Amerivision (9)

In de Verenigde Staten moet men weinig van het Eurovisie Songfestival hebben. Jill Guthrie (20 jaar) is een uitzondering; ze houdt van sport, van talen, van de vele verschillende Europese culturen… en dus ook van het Songfestival! Vanuit haar achtergrond als studente in de Wereldmuziek onderzoekt ze de mogelijkheden voor een Amerikaanse versie van het Songfestival. Op haar geheel eigen fantasierijke manier schetst ze een imaginair contest tussen staten uit alle hoeken van het continent, inclusief artiesten, voorrondes en een merkwaardige puntentelling.

8. OREGON – KELLY CHA – HOW FAR IS HAPPINESS

Kelly Cha komt op het podium. De lichten dimmen tot een natuurlijke kleur, blauwe en groene schaduwen, een kalm en relaxed effect. In haar korte roze jurk en cowgirl-style laarzen, met paarse vlechten in haar haar en een gitaar over haar schouder, staat Kelly niet echt symbool voor de traditionele Chinese zangeres. Zelfs haar naam, Kelly, is veramerikaanst. Toch vertegenwoordigt zij de staat Oregon vanavond, met het lied ‘How Far is Happiness’. • Door: Jill Guthrie •

kelly chaCha is afkomstig uit Hong Kong/Beijing maar opgegroeid in de West Coast vanaf haar jongste jaren. Haar oosterse traditie clasht dus met westerse invloeden. Neem nu bijvoorbeeld haar lied ‘How Far is Happiness’. Het zal de doorsnee luisteraar verbazen als Kelly in het Chinees begint te zinnen. Haar meeste werk is meertalig, met vaak Engelse songtitels. ‘Mijn grootste passie is om oost en west via muziek en creativiteit bij elkaar te brengen’, zegt ze zelf.

Dit is misschien geen Chinese pop zoals we dat doorgaans kennen in de VS: cheeky girls die rond hupsen op een dance beat. Kelly doet het echter minstens zo goed in de hitlijsten. Populaire tijdschriften noemden haar al “Next Generation Asia 2010” and “China’s Top 5”. Ze is een idool op beide continenten, hoewel meer daar dan hier. Amerikanen springen nog steeds niet op voor een Chinees album, en dat kan haar in Amerivision ook nog dwars gaan zitten.

Verder is Kelly namelijk de all-round contestant. Ze was presentatrice, schrijfster, docente, schilderes, model, en een bekende tv-persoonlijkheid. Haar bekendheid is een groot goed in Amerivision, en hoewel de meeste Aziaten in haar eigen staat en in Californië geconcentreerd zijn, heeft elke stad natuurlijk wel een Chinatown. Terwijl de Amerikanen met pork dumplings en bargain sushi van de Quick Stop op de bank zit, zien ze Kelly optreden, opnieuw een deelnemer met een achterban van immigranten.

In het verleden werkte Kelly Cha overigens ook nog samen met een aantal grote namen in de muziek- en acteerwereld. Cate Blanchett en Simple Plan zijn maar enkele voorbeelden.

Haar lied en stijl staan in schril contrast met doorsnee Chinese pop. Dit is meer hoe Chinese rock eruit zou moeten zien! Het oosten van China staat bekend om de kawaii, tekenfilms met simpele openingsliedjes. Kelly probeert echter de brug te slaan met comfortabele en authentieke Chinese rock. In bepaalde buurten in het land zal het nodige vuurwerk worden afgestoken, om te vieren dat Oregon nu juist een Chinese heeft afgevaardigd naar het Amerivision Song Contest.

Qua punten is de verwachting dat ze sterk van de eigen achterban afhankelijk is. Toch zal de late startpositie haar geen windeieren leggen. Haal dus de lucifers van stal, zet het vuurwerk klaar en pak er een lucky cat standbeeldje bij. Het is nu aan de televoters om hun oordeel te vellen.

JILL OP DE VOET BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN. LEES HIER JILL’S EERDERE BIJDRAGEN


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *