Column: Gelooft u nog in paragnosten?

Niet voor het eerst is paragnost Peter van der Hurk danig door de mand gevallen. Hij voorspelde dat Sieneke ‘hele hoge ogen zou gooien’ in Oslo, maar niets is minder waar gebleken. Bij foute voorspellingen hopen ze vaak dat de media de voorspelling zijn vergeten, want dit soort “waarzeggers” zitten er zó vaak naast. Hoe kan het dan toch dat mensen blijven geloven in iets als het zesde zintuig? Door: Dennis van Eersel

Het bestaan van een zesde zintuig is nooit aangetoond. Althans, niet zoals met de vijf échte zintuigen: ruiken, voelen, zien, proeven en horen. De “waarnemeningen” van een zesde zintuig zijn vaak het gevolg van onbewuste waarnemingen van de gewone zintuigen en de verwerking van deze informatie. Paragnosten of helderzienden zijn dus bijzonder oplettend en spelen in op goedgelovigheid van naïviteit van mensen.

Het zijn vaak ook meesters in de kansberekening. Je kan veel dingen niet honderd procent zeker weten, maar sommige voorspellingen zijn dermate veilig, dat je bijna altijd goed zit. Wat ook helpt is jezelf verschuilen in wat vagere termen, waardoor het op meerdere manieren op te vatten is. Als ik nu voorspel dat 2011 een hele warme zomer krijgt, dan kan ik het over een jaar met statistieken altijd zo terugredeneren dat ik gelijk krijg. Een paragnost zal nooit exact juist voorspellen hoe iets gaat worden, simpelweg omdat ook zij het niet weten.

Niet alleen de voorspelling rondom Sieneke was een faliekante misser van Van der Hurk. In 2008 deed hij al een hoop voorspellingen voor 2009. Er zaten zoveel missers bij, dat je niemand meer erover hoort. Erg slim, want als hij het wél goed had gehad, dat hadden we het vast nog wel gehoord. Er zouden kleine aanslagen komen op Geert Wilders en Peter R. de Vries. Zelfs het woord ‘kleine aanslagen’ is al slim gekozen, want dit kan al gaan om een taart in het gezicht. Maar volgens mij is zelfs dat in 2009 niet gebeurd. Dreigementen zijn er altijd bij dit soort uitgesproken publieke figuren, maar daar hoef je niet helderziend voor te zijn.

Ook zou er in 2009 een nieuwe tsunami zijn gekomen, zou Maxima een vierde kind krijgen en zouden Jan Smit en Yolanthe nog geen kinderen krijgen. Dat laatste klopt wel, maar als je als “helderziende” over dat koppel alleen dát aan feiten doorkrijgt, dan is je heldere zicht een beetje troebel aan het geraken.

Qua songfestival-voorspellingen zag Van der Hurk vorig jaar het falen van De Toppers in Moskou wel aankomen. Maar waarom heeft hij dit jaar niet weer ‘op safe’ gegokt? Ik denk omdat het qua prijs in de kansberekeningstabel te rechtvaardigen was. Door iets zeer onwaarschijnlijks te voorspellen nam hij een risico. Maar als hij het wel goed gehad, had iedereen nu gelooft in zijn “bijzondere gave”. Dat risico kon hij dus voor zichzelf, moet Van der Hurk hebben gedacht.

Maar laten we eerlijk zijn, het is ook wel spannend om te blijven geloven in bovennatuurlijke zaken. Als iedereen zo nuchter zou redeneren als ik nu doe, dan zou de wereld wel een erg gortdroge bedoening worden. Toch maak ik liever gebruik dan de vijf écht zintuigen, om voorspellingen te doen. Die kloppen natuurlijk ook bij lange na niet, maar ik noem mezelf tenminste geen paragnost als ik foute voorspellingen doe. Sommige dingen kúnnen we namelijk niet weten, zúllen we nooit weten en moeten we eigenlijk ook niet wíllen weten.


7 Comments


 1. // Reply

  Ik voorspel dat de Tros volgend jaar met een interne selectie komt met een bekende Nederlanders als coach. Het jonge talent komt uit de tros familie ( immers een grote vijver)
  Dan voorspel ik dat we 6 punten meer halen dat dit jaar in de halve finale maar wederom uitgeschakeld
  Ik voorspel dat dennis en gert helemaal over de rooie zijn en akties op touw gaan zetten.
  Ik denk dat ik toch een goede parg…… ben hahhahaa


 2. // Reply

  Ik denk dat jij een hele grote naam gaat worden in je nieuwe vakgebied Eric haha. Ik vrees dat je gelijk gaat krijgen, zoals de sterren.nl nu staan 🙂


 3. // Reply

  In plaats van die paragnostische inzending en het blijven zweven in de jaren ’80 en dat eeuwig tuttige Nederlandse gedoe als het om het songfestival gaat, zouden we juist een manier moeten bedenken om het songfestival ook voor Nederland eindelijk eens meer hedendaags te krijgen. Die supergrote talentenjacht in Duitsland bleek een doorslaand succes. Daar kunnen wij van leren!


 4. // Reply

  Tja, Peter zat ernaast. Bepaalde zogenaamde songfestivalkenners zaten er ook flink naast:) Wel grappig dat Europa toch niet zo voorspelbaar is hehe.


 5. // Reply

  Goede column Dennis. En met zelfspot omdat je zelf ook niet alles juist hebt kunnen voorspellen. Net wat Robbie zegt dat het is ook niet 100 procent te voorspellen is en dat maakt het juist leuk. De gewone doorsnee kijker is niet te doorgronden.

  Ben het overigens wel eens met de doelstellingen van jullie website. volgens mij is dat voorspellen voor jullie maar een leuke bijkomstigheid toch? Ik hoop ook dat Nederland het anders aan gaat pakken nu dit jaar is bewezen door veel Westerse landen dat het ook anders kan. Misschien is het niet zo’n gek idee om een keer naar fans te luisteren die bewijzen iets te willen doen voor Nederland en het songfestival?


 6. // Reply

  Ik voorspel dat Lena Mayer-Landrut de ‘Susan Boyle’ van het Songfestival wordt en binnen drie maanden opgenomen zal worden in een kliniek omdat ze zichzelf even kwijt is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *