gekomen in de talentenshow Eesti otsib superstaari. In haar enthousiasme en onervarenheid vloog ze vocaal meermaals uit de bocht op het Eurovisie-podium, wellicht overweldigd door de grootsheid van de competitie. Het heeft haar ongetwijfeld veel punten gekost, maar haar carrière kwam wel op stoom dankzij het songfestival. Recent bracht zij een nieuw album uit, genaamd DNA.

Het resultaat

De zestig punten voor Estland in de halve finale zorgden voor een negende plek en een ticket naar de finale. Met name Ierland (tien punten), Letland en Oekraïne (8 punten) hadden daar een flink aandeel in. Ook Oostenrijk, België, Zweden, Bulgarije, Israël, Wit-Rusland, Denemarken en Frankrijk gaven wat kleinere punten. In de finale was die rivier opgedroogd en kwam Estland nog maar tot een totaal van 44 punten en een 24ste plaats als eindklassering. Alleen Zwitserland eindigde nog onder Estland.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *