Categorized | OPINIE, Columns, Dennis van Eersel

COLUMN • Hoe serieus moet je het songfestival nemen?

Op Koninginnedag doken er beelden op van een ladderzatte Anouk. Schreeuwend hielp zij het nummer ‘Birds’ om zeep. Slechte PR voor Nederland, was al snel de conclusie van enkele fans. Het bleek om een uitgekiende reclamecampagne van Anouk te gaan. Niet voor het eerst legt zij Nederland in de luren.• Door: Dennis van Eersel •

De harde kritiek aan het adres van Anouk roept bij mij een vraag op: Hoe serieus moet je het songfestival nemen? Anouk ziet het songfestival – ten dele – als een gebbetje, een leuke vakantie in Malmö. Zolang dit haar prestaties niet in de weg staat, is dat prima toch? Niet iedereen deelt die mening en dat is raar. Bij Sieneke en de 3JS werden voorafgaand aan het festival alle fouten met de mantel der liefde bedekt. Bij Anouk zit iedereen er fel en dicht bovenop. Dat is niet fair, gezien de huidige status van het songfestival in Nederland.

Ik vind dat ook ik de hand in eigen boezem moet steken. Wellicht neem ik soms het songfestival te serieus. Voor veel mensen staat het voor één leuke avond in het jaar en niet meer dan dat. Er zijn maar weinig mensen in Nederland die er al weken of maanden mee bezig zijn. Al mag je van de deelnemende artiesten wel verwachten dat zij dit wel doen.

Recent was er een citaat te vinden van Anouk. Zij had recente songfestivals terug gekeken en had zich kapot gelachen. ‘Ik wist dat er slechte nummers in zaten, maar dat het zo erg was!‘, zou Anouk hebben gezegd. Het is goed dat zij zich verdiept in het verleden, om daar lering uit te trekken. Maar de vraag is of zij dat heeft gedaan.

Als je zelf meedoet met een liedje als ‘Birds‘, kan je jezelf dan niet beter richten op de – succesvolle – inzendingen in jouw genre, in plaats van oma’s, puntmutsen en monsters? Het is jammer dat Anouk niet de inzending van bijvoorbeeld Patricia Kaas en Tom Dice eruit pikt. Het is maar wat je wilt zien. De uitspraak van Anouk vind ik slechte PR voor het songfestival, maar het is haar vergeven als zij Nederland een topnotering geeft over twee weken.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de journalist die het artikel schreef, bewust op zoek was naar deze quote van Anouk. Het bevestigt het beeld dat er in Nederland bestaat over het songfestival en dat is wel zo gemakkelijk. Dat artiesten een mening verkondigen die niet waarheidsgetrouw is, dat mag. Iedereen mag zijn mening hebben, zelfs als deze feitelijk onjuist is. Zaak is dat journalisten en analytici de boel dan corrigeren. En die journalistieke basisinstelling is in Nederland volledig zoekgeraakt.

In 2010 werden in de nabeschouwing van de tweede halve finale op SBS6 door Patty Brard de deelnemers uit Armenië en Georgië te kakken gezet. Wat zongen zij vals! Amper een minuut later werd er geschakeld naar Sieneke in Oslo. Brard zei daarvoor nog dat zij wél geweldig had gezongen en het had verdiend om door te gaan.

In Bakoe kreeg Sipke Jan Bousema vrij spel om zijn gal te spuwen: “Wat is dit nou? Macedonië door? Oekraïne door? Oekraïne?!” Niemand greep in door te zeggen dat deze landen terecht door waren en vocaal een betere prestatie hadden geleverd dan Joan Franka. Het beeld dat landen als Macedonië en Oekraïne onterecht naar de finale gingen – waarschijnlijk vanwege corruptie, burenstemmen en vriendjespolitiek – past beter in het Nederlandse beeld van het songfestival.

Een maand geleden stond er in het Algemeen Dagblad een groot interview met Anouk. De journalist die dit artikel schreef, vond het nodig om ook haar mening te geven in de lead van het artikel. Anouk zou in Malmö in de green room naast een valszingende diva uit de Balkan en enkele verklede mensen uit het Oostblok zitten.

Dat de meest zwakke (Hind), clowneske (Treble, De Toppers, Sieneke) en slechtst gezongen bijdrages (Joan Franka) de laatste jaren uit Nederland kwamen, wil er kennelijk nog steeds niet in bij de Nederlandse krantenlezer. Dan kan je beter makkelijk scoren over de rug van landen die ver van ons vandaan staan. Dat het feitelijk onjuist is doet er dan kennelijk niet toe. Een journalist onwaardig artikel, vind ik. Of neem ik het songfestival dan weer te serieus?

[Klik op deze link om vorige columns nog eens door te lezen]


3 Responses to “COLUMN • Hoe serieus moet je het songfestival nemen?”

 1. Gert says:

  Dit relativeringsvermogen siert je kerel ;-). Superleuke column!

 2. TiM says:

  Ik vind dat alle evenementen waar zo ontzettend veel mensen naar kijken, serieus genomen moeten worden, anders hoef je niet mee te doen. Als je dan toch meedoet dan moet je gewoon zorgen dat je een goede stem en een interessant lied levert voor hét grootste liedjesfestijn ter wereld, dat is het minste dat je als land kan doen.

  Ook is het Songfestival een wedstrijd. Niet helemaal te vergelijken met bijvoorbeeld de Olympische Spelen of een EK/WK, maar er valt zeker wat te halen. Ten eerste een finaleplaats en ten tweede eventueel de winst. Verder kan het gewoon veel opleveren als je heel goed je best doet, Zweden 2012 was een megahit, maar ook Cyprus 2012 was een ware dance-hit.

  Wat betreft Nederland, tja.. Na 2005 was het allemaal slecht. Vaak van die inzendingen die nergens goed genoeg voor zijn. Die B-kant liedjes die af en toe aardig klinken, maar een dan wel héél geweldige live performance nodig hebben om nog wat te lijken.. en daar ligt het volgende probleem van Nederland.. Want als er dan nummers met een beetje potentie worden gestuurd zoals in 2011 en 2012, dan was de live uitvoering dus weer zeer slecht. Vocaal en visueel dramatisch. Ook lijkt het alsof Nederland überhaupt nooit een planning heeft.. we zien altijd wel hoe het loopt.

  Ik vind het ook moeilijk te bevatten dat Nederland nu pas iets stuurt met kwaliteit. Vooral ook raar dat Nederland nooit iets typisch Nederlands heeft gestuurd, en nee dan bedoel ik niet Shalalie maar zoiets als Zweden 2012. Nederlandse DJ’s doen het wereldwijd zo goed.. Dat niemand ooit op dat idee is gekomen is onbegrijpelijk.

  Hoe dan ook, als je ergens aan meedoet moet je een beetje je best doen. Dat is zo vaag aan het Songfestival in Nederland en nog wat andere landen.. je doet mee, het kost geld, maar je doet niet je best. Heel vreemd! Overigens vind ik wel dat Nederland dit jaar echt een megadraai in positieve zin heeft gemaakt. Ik hoop dat Europa het zal waarderen. Het mag nu niet mislukken.

 3. Eric says:

  Goed stuk Gert maar met een grote maaaaaaaar. Wat nu als Nederland de finale niet haalt ? Dan hebben die bouke ea toch gelijk ?
  We moeten idd niet teveel doorslaan over vriendjespolitiek en buurpunten, maar we moeten het zeker ook niet gaan ontkennen want dat is nog stommer.
  Zoiets als dat je weet dat iemand wat gedaan heeft maar het blijft ontkennen.
  Ik vind de pr van Anouk persoonlijk ongelukkig . Meer dat ze even wat centjes bijkrabbelt . Er moet voor een winnaar gewoon niks negatiefs te vertellen zijn. Het woordje negatief klinkt namelijk negatief 🙂
  Ach ja we hunkeren naar de finale

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *