Column: Mooiste week van het jaar

Mijn vorige columns waren stuk voor stuk positief-kritisch, ook al wordt dat tegenwoordig vreemd genoeg gezien als zuur of negatief. Maar deze keer gooi ik het over een heel andere boeg! Het is namelijk weer tijd voor veruit de mooiste week van het jaar. Het is tijd voor de Eurovisie-week. Door: Dennis van Eersel

 

Ook in mijn dagelijkse werkzaamheden merk ik hoe prettig het is, als je volledig in een evenement kan duiken. Of het nu gaat om het jaarlijkse tennistoernooi in Ahoy, het World Port Tournament of, om het buiten de sportwereld te zoeken, de gemeenteraadsverkiezingen. Met het songfestival is het voor mij, wat dat betreft, niet anders. Oogkleppen op en gaan!

Het mooie van werken tijdens evenementen is dat je niet wordt geleid door de waan van de dag. Althans, niet de ‘dagelijkse waan’, als u begrijpt wat ik bedoel. Je vaart volledig op de gebeurtenissen binnen dat evenement. En de rest van de wereld lijkt er even niet toe te doen. Ik ervaar dat altijd als bijzonder positief, zeker tijdens een songfestival-week. Want laten we wel zijn, het is niet zo dat de wereldvrede wordt besproken in deze week. Het blijft gaan om een luchtig entertainments-programma. Maar vinden wij het allemaal niet geweldig om het níet op die manier te benaderen?

Vinden wij het niet allemaal leuk om in deze ene week te doen alsof de pak-em-beet 40 nummers, die wij constant horen, de enige platen zijn die momenteel gedraaid moeten worden? Is het niet leuk om je jaarlijks te verbazen over de wansmaak van sommige landen, zonder bewust door te hebben dat je eigen land soms net zo erg is? En houden wij er niet allemaal van om onze eigen voorspellingen en visies te geven, juíst als ze niet overeen komen met die van de ander?

Ik kom in deze week tot de volgende mooie conclusie. Eigenlijk verschillen wij allemaal namelijk niet zoveel elkaar. Of het nu gaat om de “vroeger-was-alles-beter”-taalpuristen, die reageren op de songfestivalweb-log. Of de humorischtische Noorse blog-meiden van Good Evening Europe en de cynische verslaggevers van eurosong.be. Of de Ierse die-hards van AKOE, die eigenlijk door de EBU in het zonnetje gezet zouden moeten worden, voor hun jarenlange inzet:

Wij houden allemaal van het songfestival. Wij willen allemaal dat ons land het goed doet. En we genieten allemaal optimaal van deze week! Ik wel in ieder geval.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *