Categorized | Steef van Gorkum

De Australiërs bakenen hun terrein af

Het is natuurlijk prachtig dat Australië ook dit jaar weer mee mocht doen aan het Songfestival. En ja, waar ze ook komen, de Australische delegatieleider Paul Clarke benadrukt overal dat hij daar zeer vereerd mee is. “Bedankt Oekraïne dat jullie ons verwelkomen.”

Het Songfestivalwereldje is al lang en breed gewend aan de deelname van Down Under. En hoewel het iets langer kan duren, zal het grote publiek er binnen een paar jaar ook volledig aan gewend zijn.

Door: Steef van Gorkum

Toch is de Australische deelname, twee jaar na het debuut met Guy Sebastian, alweer bijna normaal geworden. Niemand spreekt op de persconferenties nog over “wat gebeurt er eigenlijk als Australië wint?” Of “Jullie hebben wel een heel lange vlucht gehad, natuurlijk!” De enige vraag die enigszins in die richting ging, kwam van een Nieuw-Zeelandse journalist die vroeg: “Wat moeten wij doen om ook mee te mogen doen?” Zanger Isaiah Firebrace reageerde gortdroog: “Misschien moeten jullie eerst maar eens naar het festival gaan kíjken…”

Isaiah is overigens niet de enige Australische artiest op dit festival. Anja Nissen doet mee voor Denemarken en trekt deze week veel bekijks met een ietwat ongelukkig gekozen jurk. Team ESCDaily volgt Anja Nissen al enkele jaren en dus is haar deelname voor ons misschien nog wel groter dan die van Isaiah Firebrace. De nieuwigheid van de deelname van SBS is er immers ook wel een beetje af.

Het Songfestivalwereldje is al lang en breed gewend aan de deelname van Down Under. En hoewel het iets langer kan duren, zal het grote publiek er binnen een paar jaar ook volledig aan gewend zijn. En dus maken de Australiërs nu van de gelegenheid gebruik om hun terrein af te bakenen. Vóór de schermen is Paul Clarke de nederigheid zelve, maar de opmerking van Isaiah Firebrace kwam tegelijkertijd niet uit de lucht vallen: Australië wil op dit moment even niets met Nieuw-Zeeland te maken hebben. Het land ruikt een vast verblijf in Eurovisieland en dat is prioriteit nummer 1.

Wat mij betreft is de tijd gekomen om ze die duidelijkheid te geven. De periode van jaarcontracten is nu wel voorbij – Australië heeft zich genoeg bewezen. Binnen de Reference Group ligt de Britse omroep BBC nog dwars, maar die aversie lijkt toch ook vooral voort te komen uit jaloezie omdat de Australiërs het Songfestival beter lijken te begrijpen dan de Britten.

Anja Nissen vs Broadcaster SBS

Overigens is de strijd tussen Anja Nissen en Isaiah Firebrace, of beter de strijd tussen Nissen en omroep SBS, nog wel een pikante. In 2015 vroeg omroep SBS aan The Voice of Australia winnares Anja Nissen of zij voor hen de eerste deelneemster aan het Songfestival wilde worden. Anja zei volmondig: “Ja”, maar werd later alsnog gepasseerd toen superster Guy Sebastian bereid bleek te zijn de taak op zich te nemen.

Daarna richtte Anja Nissen zich op haar andere thuisland Denemarken, waar haar beide ouders zijn geboren. Ze deed mee aan Dansk Melodi Grand Prix 2016 met een lied dat door bookmakers gezien werd als een mogelijke Eurovisiewinnaar. In een merkwaardige superfinale legde ze het echter af tegen de boyband Lighthouse X, die vervolgens de finale van het Songfestival misliep.

Dit jaar koos omroep DR ervoor om boybands expliciet te weren uit hun voorronde. Anja Nissen deed opnieuw mee, met een ballad dit keer, en een vocaal uitstekend optreden. En ze won het ticket voor Kiev. In een interview vertelde ze mij dat ze omroep SBS niets te bewijzen heeft, maar toch zou een eventuele strijd met Isaiah Firebrace een interessante kunnen zijn. Daarvoor moeten beiden zich dan nog eerst door verschillende halve finales worstelen.


2 Responses to “De Australiërs bakenen hun terrein af”

  1. Shannon says:

    Ik denk dat ze allebei door gaan naar de finale.

  2. eric says:

    doe een onderzoek wat het publiek wil ( en niet de commercie ) en de meerderheid zal nee zeggen want het is een Eurovisie songfestival. Maar ja het gaat om de poen anders had rusland ook wel mee mogen doen maar de organisatie had geen klote ( lees poen en politiek gaan voor )

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *