Buitenlands nieuwsupdate (week 11)

Het zijn de laatste loodjes van het voorselectieseizoen. De reeks grote shows in Zweden zijn afgerond en aan de andere kant presenteerde ook het kleine San Marino zijn inzending. Nu een overzicht van het nieuws in week 11. • Door: Dennis van Eersel •

Maar laten we beginnen met het lied van België! Loïc Nottet was één van de eerste namen voor het festival van 2015 die bekend werden gemaakt, maar zijn liedje was deze week pas voor het eerst te horen. Het lied van de runner-up van The Voice of Belgique heet ‘Rhythm Inside’ en is in de eerste halve finale één van de weinige uptempo-bijdrages:

Mans Zemerlöw heeft het eindelijk geflikt. Hij wint Melodifestivalen in Zweden en mag naar het songfestival. ‘Heroes’ is volgens de bookmakers gelijk één van de kanshebbers op winst in Wenen:

De erfenis van The Common Linnets is zichtbaar dit jaar. Veel duetten en kleine, innemende liedjes. Ook Noorwegen doet daar aan mee. Mørland & Debrah Scarlett zingen ‘A Monster Like Me’ en lijken te kunnen rekenen op een topnotering:

Een vleugje Bhangra voor de bijdrage uit Israël van dit jaar. Nadav Guedj won recent de talentenjacht The Next Star en het land hoopt via deze keuze voor het eerst sinds 2010 de finale te halen. Het nummer ‘Golden Boy’ is in ieder geval uniek in het deelnemersveld van de tweede halve finale:

San Marino vaardigt de jongste deelnemers af, een zanger en een zangeres die de laatste jaren nog op het podium stonden van het Junior Eurovisie Songfestival. ‘Chain Of Lights’ is de titel van het lied van Michele Perniola and Anita Simoncini. Het duo zit in de tweede halve finale.

Gastland Oostenrijk kiest ook in het jaar na Conchita voor een man met een baard. Achter de piano zingt de leadzanger van The Makemakers het integere ‘I Am Yours’. Oostenrijk heeft niet vaak songfestivalsucces, maar zou zomaar twee jaar op rij een mooi resultaat kunnen behalen, is mijn eerste voorzichtige prognose:

In 2008 debuteerde Azerbeidzjan met een achtste plaats. Één van de zangers van toen, keert nu terug. Elnur Huseynov, recent winnaar van een talentenshow in Turkije, gaat proberen om dit jaar nog hoger te eindigen met het lied ‘Hour Of The Wolf’:

Tsjechië keert terug op het festival met een rockballad van Marta Jandová en Václav Noid Bárta. Het land haalde nog nooit de finale in de drie eerdere pogingen. Lukt het met ‘Hope Never Dies’ wel?

De groep Genealogy uit Armenië heeft met ‘Don’t Deny’ een inzending die op het randje is. Politiek getinte bijdrages mogen niet, en in het jaar dat de Armeense genocide 100 jaar geleden plaats vond, komt dit nummer naar Wenen. Oordeel zelf over de kansen van Armenië, dat slechts één keer de finale niet haalde, in 2011:

Rusland bereikte tot nu toe altijd de finale, dus de papieren zijn ook voor Polina Gagarina gunstig. Het lied ‘A Million Voices’ is geschreven door hetzelfde team dat achter de inzending ‘What If’ zat, dat vijfde werd in 2013:

Eind vorig jaar won Elhaida Dani het Festivali i Kenges in Albanië. De oud-winnares van The Voice of Italy heeft besloten haar liedje ‘Diell’ in te ruilen voor ‘I’m Alive’. Of dat een slimme zet was zal blijken op 19 mei, wanneer er afgerekend wordt in de eerste halve finale:

Australië heeft vanwege het 60-jarig jubileum een éénmalige gastuitnodiging ontvangen. Hoewel… Als Guy Sebastian wint met zijn lied ‘Tonight Again’, dan mag het land zijn titel verdedigen volgend jaar. En geheel ondenkbaar is dat niet:

Volgende week druppelen er ongetwijfeld nog wat nieuwe versies op vanuit enkele landen en heeft Montenegro als laatste land gekozen. Ook bespreken we de plannen van de Weense omroep voor mei volgend jaar.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *