60 Points (5) • Cyprus 1991

In de 60-jarige historie van het songfestival hebben slechts tien landen exact 60 punten behaald. Liedjes die zijn geëindigd in de middenmoot en die in de vergetelheid zijn geraakt. In de rubriek 60 points! zet ESF Magazine deze tien inzendingen op een rij. Vandaag deel 5: Cyprus 1991

Het lied
S.O.S. is een oproep aan de mensheid om verantwoord om te gaan met de planeet. Het refrein behelst niet meer dan vier maal de herhaling “Dit is planeet Aarde, S.O.S.!” Een lied over zure regen, aanspoelende vogels en een aarde die in brand staat, was destijds redelijk ongewoon op het Songfestival. Voor een dergelijke depressieve tekst klonk het lied met dwarsfluit en vrolijke cornet nog redelijk opgetogen. Naar het einde toe werd het orkest optimaal benut. Het lied was daarmee veel meer  dan het voorafgaande ‘Message to the your heart’ van de vals zingende Samantha Janus uit het VK.

De artiest
De 23-jarige Elena Patroklou mocht als voorlaatste aantreden in een deelnemersveld van 22. Elke artiest zong tijdens de ‘postcard’ een Italiaanse klassieker, om zich zo een beetje te presenteren. De zangeres/pianiste uit Nicosia zong “Io che amo solo a te” van Sergio Endrigo en kreeg van Gigliola Chinquetti een compliment voor de perfecte uitspraak van het Italiaans. Wie de nationale finale van Cyprus voor 2015 gezien heeft, zag haar daar ook langskomen met diverse Songfestivalklassiekers die ze samen met andere voormalige deelnemers en kandidaten zong. Inmiddels twee keer zo oud, maar nog niets aan schoonheid ingeboet. En met een warmere stem. sos

In het achtergrondkoor van 1991 stond Alexandros Panayi, die later met “Sti fotia” in 1995 ook een 9e plaats zou halen en vorig jaar nog de vocal coach was van de Witrussische delegatie. Op het podium in Rome stond Elena in een prachtig wit gewaad, dat deed denken aan het Romeinse dan wel Griekse Rijk.

Het waren nog de jaren dat Griekenland en Cyprus vooral trots op de eigen cultuur waren en zichzelf dus ook in hun eigen taal, kleding en muziekstijl presenteerden. De witte jurk stond in schril contrast met de dramatiek van het lied en melodie, maar de prachtige verschijning in wit met lange gouden oorbellen en ontploft jaren 90 kapsel hebben ongetwijfeld wel bijgedragen aan de redelijke score.

Het resultaat
De 60 punten van Cyprus leverde Elena een mooie 9e plek op. Voor Cyprus in die tijd een hoge notering. Maar liefst 3 maal een 12 punter! Uiteraard uit Griekenland, maar ook Frankrijk en Malta vonden de bijdrage van Elena beter dan alle anderen. De 3 topscores werden op grote afstand gevolgd door 6 punten uit Israël, 5 uit Ierland, 4 uit Luxemburg en 3 uit IJsland en Portugal 2 uit Duitsland en 1 uit Joegoslavië. Nederland deed dat jaar vanwege dodenherdenking niet mee en kon dus geen punten geven.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *