Amerivision (3)

In de Verenigde Staten moet men weinig van het Eurovisie Songfestival hebben. Jill Guthrie (20 jaar) is een uitzondering; ze houdt van sport, van talen, van de vele verschillende Europese culturen… en dus ook van het Songfestival! Vanuit haar achtergrond als studente in de Wereldmuziek onderzoekt ze de mogelijkheden voor een Amerikaanse versie van het Songfestival. Op haar geheel eigen fantasierijke manier schetst ze een imaginair contest tussen staten uit alle hoeken van het continent, inclusief artiesten, voorrondes en een merkwaardige puntentelling.

2. CALIFORNIA – RUPA AND THE APRIL FISHES – MAINTENANT

Californië is de tweede staat die zijn inzending presenteert hier in Milwauke: Rupa & The April Fishes met hun lied Maintenant. Zangeres Rupa Marya uit San Francisco (zelf van Indische afkomst) bracht een curieuze mix van achtergronden bij elkaar. Ze startte de band met optredens in kunstgalerieën. Na Gogol Bordello zal deze zilte Franse caféklank ongetwijfeld gemakkelijk in het gehoor liggen. • Door: Jill Guthrie •

Het lied Maintenant is tevens te vinden op hun eerste album eXtraOrdinary Rendition – tevens een referentie aan het politieke regime onder president Bush. Hierin waren staten verplicht om terreurverdachten uit te leveren aan een police force die erom bekend stond marteltactieken te gebruiken. Ook de bandnaam heeft een link met die periode:

“Toen de Franse koning overstag ging van de heidense kalender naar de Romaanse kalender, eeuwen geleden, waren er groepen mensen die nog steeds nieuwjaar in april wilden vieren,” aldus Rupa. “De Franse traditie luidt om op die dag, 1 april, elkaar met vissen op de rug te slaan: April Fishes. Zo voelden wij ons ook onder Bush: mensen die niet geloven in de werkelijkheid die hen van bovenaf wordt opgelegd, maar die in plaats daarvan vasthouden aan de werkelijkheid die ze zien om zich heen.”

Een politiek geladen boodschap dus. But here’s the catch: Mainenant is in werkelijkheid gewoon een liefdesliedje! De artistieke anarchie die bij Rupa’s nomadenbandje past is ontegenzeggelijk aanwezig. Ze zijn gewend hun kleine podia met rood en blauw in te kleuren, en die subtiele sfeer willen ze ook meenemen naar het grote Amerivision-podium. Een cello, een bass, drums, een accordeon en een trompet tot slot voor wat extra swag.

rupaRupa & The April Fishes staat normaliter bekend om chansons, vintage cabaret en Roma-achtige soulmuziek met Indische invloeden. Dat gaat allemaal op de schop voor hun Amerivision entry. Maintenant klinkt niet zo sensueel als je van een Frans lied zou verwachten, maar misschien komt dat omdat het niet Rupa’s moedertaal is. Toch heeft het lied een vibe, passend bij de laid-back West Coast lifestyle, in combinatie met een typisch Franse golf van nonchalance.

Rupa zingt: once again you find yourself / face to face close to me / tell me what do you see / when you look at me? look at me / here a bit of breath / Here one end of a dream / you do not know what to do, what to say / pending on the lips / but I just like the wind / and I just like springtime / Open your mouth to place my name within

Liefdesliedjes zijn universeel, en hetzelfde geldt voor de taal van de muziek. Toch vraag je je af: hoe gaat een Indisch meisje in het Frans een compleet continent veroveren? En dan nog wel vanaf de gevreesde tweede startplek? De vraag is of het lied tot het einde bij televoters gaat blijven hangen. Maar op basis van de taal kan California punten verwachten uit Canada en Louisiana, terwijl het Noord-Oosten van de VS een traditionele stemmingspartner is voor California. De revolutionaire houding en de Bush-parodieën die de band faam gaven, zullen in sommige staten ook een handje helpen.

Rupa & The April Fishes werden intern geselecteerd, maar gaven al wel een aantal live-optredens van hun inzending weg op kleine podia. Als ze een balans vinden tussen satirisch commentaar enerzijds en de grandeur van de romantische Franse muziek anderzijds, wie weet waar Amerivision ze dan kan brengen.

JILL OP DE VOET BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN. LEES HIER JILL’S EERDERE BIJDRAGEN


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *