America 12 Points! (8)

In de Verenigde Staten moet men weinig van het Eurovisie Songfestival hebben. Liever focussen media zich daar op de MTV-awards dan op de muziekcompetitie uit dat vreemde Europa, een continent waar veel Amerikanen toch al weinig feeling mee hebben. Jill Guthrie (19 jaar) is een uitzondering; ze houdt van sport, van talen, van de vele verschillende Europese culturen… en dus ook van het Songfestival! In de tweewekelijkse rubriek ‘America 12 points!’ vertelt Jill het opmerkelijke verhaal van een Yankee-meisje op weg naar Malmö.

NB. ONDERSTAAND ARTIKEL IS JILL’S LAATSTE BIJDRAGE VÓÓR MALMÖ. TER PLEKKE GAAT AMERICA 12 POINTS! NATUURLIJK VERDER.

America 12 points! (8) • Mijn allereerste Eurovisie Songfestival

De tijd is aangebroken om de laatste details te regelen. Immers: de tickets zijn gekocht, de persaccreditatie verdiend, een theoretische Amerikaanse inzending gekozen en mijn top vijf listed out. Eurovisie wordt van een droom langzaam tot werkelijkheid. Ik tel nog maar veertien dagen tot mijn vlucht naar Nederland, en dan nog maar zes tot “The best two weeks of the year” beginnen. Het woord ‘excited’ dekt niet langer de lading; ik ben ook wel een beetje bezorgd. • Door: Jill Guthrie •

Deze reis is niet alleen een droom die uitkomt, maar daarnaast ook mijn eerste echte job in een mediawereld waar iets van mij verwacht wordt. Het is ook de eerste reis die ik maak zonder tenminste een van mijn ouders. Normaal gesproken ontbreekt het mij niet aan zelfvertrouwen, maar als ik eerlijk ben: de grootsheid van dit evenement overdondert mij nu een beetje.

September lijkt nog als de dag van gisteren. Ik probeerde vijfentwintig euro over te maken naar OGAE Nederland voor een lidmaatschap. In deze rubriek heb ik al uitvoerig uit de doeken gedaan hoeveel moeite dat kostte. Ik kan nu met opluchting zeggen dat ik mijn bankproblemen waarschijnlijk heb opgelost. Als ik mijn schoenen in mijn koffer weet te proppen, komt alles toch nog goed!

Zoals iedere goed voorbereide reiziger heb ook ik enige research gedaan over Skåne en Malmö. “The gateway to Europe” schijnt vol te zijn met middeleeuwse kastelen en Deense vikingsresten. Ik ben nu al geïntrigeerd. Men heeft mij overigens verteld dat het Songfestival op elke hoek van de straat te vinden zal zijn. Het ontdekken van Malmö en haar fameuze ambiance wordt vast gaaf.

Zweden schijnen daarbij een vriendelijk, wellicht excentriek volkje te zijn. Ik ken er een paar van school, en van mijn schamele poging enkele jaren geleden om de taal te leren. In sommige situaties zullen die paar zinnetjes nog wel van pas komen. However, ik kan moeilijk iedereen die ik tegenkom gaan vragen: ‘Vad vill du ha?’ (What do you want?). Ik verwacht echter dat de muzikale sfeer alle taalbarrières zal slechten.

In de afgelopen vier jaar heb ik gemerkt hoe fans het Songfestival op twee manieren benaderen. Er is de kritische analyticus, die tevoren statistieken op de liedjes loslaat. En er is de televiewer, die bij wijze van spreke de finale kijkt zonder de semies te hebben gezien.

Zelf ben ik altijd een tacticus geweest in alles wat ik deed. Het Songfestival echter keek ik vroeger als (online) televiewer samen met mijn vrienden. Die twee kanten trekken ieder jaar opnieuw aan mij, want ik wil zowel mee discussiëren als verrast worden.

Woorden schieten tekort als ik wil omschrijven wat ik van Malmö verwacht. Extraordinary, I assume! Ik reis naar Zweden primair als journalist en fotograaf. De uitdaging het Songfestival professioneel te verslaan is aanlokkelijk. Tegelijkertijd vermoed ik dat ik in de zaal zal zitten als een fan. En zo hoort het, op je allereerste Eurovisie Songfestival.

JILL OP DE VOET BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN. LEES HIER JILL’S EERDERE BIJDRAGEN.

NB. BOVENSTAAND ARTIKEL IS JILL’S LAATSTE BIJDRAGE VÓÓR MALMÖ. TER PLEKKE GAAT AMERICA 12 POINTS! NATUURLIJK VERDER.


2 Comments


  1. // Reply

    Curious on how you’ll balance between both paradoxal principles 🙂 Enjoy your first time, beware it’s contagiously addictive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *