60 Points (6) • Portugal 1993

In de 60-jarige historie van het songfestival hebben slechts tien landen exact 60 punten behaald. Liedjes die zijn geëindigd in de middenmoot en die in de vergetelheid zijn geraakt. In de rubriek 60 points! zet ESF Magazine deze tien inzendingen op een rij. Vandaag deel 6: Portugal 1993


Portugal is een land dat al heel lang mee doet aan het Eurovisie Songfestival, maar écht grote successen zijn er nooit te vieren. In 1996 werd het land zesde, het beste resultaat ooit. Drie jaar eerder eindigde zangeres Anabela ook in de top-10, al was dat nipt. Zij haalde namens Portugal in 1993 de grens van 60 punten.

Het lied
Het winnende lied van het langlopende Festival RTP da Canção in 1993 heette ‘A cidade (até ser diaZbudi se)’, in het Engels ‘Nightfall in the city’. Een ouderwetse ballad met alle franje en orchestratie die erbij hoort. Het lied gaat over het mystieke gevoel dat een stad kan uitstralen als de nacht valt. In het Portugees beschrijft Anabela dat het voelt alsof ze aan het dromen is vanwege de gouden gloed in de lucht. Zowel de tekst als de muziek is van de hand van Paulo de Carvalho, die zelf in 1974 meedeed aan het Eurovisie Songfestival.

Portugal 1993De artiest
Pas 16 jaren jong was Anabela Braz Pires toen zij de Portugese voorronde won. Twee jaar eerder deed ze zelfs al mee aan het Sopot Festival. Ze is afkomstig uit Almada, een stad in de buurt van Lissabon. Al op jonge leeftijd had Anabela een flink bereik in haar stem. Iets wat de jury’s op het songfestival van 1993 ook opviel.

Na haar succesvolle deelname heeft zij zich in Portugal vooral ontwikkeld in het theater. Nog altijd is Anabela een grote musicalster in haar eigen land. De shows Música no Coração, Jesus Cristo Superstar en Amor Sem Barreiras staan op haar CV. Ook heeft ze voice-over werk gedaan, onder andere voor enkele Disney films.

Het resultaat
Portugal telt haar zegeningen met een top-10 plek, want het eindigt nipt als tiende. Slechts twee punten meer dan nummer 11 Spanje in 1993. Saillant detail is het dat juist Spanje één van de twee landen is die Portugal de volle 12 punten geeft. Het andere land is: Nederland. Uit Frankrijk kwamen er nog 8 punten binnen en voor de rest werden de 60 punten letterlijk bij elkaar gesprokkeld. De Portugese inzending van 1993 werd breed gedragen, maar duidelijk niet gekwalificeerd als échte topper. Veel lage punten uit veel landen. Ook dat kan een recept zijn om bij de beste tien landen te eindigen in een songfestivaljaar:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *