Amerivision (4)

In de Verenigde Staten moet men weinig van het Eurovisie Songfestival hebben. Jill Guthrie (20 jaar) is een uitzondering; ze houdt van sport, van talen, van de vele verschillende Europese culturen… en dus ook van het Songfestival! Vanuit haar achtergrond als studente in de Wereldmuziek onderzoekt ze de mogelijkheden voor een Amerikaanse versie van het Songfestival. Op haar geheel eigen fantasierijke manier schetst ze een imaginair contest tussen staten uit alle hoeken van het continent, inclusief artiesten, voorrondes en een merkwaardige puntentelling.

3. MEXICO – PRINCE ROYCE FEAT. RODRIGO Y GABRIELLA – UNKNOWN

Dan is het nu tijd voor een gast in de competitie – een land dat niet bij de VS hoort, maar technically nog steeds Amerikaans is. Precies: Mexico! Als vreemde vogel in deze muziekcompetitie, zou hun inzending ook afwijkend van de norm moeten zijn. Mexico voldoet aan die eis. Het is het enige land in Amerivision dat een gelegenheidscombinatie stuurt: het instrumentale duo Rodrigo y Gabriella, samen met de rising Latino star Prince Royce. • Door: Jill Guthrie •

Die combinatie is niet vanzelfsprekend, hun muziekstijlen variëren nogal. Rodrigo y Gabriella begonnen hun carrière in Ierland, gefrustreerd door de beperkte reikwijdte van Mexicaanse muziek. Ze speelden daar op kleine podia, in voorprogramma’s van onder andere Damien Rice. Hun rappe fret-tapping & slap bass technieken (op de gitaar, red.) hebben uiteindelijk ook de interesse gewekt van het Amerikaanse publiek. Het duo verscheen in talkshows en in kleine privéconcerten.

De composities zijn complex en hun manier van spelen eigenzinnig, waarbij de emotie rechtstreeks uit de snaren lijkt te komen. In andere woorden: de muziek is een one-act zonder vocalen. Buiten de klassieke muziek om is instrumentale muziek niet wijd verspreid. Toch werkt het, althans in dit geval.

Rodrigo y Gabriela pngVoor het Amerivision Song Contest waren echter vocalen vereist. En daar komt singer-songwriter Prince Royce in beeld. Op de schouders van dit trio rust nu de taak om een solide inzending te creëren. Daarvoor heeft de Mexicaanse delegatie nog tot half maart de tijd. Prince Royce is zo’n typische easy-on-the-eye Latinojongen uit New York. Zijn etnische twist bracht hem bij de Bachata-muziek, een traditionele stijl van de Dominicaanse republiek. Dit gecombineerd met Latinopop leidde tot de nodige suave-albums. Die albums haalden succes in de charts – voldoende voor Royce om als groot talent te worden beschouwd.

De verschillen tussen Prince Royce en Rodrigo y Gabriella maken de Mexicaanse inzending interessant. Fans vragen zich al weken af hoe hun stijlen bij elkaar zullen passen, en of er dan wel een samenhangend geheel overblijft. In interviews geven de drie aan te mikken op een lied in Flamenco stijl met resonating Latin vocals.

75897654En dan is er ook nog de podiumpresentatie. Rodrigo y Gabriella zijn gewend om hun optreden simpel te houden: barkrukken a-la de 3J’s. De vraag is wat er gebeurd als zij uit hun comfortzone gehaald worden. Royce houdt wel van een beetje showbizz. Grote podia, lichten, backings en een stevige act.

Als outsider in de competitie, zouden de punten van Mexico meerdere kanten op kunnen gaan. Afhankelijk van de kwaliteit van de eigen inzending hoopt Mexico op stemmen van de satellite communities verspreid over de VS. In ieder geval sturen ze twee van hun beste artiesten in, waarvan er één ook nog eens banden heeft met New York. Mexico heeft de potentie om ver te reiken. De startpositie (3) is het enige dat tegen zit. Gaan jouw twaalf punten naar het zuiden?

JILL OP DE VOET BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN. LEES HIER JILL’S EERDERE BIJDRAGEN


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *