60 Points! (4) • Duitsland 1990

In de 60-jarige historie van het songfestival hebben slechts tien landen exact 60 punten behaald. Liedjes die zijn geëindigd in de middenmoot en die in de vergetelheid zijn geraakt. In de rubriek 60 points! zet ESF Magazine deze tien inzendingen op een rij. Vandaag deel 4: Duitsland 1990

Het festival van 1990 was een bijzondere, vlak na het vallen van De Berlijnse Muur. En uitgerekend de memorabele Duitse inzending van dat jaar behaalde 60 punten: Chris Kempers en Daniël Kovac met het lied “Frei zu leben”.

Het lied

“Frei zu leben” was de eerste Duitse Songfestivalinzending na de val van de muur. Het lied, gecomponeerd door Ralph Siegel, is in beginsel een doodgewoon liefdesliedje, maar de verwijzingen naar de hereniging van Duitsland zijn allesbehalve subtiel. “Reissen wir die unsichtbaren Mauern endlich ein”, luidt de tekst, en even later ook nog “Lass uns nicht nach rückwärts sehn”.

Deze tekst vol referenties speelde zich af tegen de achtergrond van een vrij klassieke ballade. Gitaristen en toetsenisten namen plaats op de achtergrond. Toch werd het arrangement vooral gekenmerkt door enkele typische blazers en een trager ritme.

De artiesten
Het duo Chris Kempers en Daniël Kovac is in feite door Ralf Siegel bij elkaar gebracht, in de aanloop naar de Duitse voorselectie voor 1990. Kovac is oorspronkelijk afkomstig uit Slovenië. Zijn vocalen werden destijds door de kenners gezien als het zwakke punt in deze Duitse inzending.

Toch is het Kovac geweest die ook na het Songfestival nog een bescheiden muzikale carrière over heeft gehouden, samen met zijn ‘Daniël Kovac Band’. Van Chris Kempers werd, op wat musicalrollen na, weinig meer vernomen.

Het resultaat
De 60 punten leidden Duitsland naar een 9e plaats op 22 inzendingen. Van alle mogelijke scores kreeg Duitsland er bijna overal 1 van. Twaalf punten kwamen er vanuit Luxemburg, tien uit Ierland en acht uit Spanje. Het VK had zeven punten over voor de Duitsers, België zes en Italië vijf. “Frei zu leben” kreeg geen tweepunter, maar wel vier uit Zweden en Denemarken. Drie punten uit Oostenrijk en één uit IJsland maakten de zestig compleet. Nederland gaf geen punten aan Duitsland.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *