America 12 Points (13)

In de Verenigde Staten moet men weinig van het Eurovisie Songfestival hebben. Liever focussen media zich daar op de MTV-awards dan op de muziekcompetitie uit dat vreemde Europa, een continent waar veel Amerikanen toch al weinig feeling mee hebben. Jill Guthrie (19 jaar) is een uitzondering; ze houdt van sport, van talen, van de vele verschillende Europese culturen… en dus ook van het Songfestival! Live vanuit Malmö vertelt Jill het opmerkelijke verhaal van een Yankee-meisje in Eurovisieland.

De eerste halve finale leverde een geweldige avond op. Nederland haalde de finale en het was de eerste Eurovisie-show waar ik live bij ben geweest in mijn leven. Die staat van Euphoria was ik pas kwijt in de vroege ochtend. En inmiddels bereiden we ons alweer voor op vanavond; de tweede halve finale. • Door: Jill Guthrie •

Mijn voorspellingen waren vrij duidelijk, al waren er enkele verrassingen. Het had niet mijn voorkeur, maar België kwalificeerde zich met een goede visuele act. Daar kon ik nog inkomen, maar het feit dat Litouwen óók een plek in de finale heeft gekregen is een schok voor mij. Net als het falen van alle vier de Balkanlanden in het deelnemersveld. Maar in mijn voorspelling waren dat ook de enige twee landen die ik niet juist had ingeschat.

De tweede halve finale lijkt een stuk minder voorspelbaar te zijn. Er is een handjevol sterke inzendingen, die door iedereen eruit wordt gehaald. Daarna volgen er meerdere landen waarmee het beide kanten op kan. In dat kader ben ik zenuwachtig voor twee van mijn favorieten in de competitie: Malta en Hongarije. Ze presenteren zich niet heel sterk maar hebben zij toch een kans om zich langs Roemenië of Bulgarije te wurmen? Mijn top-10 voor vanavond is als volgt:

  1. · Azerbaijan
  2. · Israel
  3. · Greece
  4. · Finland
  5. · Iceland
  6. · Georgia
  7. · Bulgaria
  8. · Malta
  9. · Norway
  10. · San Marino

Azerbeidzjan is in mijn ogen met afstand de beste in deze halve finale. Niet eens zozeer vanwege het lied maar vooral vanwege de performance. De artisticiteit en uitbeelding van het verhaal raakte mij al gelijk bij de eerste repetities van afgelopen week. Ook het feit dat het land een goede staat van dienst heeft op het songfestival zorgt ervoor dat zij zeker zullen doorgaan vanavond.

Finland en Noorwegen zijn twee totaal verschillende inzendingen maar zij hebben dezelfde vurige Nordic attitude. Finland komt op mij over als een typisch songfestivalliedje, al staat het ver af van het imago dat het land heeft. Maar soms is verandering iets goeds. Noorwegen, aan de andere kant, voldoet meer aan de lijn der verwachting. Het is een sterke en solide inzending die uniek is in de selectie liedjes van dit jaar.

Griekenland is een grote gimmick, een promotie van een muziekstijl met Klezmer-invloeden. De tekst schrijft ‘Alcohol is free’ voor, maar in een interview met deze mannen heb ik geleerd dat het een metafoor is voor ‘Het hele leven is gratis’. Haal het maximale uit je leven zolang je de kans hebt, ongeacht wat er in je weg staat.

De ballades die door naar de finale gaan zijn Georgië, IJsland en Israël. Georgië is een apart lied, weinig origineel, maar het songfestival schijnt er van te houden. IJsland heeft een indrukwekkende presentatie op het podium, vanwege de diepte die wordt gecreëerd in het plaatje op het scherm. Een teergevoelige qualifier in mijn ogen. En Israël is een vocaal sterke bijdrage van een robuuste deelneemster. Ik volgde hun nationale finale in een live-blog voor ESC Daily en de support die zij daar al kreeg lijkt zich ook hier in Malmö te hebben doorontwikkeld. San Marino heeft ook nipt mijn top-10 gehaald. Ik snap wel waarom het lied veel aan vertrouwen heeft gewonnen in de afgelopen weken.

De laatste landen die in mijn lijst voorkomen zijn Bulgarije en Malta. Er zijn veel technische problemen geweest bij zo’n beetje iedere repetitie van Bulgarije. Ik vind echter dat de uitbundigheid van Eitsa en Stoyan niet kan worden genegeerd. Wat betreft Malta heb ik de podiumpresentatie gisterenavond pas voor de eerste keer gezien. Ondanks het feit dat dit lied zich niet leent voor een groot podium,  denk ik dat het lied met al zijn nederigheid de kans heeft om het publiek te bereiken.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *