60 Points! (7) • Slovenië 1997

In de 60-jarige historie van het songfestival hebben slechts tien landen exact 60 punten behaald. Liedjes die zijn geëindigd in de middenmoot en die in de vergetelheid zijn geraakt. In de rubriek 60 points! zet ESF Magazine deze tien inzendingen op een rij. Vandaag deel 7: Slovenië 1997


Tien verschillende landen presteerden het ooit om de magische 60 punten te behalen. Ook Slovenië is dat een keer gelukt en boekte daarmee één van haar betere resultaten in de historie op het festival. Dat gebeurde allemaal in 1997 met een lied van zangeres Tanja Ribič.

Het lied
Zoran Predin en Saša Lošić schreven het lied ‘Zbudi se’, vrij vertaald ‘Word wakker’, voor de Sloveense voorronde van 1997. Een lied waarin een meisje mijmert over de verhalen in sprookjes, waarin de prinses wordt gered door een prins die haar wakker kust. Tanja Ribič bezingt dat zij juist wacht totdat de prins zelf wakker wordt om haar te verlossen. Bij die twist in het verhaal krijgt het nummer ook muzikaal een andere wending, waardoor ‘Zbudi se’ lijkt op twee nummers in één. Een slimme mysterieuze compositie.

De artiest
Tanja Ribič werd geboren op 28 juni 1968 in Trbovlje. Naast zangeres is ze ook actrice, net als haar Bosnische man Branko Djuric, met wie ze twee kinderen heeft. Op haar palmares staan ook met name haar acteerprestaties vermeld, want in 2000 stopte ze volledig met zingen. Al keerde ze in 2009 eenmaal terug om de soundtrack voor de Sloveense versie van de animatiefilm Bolt op te nemen.

Het resultaat
Met een tiende plaats in het deelnemersveld van 25 landen eindigt Slovenië op een respectabele plek. Zeker omdat de top-10 klasseringen voor Slovenië niet zo vaak een vervolg hebben gekregen. Met name de jury’s in Rusland en Turkije waren gecharmeerd van ‘Zbudi Se’ en gaven het lied 10 punten. Tanja Ribič kreeg ook de kans om na haar succesvolle deelname twee studioalbums uit te brengen en als actrice in haar eigen land nog verder aan de weg te timmeren.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *