Buitenlands nieuwsupdate (week 10)

Elke maandag praten we je bij over het laatste nieuws uit de andere 42 deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival. En we zijn er bijna, met nog slechts één week te gaan zijn nu bijna alle liedjes voor Stockholm bekend. Nu een overzicht van het nieuws in week 10. • Door: Dennis van Eersel •

Eerder dan de bedoeling was is de inzending voor Frankrijk uitgelekt. De live presentatie vindt pas volgende week plaats, maar de bevestiging is er wel al. Zanger Amir Haddad zal ‘J’ai cherché’ zingen, en op basis van de eerste reacties zou dit volgens de fans een grote kanshebber kunnen zijn:

Zangeres Iveta Mukuchyan zal voor Armenië in dezelfde halve finale als Nederland het lied ‘LoveWave’ zingen. Behalve zangeres is Iveta ook als model werkzaam geweest in recente jaren:

Nadat ze vorig jaar op uitnodiging mochten meedoen in de finale, moet Australië zich dit jaar via de voorrondes zien te plaatsen. Waar een grote internationale naam was aangekondigd is het de relatief onbekende Dami Im geworden, in 2013 winnaar van The X-Factor Australia en na één grote hit als gevolg daar van zoekende naar nieuw succes. Op 11 maart wordt het lied van de Koreaanse zangeres gepresenteerd.

Een wekenlange talentenjacht in de stijl van The Voice heeft in Israël een winnaar opgeleverd, speciaal voor het Eurovisie Songfestival. Zanger Hovi Star zingt het nummer ‘Made Of Stars’ in Stockholm, maar of hij net zo’n succes gaat behalen als Nadav Guedj vorig jaar?

Dat Montenegro had gekozen voor de boyband Highway was al langer bekend. Deze week presenteerden zij ook hun rocklied ‘Real Thing’ dat zal aantreden in het tweede deel van de eerste halve finale:

Sergey Lazarev is dé grote naam van dit Eurovisie Songfestival en Rusland maakt er serieus werk van om het festival voor de tweede keer naar Moskou (?) te halen. ‘You are the only one’ is geschreven door veteraan Philipp Kirkorov en de staging gaat gedaan worden door Fokas Evangelinos, die nog nooit buiten de top-10 eindigde met zijn werk. En dat gaat ook in 2016 niet gebeuren:

Estland heeft na de grote finale van Eesti Laul een kanshebber voor een mooie notering gekozen. Jüri Pootsmann behoorde ook in de vooruitblik van redacteur Hendrik Kramer tot de favorieten en hij maakte het waar met zijn kleine lied ‘Play’:

In plaats van Margaret, die momenteel een fanfavoriet is met het lied ‘Cool Me Down‘ of Edyta Górniak, die tweede werd in 1994, heeft Polen verrassend gekozen voor een zanger. Michal Szpak won de Poolse finale met ‘Color Of Your Life’:

En zondag koos Roemenië via hun nationale finale voor Ovidiu Anton. Best verrassend, omdat ook Mihai Traistariu mee deed en hij werd nog derde in 2006 met het lied ‘Tornero’. Het Roemeense lied van Anton heet ‘Moment of silence’:

Volgende week is het 14 maart, de dag van de deadline om inzendingen bekend te maken. Dan kennen we dus ook alle resterende inzendingen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *