Categorized | 2012 Baku, Leek in Baku

De Leek In Baku (6)

Friso Veenstra weet eigenlijk niets van het Songfestival. Toch volgt hij namens •• ESF Magazine •• het Eurovisie Songfestival in Baku. Hij is nu ‘De Leek In Bakoe’. In zijn rubriek bekijkt Friso het Songfestival vanuit een totaal ander oogpunt.

De Leek In Bakoe (6) • Voorspelling van de tweede halve finale

Gezien mijn gebrek aan Eurovisiehistorisch besef ben ik totaal gespeend van enig benul van allerhande tradities, onderlinge verhoudingen, lotingssystematiek en andere curiositeiten. Mijn voorspelling zal ik moeten baseren op mijn eigen inschatting van de kwaliteit van de inzendingen. Mijn eigen smaak zal ik ook laten meewegen. De wens is tenslotte de vader van de gedachte. • Door: Friso Veenstra •

1. Servië – Servië staat bij mij op nummer één. Niet alleen omdat ik Zweden per se niet op één wilde hebben, maar vooral omdat Željko het liedje met zijn geweldige stem supersterk vertolkt. Ook muzikaal zit dit nummer erg sterk in elkaar. Als Servië de finale niet haalt, dat breekt me de klomp. Oprecht.

2. Zweden – Dé grote favoriet, zo heb ik me laten vertellen. Het liedje zit prima in elkaar, de stem is best oké, allemaal leuk en aardig, maar mij doet het niks. De muziekstijl is totaal de mijne niet. Steef vertelde me na de repetities dat de Zweden de regie goed verzorgd hebben en dat de shots prachtig zijn. Daar winnen ze bij mij slechts een paar schamele puntjes mee, maar dan hebben ze tenminste wat.

3. Noorwegen – Bij de Noren kan ik hetzelfde schrijven als bij hun buren. Behalve dan het stukje over de regie, want daar heb ik geen informatie over. Tooji, de importzanger (hebben de Noren daar een handje van?) doet het prima en beweegt over het podium alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Daarvoor moet ik hem krediet geven. Maar van mij hoeft hij niet te blijven.

4. Bosnië en Herzegovina – Een al te dramatisch liedje naar mijn smaak, maar wat ze doet, doet Maya goed. De Bosniërs doen het wat mij betreft beter dan buurland Kroatië omdat ze verreweg het betere liedje hebben. Mijn vermoeden is dat de stemmers het met mij eens zullen zijn.

5. Estland – Als ik naar Kuula luister, krijg ik het gevoel dat Ott Lepland mij iets duidelijk wil maken. Er is een soort urgentie in dit liedje, waardoor ik ernaar luisteren ga. Jammer genoeg voor Ott Lepland is mijn Ests niet meer wat het geweest is, dus de boodschap gaat aan mij voorbij. De kijkers en vooral de jury zal dit liedje kunnen waarderen, is mijn inschatting.

6. Turkije – Eindelijk iets authentieks! De eerste halve minuut dan. En nog wat fragmenten verderop. Ik ben nooit zo’n fan geweest van sailor songs, en ook de Turken kunnen mij niet meekrijgen. De stem van Can werkt me bovendien behoorlijk op de zenuwen. Ondanks mijn teleurstelling is het een sterk nummer dat positief scherp afsteekt tegen de Balkanballades en het Scandinavisch dance-geweld.

7. Oekraïne – Serieus? Na na na? Het is een na na na-liedje? Gaitana heeft een geweldig krachtige stem, dat moet ik zeggen, maar had ze niet beter een ander nummer kunnen zingen? Ja. Jawel. Dat had ze wel beter kunnen doen. Alleen vanwege haar stem hoop ik dat Gaitana doorgaat. Toch gaat ze ook door omdat mensen het liedje op één of andere mysterieuze wijze zullen kunnen waarderen.

8. Slovenië – Eva, Dennis’ lievelingszangeres, doet het uitstekend voor de Slovenen. Haar stem is prachtig, het liedje is goed en de manier waarop ze de camera en het publiek bespeeld doet me geloven dat ze ondanks haar jonge leeftijd al jaren meegaat in de muziekwereld. Slovenië lijkt me een zekerheidje voor de finale.

9. Litouwen – In de introductietekst jok ik een beetje. Ik weet inmiddels iets van de voor- en nadelen van bepaalde lotingsplekken, en ik weet dat Litouwen, het land dat de avond afsluit met, met niet meer dan matig liedje toch een goede kans maakt om door te gaan. Ternauwernood.

10. Slowakije – De Slowaken hebben een bijzonder plekje in mijn hart verovert met de schreeuw aan het begin van hun nummer. De stem van de zanger deed me denken aan die van The Mars Volta-zanger Cedric Bixler-Zavala. Een positieve associatie. Slowakije staat in mijn voorspelling op nummer tien, tegen beter weten in. De Slowaken zullen het niet redden, helaas.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *