Achter Anouk Aan (5)

Wordt 2013 eindelijk weer eens een succesjaar voor Nederland op het Eurovisie Songfestival? Een groot gedeelte van die vraag is afgelopen dinsdag al beantwoord, toen Nederland zich plaatste voor de finale van zaterdag. Wat kan Anouk daarin bereiken?

Om de dag lees je op ESF Magazine wat Anouk en de rest van de Nederlandse delegatie uitspoken in Zweden. Hoe verlopen de repetities, wat zijn de reacties en hoe liggen de Nederlandse kansen? Zijn er verbeterpunten? En wat moet Anouk juist zeker niet doen? Door: Dennis van Eersel

De stofwolken zijn opgetrokken en het besef is er: Anouk is door naar de finale. Nederland in de show op zaterdagavond, voor het eerst sinds 2004. Een unieke prestatie maar de zangeres blijft stoïcijns haar eigen plan trekken.

Feestjes, daar doet Anouk niet aan. Zij zit liever op haar hotelkamer zich te focussen op haar prestaties. Praatjes met de pers? Geen behoefte aan. Zelfs op het speciale persmoment van de TROS en de Nederlandse delegatie was Anouk afwezig. Een interview met commentator Daniël Dekker en TROS-directeur Peter Kuipers was daar voor de Nederlandse journalisten wel mogelijk. Niet echt interessant in deze fase van de songfestivalgekte.

Waar een dag na de halve finale het in de Nederlandse kranten en talkshows altijd bol staat van het cynisme is daar nu weinig ruimte voor. Natuurlijk zijn er azijnzeikers, met name via Twitter, maar zoiets heeft ook even tijd nodig. Sommige aanwezige pers in Nederland slaat al om en benadert het songfestival met een open vizier. De rest van het land moet nog volgen.

Het zou allemaal in een Duitse stroomversnelling kunnen komen. Daarmee bedoel ik: van een sceptische blik naar het festival naar een nuchtere competitieve instelling. Dat kan lukken, als Nederland net als Duitsland weer eens een echte topnotering behaald.

Anouk staat nu in de finale maar wat gebeurt er als “we” met slechts 9 punten derde van onderen worden? Blijven de Nederlandse kranten dan zure stukjes schrijven of is de eerste stap dit jaar al gezet? De startvolgorde kan van belang zijn hierin. Na de uitslag van de tweede halve finale wordt dat door de SVT bepaald. Nederland zit in het eerste deel en daarvan wordt vaak gezegd dat het ongunstig is.

Anouk heeft voor het festival een aantal DVD’s van het Eurovisie Songfestival bekeken. Zou ze ook het optreden van Albanië van vorig jaar hebben gezien? Een dramatische loting maar een liedje dat zo intiem, uniek en vocaal perfect was, dat het desondanks een dikke top-10 scoorde. Hopelijk volgt Nederland dat voorbeeld.


1 Comment


  1. // Reply

    anouk zal denk ik op eind van de 1e helft komen en ik denk dat dat gunstig is. Verder krijg ik het gevoel dat we een ERG grote outsider aan het worden zijn.
    Ik denk zelf tussen 1 en 10 en daar mogen we erg blij en trots op zijn.
    Voo rmij is het songfestival wat Nederland betreft al geslaagd en me gevoel zegt dat het zaterdag TOP gaat worden.
    Sinds men de loting bepaald heb ik het idee dat het minder belangrijker is dan voorheen. Maar ook dat moet blijken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *