Buitenlands nieuwsupdate (week 8)

Elke maandag praten we je bij over het laatste nieuws uit de andere 42 deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival. Afgelopen weekend kozen wederom drie landen hun inzending voor Stockholm. Nu een overzicht van het nieuws in week 8. • Door: Dennis van Eersel •

Na een jaar afwezigheid om logische redenen is Oekraïne terug op het Eurovisie Songfestival. Dat het land getraumatiseerd is mag duidelijk zijn uit de inhoud van de winnende bijdrage ‘1944’ uit de nationale finale. In 2011 deed Jamala nog mee met het vrolijke smile, maar dit is andere (succesvollere?) koek:

Een unieke inzending komt dit jaar uit Georgië. Veel fanwebsites zijn niet te spreken over de keuze, maar de mainstream kijker in mei zou weleens anders kunnen beslissen by ‘Midnight Gold’ van Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz, een indie rock band.

Weinig verrassend is de zege van Greta Salomé op IJsland. Na de halve finale was zij al een torenhoge favoriet om de nationale finale te winnen en dat deed de oud-deelneemster van 2012 dan ook met het lied ‘Hear Them Calling’. De act is een combinatie van Loreen en Mans Zelmerlöw. Ik vind het allerminst erg om volgend jaar naar Reykjavik te gaan, maar of het haar ook de winst brengt?

In 2004 vertegenwoordigde de zanger Deen zijn land Bosnië en Herzegovina al en dit jaar doet hij dat opnieuw, nu het land na jaren van bezuinigen weer budget heeft gevonden om mee te doen. Bij het lied ‘Ljubav Je’ krijgt hij hulp van een andere zangeres, een violiste en een rapper. Om al die muziekstijlen samen te laten smelten moet je een hele grote zijn. Oordeel zelf of het gelukt is:

Verder volgde deze week het grote nieuws dat de puntentelling bij het Eurovisie Songfestival op de schop gaat. De jurypunten zullen op traditionele wijze door de spokespersons gegeven worden, maar alle punten uit televoting gaan op één grote hoop en worden van laag naar hoog door de presentator van dienst gegeven. Een verdere uitleg zie je in deze video:

Volgende week wordt er heel veel meer duidelijk en is de kans dat de uiteindelijke winnaar bekend is statistisch gezien een stuk groter. Dan voegen ook Cyprus, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Moldavië, Finland, Hongarije, Slovenië, Noorwegen en Letland zich bij de landen die hun keuze hebben gemaakt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *