Buitenlands nieuwsupdate (week 5)

Elke maandag praten we je bij over het laatste nieuws uit de andere 42 deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival. In de tweede halve finale zijn al aardig wat inzendingen bekend, in de Nederlandse eerste halve finale pas één. Nu een overzicht van het nieuws in week 5. • Door: Dennis van Eersel •

En dat ene land is Malta. Net als Bosnië en Herzegovina en Macedonië kiezen zij voor een artiest die al eerder naar het songfestival is gegaan. En niet zonder succes, want Ira Losco werd tweede in 2002. Of haar lied ‘Chameleon‘ het ook zo goed gaat doen valt te bezien. Malta heeft overigens in de statuten van de voorronde een nieuwe regel geplaatst: Het winnende lied mag gewisseld worden…

In Letland keert de vorig jaar zo succesvolle Aminata terug. Niet als deelnemende artieste in de voorrondes van Supernova, maar als componist van één van de andere deelnemende acts.

Wit-Rusland brengt in 2016 een soort-van-rocklied naar het Eurovisie Songfestival mee. De zanger die de finale in Minsk won heet Ivan, en zijn nummer ‘Help You Fly‘. Er moet nog veel verbeterd worden aan de zang en staging, als Wit-Rusland dit jaar wél de finale wil halen. Dat lukte in 2014 voor het laatst.

En weer een bekende naam, al heeft hij de voorronde in Hongarije nog lang niet gewonnen. András Kallay-Saunders werd vijfde in 2014 en keert nu met zijn band terug in A Dal. De eerste horde, de kwartfinale, werd eenvoudig genomen. Of hij de gehele show wint, weten we pas op 27 februari.

Volgende week verwachten wij nieuws uit ondere Spanje, waar de nationale finale wordt gehouden, en Georgië dat de potentiële liedjes voor hun groep aan het publiek voorstelt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *