America 12 Points! (6)

In de Verenigde Staten moet men weinig van het Eurovisie Songfestival hebben. Liever focussen media zich daar op de MTV-awards dan op de muziekcompetitie uit dat vreemde Europa, een continent waar veel Amerikanen toch al weinig feeling mee hebben. Jill Guthrie (19 jaar) is een uitzondering; ze houdt van sport, van talen, van de vele verschillende Europese culturen… en dus ook van het Songfestival! In de tweewekelijkse rubriek ‘America 12 points!’ vertelt Jill het opmerkelijke verhaal van een Yankee-meisje op weg naar Malmö.

America 12 points! (6) • The perfect American entry

De zoektocht naar Songfestivalliedjes begon in Oktober toen Nederland bekend maakte dat Anouk mee ging doen. Nu, bijna vijf maanden later, is de volledige deelnemerslijst bekend. Een totaal van 39 landen reist naar Malmö, en nu is het tijd om de liedjes in te schatten, favorieten te kiezen en flops af te schrijven. Maar wacht nog even met het opstellen van je lijstje! Dit is namelijk hét moment om het deelnemerstotaal af te ronden tot veertig, door er de perfecte Amerikaanse inzending aan toe te voegen. • Door: Jill Guthrie •

De uitbundigheid waarmee inzendingen de eigen cultuur reflecteren is wat het Songfestival zo boeiend maakt – zelfs wanneer sommige landen er soms een zooitje van maken. Het Songfestival versterkt op die manier de eenwording van de vele zo diverse Europese culturen. Tezamen vormen ze één Europese identiteit, die jaarlijks door miljoenen kijkers bekeken wordt.

Ik vraag me daarbij af wat mijn land zou sturen, als we mee zouden kunnen doen. Een lastige vraag! Zeker omdat je dan op zoek moet naar iets dat de roots van de USA vertegenwoordigt. We zijn immers nogal een melting pot van allerlei culturen.

De oude doo-wop muziek uit de 40’s en Motown behoren tot een andere generatie. De klassieke jazzy blues en R ’n B zijn door de industrie afgewaterd, en de rockmuziek uit de jaren ‘70 en ‘80 komt oorspronkelijk niet uit de VS maar uit Groot Brittannië. Dan maar iets zoeken in de nieuwe generatie popmuzikanten.

In de Top 40 van deze week staan vier Amerikaanse artiesten in de top vijf. Taylor Swift staat op 1, Macklemore & Ryan Lewis op 3, Will.I.Am op 4 en Maroon 5 op 5. Een combinatie van country, club en pop-rockliedjes dus, en als de nationale selectie tussen deze liedjes zou gaan zou Maroon 5 dat moeten winnen. Elk liedje heeft een gimmick nodig, en de videoclip van Maroon 5 sluit onbedoeld perfect aan bij het thema in Malmö: ‘We are one’.

Buiten de hitlijsten om zijn er ook nog genoeg mogelijkheden. Misschien iets alternatiefs & recalcitrants, zoals American Rejects of Green Day? Samen met Augustana en Plain White T’s vormen zij een prima generatie bandjes met een originele Amerikaanse sound.

In een meer mainstream genre zouden Nicki Minaj of Katy Perry succesvol kunnen zijn. Beide zangeressen kunnen meedogenloos entertainen. Als de keuze gebaseerd moet worden op de presentatie en de act, zouden zij goede opties zijn. Evenals overigens Jennifer Lopez, die gemakkelijk top tien zou kunnen scoren met een zomerhit en daarmee en passent de Amerikaanse Latinogemeenschap vertegenwoordigen.

Het Songfestival wordt echter steeds alternatiever en dus denk ik ook even buiten de beaten path om. Pure indie van Damien Rice, performing arts van Marcus Paul Scott, of de timeless voice van Lana del Rey. Creatief en origineel, echt Amerikaans en bij uitstek passend in de nieuwste Songfestivaltrends.

Het is lastig om artiesten van elkaar te onderscheiden. Wanneer kun je zeggen: ‘Yes, this represents our nation’? Er zijn simpelweg teveel subgenres in de vele muzikale uithoeken die dit land rijk is. Als ik voor dit jaar dan keuzedame mag spelen en de knoop door mag hakken, kies ik voor P!nk. Let’s all raise our glasses and join her in Malmö!

JILL OP DE VOET BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN. LEES HIER JILL’S EERDERE BIJDRAGEN.


2 Comments


  1. // Reply

    Zelf zou ik voor TRAIN gegaan zijn, met één van hun laatste liedjes als “Bruises” of “50 Ways to Say Goodbye”. Of anders FUN met “Some Nights”.
    Zij zouden het prima doen denk ik en zitten ook in de hoek van country/pop/rock.


  2. // Reply

    What about inviting one country outside the EBU-union for the Eurovision Song Contest every year? It is of my understanding that the Copa America (The South American Championship Football) works like that too. Countries like Japan and Mexico are not member of CONMEBOL (The South American UEFA), but they are invited every now and then. Actually, in 2015 during the South American Championship Football in Chile, Japan and Mexico are invitees.

    So why not inviting the United States next year, then…uhm…China the year after, etc. etc. :-). I think it’s a wunderful idea, as long as there is some prize money in the contest as well.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *