De Leek Op Weg Naar Baku (5)

Friso Veenstra weet eigenlijk niets van het Songfestival. Toch reist hij namens •• ESF Magazine •• in mei af naar Bakoe om het circus van dichtbij mee te maken. Hij is nu ‘De Leek Op Weg Naar Bakoe’. In zijn tweewekelijkse rubriek bekijkt Friso het Songfestival vanuit een totaal ander oogpunt.

De Leek Op Weg Naar Bakoe (5) • Als vervelende cynicus naar het Songfestival

Ineens realiseer ik me waar ik mee bezig ben. Een internetpagina over de Kaspische Zee staat open op mijn laptop. Op de tafel ligt een boek over de Kaukasus. In m’n telefoon staat het nummer van de Azerbeidjaanse ambassade. Op mijn bovenarm prijkt een pleister, als aandenken aan mijn Hepatitis-A-vaccinatie. Waarom ook alweer? Oh ja. Ik ga naar Azerbeidzjan. Naar Bakoe. Waar het Songfestival gehouden wordt. “Hoe kom ik ook alweer in deze situatie terecht?”, denk ik. • Door: Friso Veenstra •

Vorig jaar mei. Steef, de grootste Songfestivalliefhebber die ik ken, verslaat vanuit Düsseldorf het Songfestival. De finale kijkt hij thuis, met familie en vrienden. Hij vraagt of ik ook meekijk. Ik, vervelende cynicus en notoire negatieveling, stem toe nadat Steef me ervan verzekerd heeft dat er genoeg ruimte is voor kritiek. Er zal af en toe ook flink gezeurd mogen worden; dat hoort net zo goed bij het Songfestival. Dat laat ik me geen tweede keer zeggen. Ik kom.

Het is de eerste keer dat ik naar het Songfestival kijk. Het heeft mijn interesse nooit gehad. Toch moest het er een keer van komen, blijkbaar. Ik had nooit kunnen bevroeden dat mijn Songfestivalbloempje geplukt zou gaan worden door een Finse jongen die Oskar heet. In Bodegraven, of all places. Het kan raar lopen. Het gezelschap geeft cijfers. Ik ook. Oskar krijgt van mij een voldoende. Net. Het begin van de show is sowieso nog wel aardig met landen als Bosnië en Denemarken.

Het is gezellig in Bodegraven. Er is een dispuut over Jedward. Zijn ze amusant of niet? Ik vind het maar dwaasheid. Er wordt hard gelachen om de potsierlijke hoedjes van de Moldaviërs. De avond kabbelt voort. Dan is Azerbeidzjan aan de beurt. Ik lach in mezelf. “Ha. Azerbeidzjan. Gek land”, denk ik. Het liedje spreekt me niet erg aan. Steef zegt dat ze wel een kans maken om te winnen. Mijn innerlijke lach wordt luider. “Dan moet Steef naar Bakoe. Hij blij.”

Alle artiesten hebben hun lied ten gehore gebracht. Ik geef enkele voldoendes. Zesjes, en een zeven voor Italië. Slovenië scoort hoog in mijn lijst, hoewel ik niet eens naar het liedje geluisterd heb. Maja – ik heb besloten dat ik Maja mag zeggen – verdient het. Er wordt per sms gestemd. Ik stem ook. Voor Slovenië. Maja verdient het.

De stemmen zijn geteld. Langzaam wordt de uitslag bekend. Azerbeidzjan gaat als een speer. Ik lach, dit keer hardop. “Nou Steef, ga maar alvast een ticket naar Bakoe boeken”, zeg ik. Er wordt gelachen. Het zou toch wat zijn zeg. Steef naar Bakoe. “Als Azerbeidzjan wint, ga ik met je mee naar Bakoe”, zeg ik grappend tegen Steef. Hoe groot is nou de kans dat ze daadwerkelijk winnen, die Azerbeidzjanen?

Ik moet de laatste trein naar huis halen. Per sms stelt Steef me op de hoogte van de einduitslag. “We gaan naar Bakoe.”, lees ik. Ik schrik. Mijn gebluf brengt me in een lastig parket. Wat moet ik nou in Azerbeidzjan? Maar langzaamaan word ik enthousiast. Azerbeidzjan. Waarom eigenlijk niet? “Doen we”, sms ik terug.

Nu, bijna een jaar later, snap ik niet waarom ik schrok. Mijn enthousiasme is sinds die treineis in mei alleen maar toegenomen. Azerbeidzjan. Doen we. Ik ga naar Bakoe. En naar het Songfestival. Als geaccrediteerd lid van het journaille. En als vervelende cynicus.

Friso: “Maja verdient het.”

[Klik op deze link om Friso’s vorige stukjes uit de rubriek ‘Leek Op Weg Naar Bakoe’ nog eens na te lezen]


5 Responses to “De Leek Op Weg Naar Baku (5)”

 1. Elke van Bossuyt says:

  Erg leuk stuk :-). Geeft meteen ook aan hoe de gemiddelde Europese tv-kijker naar het festival kijkt. Veel, erg veel, matige nummers. Enkele uitschieters. En een puntentelling die nooit echt spannend wordt (Azerbeidzjan won vorig jaar met meer dan 200 punten niet? Das gewoon saai, zo veel). Maar wel grappig als je in een groepje kijkt.

  Het zijn de fans vooral die zich niet zo goed kunnen inleven in al die andere, gemiddelde tv-kijkers. En deze tv-kijkers kijken naar het festival als de grootste entertainment show. Niks anders.

  En daarom blijf ik me maar verbazen als ik die té serieuze stukken van o.a. Steef en Gert lees. Prachtig geschreven, maar het songfestival is geen North Sea Jazz of Roskilde.

  De EBU zou zich eens wat meer moeten focussen op déze, cynische kijker.

 2. Mark says:

  Zouden het niet juist beter zijn als meer mensen in Nederland zo serieus naar het sonfestival keken als gert en steef? We zouden er vast niet NOG SLECHTER door scoren…………

  En waarom is het geen NSJ of Roskilde? Omdat dat geen wedstrijd is?

  Ik vind dit trouwens ook een leuk stukje hoor daar niet van. 🙂

 3. Sven says:

  Leuke blog.
  Veel plezier in Bakoe.
  maar vond je Slovenie nu werkelijk zo goed?

 4. Hebbuzz says:

  Benieuwd of iemand voor een North Sea Jazz of Roskildefestival ook helemaal naar een bananenrepubliek zou afreizen 😛 Dus kennelijk heeft het Eurovisiesongfestival iets wat die andere zogenaamd veel serieuzere festivals niet hebben. Dan zwijg ik maar even om de commerciële spin-off van het Eurovisie Songfestival. Ik ben een North Sea Jazz en Roskilde cynicus. Als je daar een sms-stemming of vakjury op los laat, ben zal er even veel op afgegeven worden.

  Ik zie het maar zo: de puntentelling van het Songfestival is als de buitenspelregels en penalty-beslissingen in het voetbal. Zolang er discussie mogelijk is over een uitslag en wat daarop van invloed geweest is, leeft het. Als er niet over gepraat werd had het ook nooit zoveel bekijks, het eurovisie gezeur is misschien wel een noodzakelijk kwaad en randverschijnsel.

 5. eric says:

  Gelukkig gaat het over het songfestival dit keer dus sluit me aan bij vriendin Elke. Wat grappig dat sinds kort toch mensen hun achternaam bij het stukje zetten 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *