De Leek Op Weg Naar Baku (3)

Friso Veenstra weet eigenlijk niets van het Songfestival. Toch reist hij namens •• ESF Magazine •• in mei af naar Bakoe om het circus van dichtbij mee te maken. Hij is nu ‘De Leek Op Weg Naar Bakoe’. In zijn tweewekelijkse rubriek bekijkt Friso het Songfestival vanuit een totaal ander oogpunt.

De Leek Op Weg Naar Bakoe (3) • Kraagtrappen en Kaukasische Korhoenen

Het zal de bezoekers van deze site niet ontgaan zijn: dit weekend werd het Nationaal Songfestival gehouden. Per ongeluk keek ik de finale, in afwachting van Studio Voetbal, en zag hoe Joan ‘Pocahontas’ Franka de overwinning greep. Dat wil zeggen: mijn oren hoorden het gezang, het applaus en het geouwehoer van Jan Smit, maar mijn ogen fixeerden zich op Joan’s veelbesproken indianentooi. Die tooi. Ja, ze had het niet nodig, en ja, het liedje was op zichzelf al goed genoeg; allemaal waar, maar allemaal onbelangrijk. Joan had veren op haar hoofd. Veren die mij op een idee brachten: ik ga vogelen in Azerbeidzjan. • Door: Friso Veenstra •

Ik ben een waardeloze vogelaar. Ik heb niet bijzonder goede ogen en weinig geduld. Bovendien moet je als vogelaar vaak vroeg op, om de letterlijke vroege vogels te vinden, en dat kan ik niet combineren met mijn slaaphobby. Toch houd ik van vogels. Als ik in Nederland een bijzondere vogel spot, maakt dat mijn dag, en zelfs het simpele schouwspel van een paar kraaien, foeragerend in een wei, raakt me. Ook in het buitenland kijk ik goed om me heen om te zien of ik een unieke gevederde vrind tegenkom. En in Azerbeidzjan vliegen zonder twijfel veel vreemde vogels rond.

Wikipedia, mijn digitale alma mater, leert mij dat er 371 soorten vogels in Azerbeidzjan rondfladderen. Wat dat betreft is Azerbeidzjan geen hoogvlieger: in Nederland komen bijna honderd soorten meer voor. Naast de doorsnee  duinpiepers en de alledaagse appelvinken vind je in Azerbeidzjan ook enkele speciale vogelsoorten. Kroeskoppelikanen, kraagtrappen en Kaukasische korhoenen. Wie kent ze niet?

Wie ze wel kent, vind ik op talloze vogelaarwebsites. Prachtwebsites zijn het. Zoals de nauwelijks indrukwekkende maar zeker interessante site van de Azerbeidzjaanse Ornithologische Vereniging. De websites maken me duidelijk wat de beste plekken zijn om te vogelen en ik kan zelfs een 15-daagse vogeltour maken voor een hele hoop geld. Aantrekkelijker lijkt het me om op stap te gaan met een ‘birding pal’: een lokale vogelenthousiasteling – in mijn geval meneer Sultanov – die je onder zijn vleugels neemt om samen te speuren naar al het moois dat de plaatselijke avifauna te bieden heeft.

Het lijkt mij helder: in Azerbeidzjan ga ik vogels zoeken. Met mijn gebrekkige vogelaarskwaliteiten weet ik niet of de kans groot is dat ik ze ook vinden ga, maar het zoeken moet ik op z’n minst kunnen bewerkstelligen. Het vinden zou dan nog een bonus zijn. En wie weet is het me wel gegeven. Met een beetje hulp van meneer Sultanov.

[Klik op deze link om Friso’s vorige stukjes uit de rubriek ‘Leek Op Weg Naar Bakoe’ nog eens na te lezen]


7 Responses to “De Leek Op Weg Naar Baku (3)”

 1. Hebbuzz says:

  Ha, leuk, een “Baku Baku”

 2. eric says:

  Per ongeluk keek ik de finale, in afwachting van Studio Voetbal

  Please kan deze meneer dan weg want als je de finale plotseling kijkt wat moet je dan in godsnaam hier op zon site.
  Je kan het beter VER WEG VAN BAKU noemen
  sorry hoor deze site is fantastisch maar dit doet afbreuk. Als ik een stuk over vogels wil lezen ga ik wel google .

 3. Hendrik says:

  Beste Eric,

  Je snapt denk ik niet wat de bedoeling is van deze rubriek. Kijk eens naar de titel: De LEEK op weg naar Baku. Als je een goed woordenboek hebt dan zoek je het woord leek op en lees je wat de betekenis is.
  Hopelijk begrijp je het dan beter.

  Ik vind het juist een erg goede rubriek en via Friso krijgen we straks nog veel meer informatie over Baku. Steef zorgt voor al het songfestivalnieuws en Friso voor de rest. Juist dat maakt onze website zo onderscheidend.

 4. Hebbuzz says:

  Ik vind de bijdragen van Friso juist erg prettig om te lezen. Hij kan leuk schrijven en het kan echt geen kwaad om eens niet te navelstaren als Songfestivaltoerist. Friso’s schrijfstijl vind verfrissend en ontnuchterend met een knipoog. Nou ja als je er niet van houdt kun je de rubriek altijd nog overslaan, toch?

  Misschien dat Eric eens een positieve gastcolumn zou willen schrijven over hoe hij naar het Songfestival kijkt?

 5. eric says:

  Ja hoor geen probleem wil graag schrijven over mijn hobby en kijk erop . Maar daar gaat het niet om.
  Maar Hendrik ik kreeg laatst een mailtje van de webmaster van deze site en die zei dat de medewerkers niet zouden reageren op vragen en comments op het gastenboek dus beetje raar dat dat nu wel gebeurd,
  PS het was MIJN mening en ik begrijp even niet waarom ik dat niet zou mogen zeggen . Het stoort me dat iemand die een stukje schrijft op een site TOEVALLIG langs de finale op tv zapt !!!! . Je maakt daarmee het SF belachelijk zoals de pers en vele mensen al jaren doen. NEEEEEEE ik kijk niet hoor….. hoor ik dan , maar waar die kijkers dan vandaan komen is me een raadsel. En ik zit niet te wachten op de vogels van Baku Ik zit te wachten op de indiaan naar baku. Ik zit te wachten op het feit dat men erg positief is in Nederland over het liedje ( in vergelijking met voorgaande jaren ) En dan als laatste is friso helemaal geen Leek want hij is gewoon een vriendje van steef van Gorkum ( gewoon beetje google en face booke 🙂 ) en het cirkeltje is weer rond. Dus jongens niet zo flauw doen. groetjes eric en ow ja een stukje schrijven is geen probleem hoor. En nu ga ik even een stukje chocolate chocolate eten heheh

 6. Jill says:

  Well, I find Friso’s articles a great read as well. As a whole, a bit of information on Azerbaijan is nice to learn in addition to the contest news. And anyway, isn’t the purpose of this section to “view the contest from a completely different perspective”?

  “Joan had veren op haar hoofd. Veren die mij op een idee brachten: ik ga vogelen in Azerbeidzjan.” — certainly an interesting observation!

 7. Adriaan says:

  Erg interessant om te lezen idd, maar wat dit op deze site doet ontgaat mij ook hoor.

  Als je voor de vogels naar Azerbeidzjan wilt gaan kan je vast ook wel een andere tijd van het jaar daarheen, is het rustiger en mss nog goedkoper ook. Kan er ook iemand anders echt blij gemaakt worden met het songfestival wat duidelijk niet friso’s prioriteit heeft.

  Anderzijds als Steef een vriendje mee wilt nemen naar Bakoe die dan mss vanaf dan ook songfestivalfan is geworden en dan daar volgend jaar ook mooie artikelen over kan schrijven is dat toch alleen maar mooi meegenomen? Maar ik ben alleen bang dat dat niet gaat gebeuren.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *