De gunfactor van Joan

De afgelopen weken heeft de redactie van ••ESF Magazine•• bijzonder positief geschreven over de verrichtingen van Joan Franka en het Nederlandse team. Na de generale repetities hebben veel redacteuren en verslaggevers van dit magazine haar toch buiten de top-10 gelaten. Dat vraagt om een uitleg.• Door: De Redactie•

Onze positieve artikelen gingen vooral over de voorbereiding van Joan Franka en de TROS. Waar de 3JS vorig jaar zonder plan naar Düsseldorf waren afgereisd, was bij Joan al vanaf de eerste repetitie te merken dat de Nederlandse delegatie dit jaar had nagedacht hoe alles in beeld zou moeten worden gebracht. De deelname aan dit Songfestival werd serieus aangepakt, en dat is een winst ten opzichte van vorige jaren.

Er is geschaafd aan de wijze waarop de achtergrondmuzikanten in beeld zijn gebracht. Het kwam aanvankelijk nog wat houterig over en nog altijd wordt niet het ultieme groepsgevoel gecreëerd. Maar het is in ieder geval beduidend beter dan de “Treble-meisjes” uit de nationale finale.

Dat betekent niet dat we automatisch doorwandelen naar de finale. Excuses daarvoor zijn er eigenlijk niet. Als Nederland wéér de finale niet haalt waren “we” kennelijk niet goed genoeg en zal de kritiek wederom niet mals zijn. Een kwaliteitsliedje van Joan gaat niet door, terwijl dinsdag wel de oma’s uit Rusland doorgingen. De koppen in het AD, de Telegraaf, de Volkskrant en bij de NOS kunnen wij al uitdenken.

Er zijn wel logische verklaringen voor een eventuele mislukking. De tweede halve finale is erg sterk en heeft veel kansrijke nummers. Met Servië, Oekraïne, Slovenië, Turkije, Estland, Bosnië-Herzegovina, Zweden en Noorwegen komen wij als redactie al unaniem tot acht “zekere” qualifiers. De strijd om de laatste twee tickets zou je ook zomaar kunnen verliezen, zeker omdat de derde startplaats vrij ongunstig is.

Als je die gegevens objectief bekijkt, moet je ondanks alle positieve aspecten van deze week toch voorzichtig zijn. Wij gunnen het Joan vanwege haar enthousiasme en de gedreven aanpak van dit jaar- maar in de prognoses weegt dit niet mee. Haalt Nederland de finale wel, dan is dat een prachtige beloning voor de verbeterslag die dit jaar is gemaakt. Maar ook als Nederland het niet haalt hopen wij van ••ESF Magazine•• dat deze lijn de komende jaren wordt doorgezet.


7 Comments


 1. // Reply

  Hou toch op zeg de derde startplek is niet goed … doe je werk man dinsdag is nummer 2 en 3 doorgegaan in de eerste halve finale …. wat altijd hierin nederland zal blijven is het klagen en niet 100% achter de keus van de artiest staan … kijk naar de oma’s of die vreselijke tweeling daar hoorje niemand over … Ik voel aan mijn water dat Joan doorgaat en als heel nederland dat nou ook is doet net zoals dat vreselijke voetbal dan geef je die energie ook door aan Joan en haar team . Al denk ik ook dat joan schijt aan deze voorspellingen heb omdat ze toch haar eigen plan trekt en daar verdient ze al 12 punten voor ………


 2. // Reply

  Gelukkig ik heb een mede-stander ( thanks ronny ) Of het is de startplek, of een sterke halve finale ( de favoriete uitspraak van Cornald maas ) er is altijd wel wat of het wordt gezocht als excuus voor het stemgedrag uit de balkan etc etc ( weet iedereen maar wordt weggemofeld ).
  Wat mij irriteerd is dat men nu net doet alsof deze halve finale barst vd wereldsongs ) of hits.
  Men doet net alsof alles uit de balkan HITS zijn. Maar we zien het nooit terug in de hitlijsten !!!!!
  Het is ook een beetje dat men de eigen positie beschermt, ik mis bv in dit magazine iemand met een totaal afwijkende mening. Ze zijn het allemaal met elkaar eens en dat wordt het een roze gekleurde boel. Ik snap ook wel dat het allemaal vrienden of kennisen van elkaar zijn maar dat maakt de objectiviteit natuurlijk niet goed.
  Is dit een goede site ???? ja dat zeker maar totaal niet kritisch en objectief zoals de gemiddelde Nederlander het ziet. Het is meer de die hard songfestival fan.
  Vergelijk het met een kroeg waar alleen maar songfestival muziek wordt gedraaid op een avond. Al die fans lopen mee te brullen maar een gemidelde kroeg liefhebber zal zeggen, he kan er eens niet wat anders op.


  1. // Reply

   daar ben ik het ook mee eens dat men allemaal vriendjes van elkaar zijn en dat men alleen maar klaag … de ene keer de tooi dan de jurk en dan weer der stem en straks weer ” we hadden het toch gezegd ” Wordt er een beetje moe van ben blij dat ikmet een spaanse man getrouwd bent en die zijn toch een stukje anders erin …. heel nuchter en een trots volkje … Joan heel veel succes en plezier en ik hoop zo voor jouw dat je doorgaat puur alleen maar om deze mannen is een keer een trap onder der hol te geven en zelf in te zien om hun eigen land in een positieve mood te brengen … tuurlijk je mag ook kritisch zijn maar daarna moet het ook over zijn … kijk naar de sport ook daar juichen de supporters ( voetbal , schaatsen , zwemmen ) ook als de mninder presteren … dus ik verwacht nu wel van jullie na 15.00 iets postiefs te schrijven wat Joan op het podium doet want daar zijn jullie voor om dat met jullie lezers te schrijven en niet alleen maar shit !


 3. // Reply

  Ow andy ik denk niet dat Nederland doorgaat. Hoezo niet ?
  Nou er zit te veel negativiteit om nederland heen de laatste jaren en dat speelt altijd op !!! ( YOU GET WHAT YOU GIVE )
  Tevens onderschat men vanavond in deze finale het burenstem gedrag DIE IS HUGE !!!!!


 4. // Reply

  Liedjes hoeven niet in de hitlijsten terug te vinden zijn om goed te zijn; en al ben ik een “fan” van het ESF, ik luister heus nog wel naar andere muziek. Feit is gewoon dat deze 2e semi sterker is en dat er betere nummers meedoen – ik laat vaker verschillende liedjes aan niet-fans, die nog geen enkel ander nummer gehoord hebben, horen; en krijg dan vaak reacties als “ja, die zijn idd wel goed, dat wist ik niet… had ik niet gedacht over het ESF… ja, Nederland is hierbij vergeleken toch zwak…”, etc. Dus dat heeft niets met fan-zijn te maken, het gaat er om hoe een lied overkomt, het ritme, de performance, het gevoel dat het oproept – dingen waarin Nederland de afgelopen jaren helaas niet uitblinkt.

  Ik zie Joan graag terug in de finale; alleen al voor haar eigenzinnigheid en sympathieke uitstraling verdient ze “douze points”!:) En zal het dan ook maar eens zeggen: Joan & team, TOOI TOOI TOOI!!


 5. // Reply

  Goed geschreven 🙂

  Toch mis ik wel een klein kritisch blikje op politiek stemgedrag. Dat wordt voor het gemak even vergeten of genegeerd. Toch is het helaas een feit dat een aantal landen vanavond, minstens 5 of 6, ook na invoering van vakjury, nog steeds de meeste punten aan ‘elkaar’ geven of gewoon ontvangen.

  Dus als we niet door zijn waren we volgens jullie ”kennelijk niet goed genoeg”, maar volgens mij dan kennelijk ook grotendeels door het mislopen van een standaard aantal punten die 5 of 6 anderen wél gratis cadeau krijgen.

  Normaal, als ons liedje écht slecht zou zijn, zoals afgelopen jaren vaak het geval was, hoor je mij niet klagen over politiek stemgedrag, maar alle polls tonen aan dat Europeanen Joan echt wel zien zitten (zeker top10 in Semi 2). Mocht het vanavond dus niet lukken, dan denk ik dat het zeker niet alleen ligt aan het niveau van Joan.


 6. // Reply

  Prima geschreven! Ik kan me er goed in vinden. Natuurlijk hoop ik ook dat NL door mag gaan, maar als ik heel eerlijk ben zijn er een aantal landen in deze semi gewoon beter. En de loting helpt natuurlijk niet mee. En wat het “buurstemmen” betreft, natuurlijk is dat een gegeven, maar het is ook te gemakkelijk om te vergeten dat sommige landen op elkaar stemmen omdat ze die stijl herkennen, of simpelweg de taal kunnen begrijpen. De ex-Joegolanden bv, hebben een muziekscene die flink overlapt en dan zijn uitgerekend dit jaar ook nog eens de meeste liedjes in de eigen talen uit die regio. Iets wat daar zeer gewaardeerd wordt. Zo raar vind ik het dus niet dat de Bosnische stemmen waarschijnlijk naar Servie, Kroatie, Slovenie en Macedonie zullen gaan. Ergens is het zelfs wel logisch. Jammer voor NL, maar het zij zo, we zullen het wel zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *