America 12 Points! (2)

In de Verenigde Staten moet men weinig van het Eurovisie Songfestival hebben. Liever focussen media zich daar op de MTV-awards dan op de muziekcompetitie uit dat vreemde Europa, een continent waar veel Amerikanen toch al weinig feeling mee hebben. Jill Guthrie (19 jaar) is een uitzondering; ze houdt van sport, van talen, van de vele verschillende Europese culturen… en dus ook van het Songfestival! In de tweewekelijkse rubriek ‘America 12 points!’ vertelt Jill het opmerkelijke verhaal van een Yankee-meisje op weg naar Malmö.

America 12 points! (2) • ‘Eurovisie? Dat is toch de naam van hun geld?’

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de Verenigde Staten en Europa. En die verschillen reiken verder dan het feit dat jullie het Eurovisie Songfestival hebben, terwijl wij het met American Idol moeten doen. Denk aan irrelevante details als: biscuits & gravy in Amerika, croissants & Nutella in Europa. • Door: Jill Guthrie •

We hebben allemaal zo onze vooroordelen. Waar Europeanen ons zien als ‘domme hamburgervreters’ (helaas, ikzelf ben vegetariër), krijgen jullie in The States het predicaat ‘pretentieus’ opgeplakt. Of is ‘wereldwijs’ misschien een beter woord?

Lastig te beoordelen. Zeker ook als je het Songfestival erbij pakt; je kunt ‘The Social Network Song’ of ‘So Lucky’ moeilijk pretentieus noemen, laat staan ‘wereldwijs’. Helaas komen beelden van laptops en puntmutsen hier gemakkelijker in de spotlights dan de muzikale kwaliteit van bijvoorbeeld Tom Dice of Joan Franka. Zelf vind ik vaak dat elk lied wel z’n charme heeft, maar het blijft lastig anderen daarvan te overtuigen. Nu ja, some music is better than it sounds.

lordi (eurovision.tv)Iedereen heeft zijn eigen mening of zienswijze, maar die wordt vaak genoeg overschaduwd door de mening van de meerderheid. Zeker in Amerika is de druk groot om je bij die standaardvisie aan te sluiten. Europese muziek is dan überhaupt al niet populair. En het enige Songfestivalgerelateerde dat je hier in de winkels vindt, zijn cd’s van Lordi, waarover de meningen vanzelfsprekend zijn verdeeld.

De zekere mate van eigenzinnigheid die verweven zit in veel Eurovisieoptredens wordt door buitenstaanders nogal eens gezien als absurd. Complexe LED-schermen, vreemde kostuums, en met name de zware clubbeats (door Amerikanen ‘Eurotrash’ gedoopt), maken het een overweldigend geheel.

Ik heb altijd gedacht dat dit de belangrijkste reden was waarom het Songfestival in Amerika niet aanslaat. En toen zag ik een aflevering van X-factor. Geloof me, het Songfestival is niet te flashy. Dat is een ding dat zeker is.

Misschien is het dan een cultureel verschil. Immers, in Australië (waar de bevolking ook grotendeels oorspronkelijk uit Europa komt) is het Songfestival wél populair. Je zou verwachten dat die twee landen goed vergelijkbaar zijn. Maar wellicht slaagt de sterk verzuilde Australische bevolking er beter in haar origine te behouden, terwijl bij ons de traditie van de melting pot heerst.

In Amerika zijn we niet meer gewend aan eeuwenoude Europese tradities – de verschillende culturen zijn samen één geworden. En dat is heus niet alleen maar iets negatiefs. Toch is het jammer dat de verscheidenheid daarmee verdwijnt. Één standaard gemiddelde spreekt namens de gehele groep.

Je zou Amerikanen ‘terughoudend’ kunnen noemen als het gaat om berichtgeving over buitenlandse gebeurtenissen. Mede daarom moet ik de eerste persoon nog tegenkomen die überhaupt al eens van het Songfestival gehoord heeft. Zelfs een vriend van me, wiens moeder uit Duitsland komt, kende de muziekcompetitie niet. ‘Eurovisie? Dat is toch de naam van hun geld?’ No, not hardly!

Er blijven natuurlijk enkelen zoals mijn nichtje en ik, die van dat vreemde Songfestival blijven houden. Zij luistert nog altijd graag naar de ‘Baka Baka Song’ (Ovo je Balkan), en ik weet dat er meer Eurovisiefans in The States zijn. Toch moet de tijd nog komen waarin de gemiddelde Amerikaan het festival niet eerst met stereotypen en afkeuring begroet.

JILL OP DE VOET BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN. LEES   HIER  JILL’S EERDERE BIJDRAGEN.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *