“Veel landen in semi 1 hebben geen plan”

De eerste helft van de eerste halve finale. Dat was het verdict voor Douwe Bob, na de Allocation Draw die vandaag in Stockholm werd gehouden. Steef van Gorkum, Hendrik Kramer, Dennis van Eersel en Erik Bolks kwamen bij elkaar om de loting tijdens een guys night out te bespreken.

De meningen zijn al direct verdeeld, want is de loting nu gunstig voor Nederland of niet? Hendrik en Dennis zijn pessimistisch. “Het ziet er niet direct positief uit,” zegt Hendrik, en Dennis spreekt zelfs van “de zwaardere halve finale. Al zijn totaalplaatjes altijd belangrijker dan welke loting dan ook.” Nederland neemt het op tegen maar liefst vier landen met een 100% kwalificatie-record: Griekenland, Rusland, Azerbeidzjan en Bosnië & Herzegovina. “Verder zijn ook IJsland, Estland, Hongarije en Finland er vaak bij,” aldus Dennis.

“Zo geweldig is het palmares van Finland nu ook weer niet,” werpt Steef tegen. “We moeten niet overdrijven. Elk jaar spreken we van een ‘zware loting’, maar omdat Nederland zelf een matig kwalificatie-record heeft, zit je altijd bij een aantal landen die het in het verleden beter hebben gedaan. Dit jaar zitten we ook bij zwakke broeders als San Marino en Tsjechië.”

Erik spreekt van een “gebalanceerde loting”. “In beide halve finales zitten zes à zeven landen die het waarschijnlijk wel halen. Dat biedt nog genoeg ruimte voor verrassingen.”

Sterke inzendingen
Uiteindelijk heeft de loting geen doorslaggevende invloed op de uitslag; de beste totaalplaatjes halen de finale. Op dit moment kennen we echter nog maar weinig liedjes. “Daarom zijn de statistieken interessant,” zegt Steef, “om te speculeren over wie er straks goed of slecht voor de dag zal komen. Griekenland en Rusland hebben prachtige statistieken omdat zij het festival altijd serieus hebben genomen. Die sturen dit jaar vast weer iets goeds, en dat verkleint natuurlijk de kansen voor Douwe Bob.”

Maar ook een 100% kwalificatiescore kan ooit ten einde komen. Erik twijfelt over Bosnië & Herzegovina dit jaar. “Bosnië heeft geen strategie, de enige reden dat Deen gaat is dat hij er zelf veel geld in steekt. Sowieso zit Nederland bij veel arme landen, die elk jaar moeten schrapen om überhaupt mee te kunnen doen aan het Songfestival. Die landen (Moldavië, San Marino, Tsjechië) hebben geen plan.” Toch kan je ook dan een toevalstreffer hebben, merkt Dennis op. “De TROS had in 2014 ook geen plan, maar kreeg Ilse & Waylon in de schoot geworpen.”

Ook dit jaar moeten we nog maar afwachten waar Douwe Bob mee op de proppen komt. Hendrik Kramer kijkt alvast uit naar het totaalplaatje. “Zelfs als je een goed lied en een goede loting hebt, ben je niet zeker van de finale. Ook het beeld moet kloppen. Het zal nog lang duren voor we iets zinnigs over de kansen kunnen zeggen.”


1 Comment


  1. // Reply

    Er is een groot verschil tussen een loting van de halve finales -welk land komt in welke semi-, en de ‘aanwijzing’ van de startvolgordes door de SVT. Dat laatste is veel doorslaggevender, ook omdat dan alle liedjes al bekend zijn.

    Als Nederland de afgelopen jaren één ding heeft bewezen, dan is het wel dat het ook met gemak kan ‘sporten’ met die zogenaamde Eurovisie-grootheden met 100% kwalificatie-record.

    Gewoon zorgen dat je zelf met een goed totaalplaatje voor de dag komt, want dan kun je de statistieken naar je eigen hand zetten. De loting van vandaag zegt me dus….weinig. Eigenlijk precies wat er in dit artikel staat 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *