COLUMN • De lobby voor Luxemburg

De EBU heeft de afgelopen jaren veel werk verzet om grootmacht Italië terug te krijgen op het Eurovisie Songfestival. Hiermee werd gehoor gegeven aan een jarenlange smeekbede van vele fans en liefhebbers. De volgende missie zal ongetwijfeld het terughalen van Luxemburg zijn. • Door: Dennis van Eersel •

Ook Oostenrijk keerde recent terug en Monaco werd enkele jaren geleden ook over gehaald om tijdelijk een rentree te maken. Maar de Luxemburgse inzendingen hebben we al sinds 1993 niet meer te zien gekregen. Erg zonde, want Luxemburg is één van de “founding fathers” van het festival en bovendien een vijfvoudig winnaar.

De omroep RTL is nog altijd lid van de EBU en zou in theorie elk gewenst jaar weer in het festival kunnen stappen. In 2004 leek het zover te zijn, maar stak de Luxemburgse politiek er een stokje voor. Sindsdien is in 2005 en 2008 geroepen dat het land ‘nooit meer zou terugkeren’. In dat laatstgenoemde jaar was de uitspraak een reactie op een lobby van de Luxemburgse OGAE, één van de grootste fanclubs van het festival.

Désiréé Nosbusch presenteerde in 1984 namens Luxemburg het festival
Désiréé Nosbusch presenteerde in 1984 namens Luxemburg het festival

Ondanks de jarenlange absentie wordt jaarlijks in Luxemburg toch de nodige aandacht aan het Eurovisie Songfestival besteed. Zo was er vorig jaar een Luxemburgs Songfestival, met deelnemers uit elf verschillende landen. De Zweedse deelneemster Asa Warnvik is sindsdien een campagne begonnen om Luxemburg in 2013 terug te krijgen op het Eurovisie-podium: “Dat zou mooi zijn. Exact twintig jaar nadat het land voor het laatste deelnam. Ik denk dat we echt een kans hebben om het voor elkaar te krijgen…” sprak zij recent nog hoopvol over de vorderingen.

En er is wel degelijk draagvlak in het kleine Groothertogdom. Afgelopen vrijdag werd in Bivange een preview-party gehouden. Op een groot scherm werden die avond alle 43 officieel deelnemende inzendingen getoond aan het publiek.

Het kleine land heeft weinig kansen om zich te profileren aan de wereld, maar heeft dat misschien ook niet nodig. Luxemburg is één van de meest welvarende landen ter wereld. Omdat er geen topsportcultuur bestaat, leidt het land een redelijk anoniem bestaan. Van grootse prestaties van Luxemburgers hoor je amper iets.

Alleen het songfestival was vaak reden voor een feestje, al gebeurde dat veelal met artiesten uit het buitenland. Vanwege alleen al die hang naar nostalgie zou een terugkeer van Luxemburg erg mooi zijn. Zeker nu Italië het goede voorbeeld al heeft gegeven.

[Klik op deze link om vorige columns nog eens door te lezen]


5 Comments


 1. // Reply

  Ehm de wielrennende gebroeders Schleck komen uit Luxemburg.


 2. // Reply

  Daarnaast zou ik het geweldig vinden als Luxemburg ooit terugkwam op het ESF-podium, maar dan wel met locale helden en niet met leen-artiesten van andere landen.


  1. // Reply

   Wat een onzin zeg. Dat zou gewoonweg betekenen dat landen als Andorra en Monaco in z’n geheel thuis kunnen blijven. Willen winnen en meedoen is mijns inziens ook belangrijker dan paspoortcontrole van de artiesten.


   1. // Reply

    Nee Andorra niet, want dat zoekt toch vaak nog wel een connectie met het eigen land en de Catalaanse taal.


 3. // Reply

  “Op een groot scherm werden die avond alle 43 officieel deelnemende inzendingen getoond aan het publiek.”
  Moeten dit er niet 42 zijn?

  Oostenrijk deed toch maar een paar jaar niet die vergelijking mijns inziens dan ook nergens op, maar het zou wel leuk zijn als Luxemburg weer mee zou doen met mooie muziek.

  Zeker jammer dat de schrijver de gebroeders Schleck is vergeten, al 4 keer kwam de tourwinnaar uit Luxemburg, tegen bijv. 2 keer uit Nederland.

  Vraag me ook af hoe de Luxemburgse mensen zouden stemmen, wat de smaak zou zijn, ik verwacht hoge punten voor Portugal (ca. 10% van de bevolking is er Portugees), Belgie, Frankrijk en toch ook wel Nederland (veel toerisme), maar zal dat ook zo zijn?

  Voor het zover is, ga ik rond de pinksteren (eind mei) weer genieten van een kort weekje Luxemburg (Echternach), kijken of ik daar dan de net verkozen songfestival winnaar nog op de radio hoor, heb er zin aan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *