America 12 Points! (1)

In de Verenigde Staten moet men weinig van het Eurovisie Songfestival hebben. Liever focussen media zich daar op de MTV-awards dan op de muziekcompetitie uit dat vreemde Europa, een continent waar veel Amerikanen toch al weinig feeling mee hebben. Jill Guthrie (19 jaar) is een uitzondering; ze houdt van sport, van talen, van de vele verschillende Europese culturen… en dus ook van het Songfestival! In de tweewekelijkse rubriek ‘America 12 points!’ vertelt Jill het opmerkelijke verhaal van een Yankee-meisje op weg naar Malmö.

America 12 points! (1) • Welcome to American banking

Je zou toch denken dat bankieren in onze technologisch geavanceerde wereld een fluitje van een cent is – stort het geld, zwaai met je creditcard, en koop wat je wilt. Simpel, toch? Wat zou er fout kunnen gaan? Een heleboel, zo blijkt. • Door: Jill Guthrie •

The Road to Malmö gaat vooralsnog niet over rozen, met dank aan taalbarrières en de voorzorgsmaatregelen van Amerikaanse banken. Maar mij hoor je niet klagen; wat zou deze ervaring zijn zonder een paar vreemde omwegen? Ik neem de uitdaging aan.

in utrechtDe aankoop van mijn OGAE Nederland lidmaatschapskaart was nog redelijk gemakkelijk. Dit ondanks de geschokte reactie van mijn bank toen ik zei: ‘Ik wil graag een overschrijving naar het buitenland maken’. Het leek bijna alsof de wereld abrupt tot een einde kwam! En gezien de enorme hoeveelheid gegevens die benodigd bleek, was dat misschien nog beter geweest ook.

Het verzamelen van IBAN en BIC nummers, swiftcodes en zakelijke en persoonlijke adresgegevens was niet eens zo’n probleem. Maar het doorgeven van die informatie aan het personeel van de bank… Hoe precies je alle formulieren ook invult, postcodes en huisnummers raken zoek voor je het weet. Stel je immers voor dat het er een tikje anders uitziet dan hier in The States!

Helaas, dit was nog maar het begin. De echte uitdaging kwam toen tickets voor de shows besteld moesten worden – een proces dat zeker negen uur geduurd heeft! Twee dingen gingen fout:

  1. De Zweden accepteerden geen Amerikaanse creditcards
  2. Creditcardaankopen vanuit de USA in Zweden worden geblokkeerd

Jazeker, geblokkeerd. Zweden, en overigens ook Nederland staan bij deze bank op een zwarte lijst, klaarblijkelijk gebaseerd op internationale frauderisico’s. Beste bank, uw voorzichtigheid wordt gewaardeerd, maar ik vind het toch een tikje absurd dat het mij verboden wordt om iets te kopen.

Uiteraard was de bank ‘dolblij’ toen ik opnieuw verzocht een overschrijving naar het buitenland te maken. Ik wist dat de benodigde informatie dit keer een probleem zou opleveren, omdat het ticketbureau geen specifiek bezoekadres had. Afijn, het duurde precies één agressieve telefoniste (die stug volhield dat zonder adres dat bedrijf simpelweg niet bestond), drie beschamende telefoontjes naar Zweden, enkele angstige mailtjes her en der, en een paar dagen in spanning wachten voor ik een complete set Songfestivaltickets in mijn handen hield!

En dan moest ik ook nog het geld voor ons appartement zien over te maken. Dit ging gelukkig een stuk makkelijker. Ik gaf de bank de gegevens van één van onze redactieleden en drukte ze op het hart dit keer “The Netherlands” onderaan elk adres te schrijven.

Hoe het in Mei zal gaan, met een nutteloze creditcard in het centrum van Malmö… Ik moet het nog zien. Na mijn zomervakantie in Nederland dacht ik alle problemen wel te hebben gehad. In de tussentijd heeft mijn bank echter haar beleid gewijzigd; blijkbaar drijft men nu de spot met alle internationale koopprocessen. Ik zou dat oneerlijk en onprofessioneel kunnen noemen, maar laat ik het maar houden op: ‘Welcome to American banking’.

JILL OP DE VOET BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN. LEES   HIER  JILL’S EERDERE BIJDRAGEN


1 Comment


  1. // Reply

    Ah, weer eens wat anders dan ‘Welcome to Baku’ , dat kan ik inmiddels niet meer horen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *