De Leek Op Weg Naar Baku (6)

Friso Veenstra weet eigenlijk niets van het Songfestival. Toch reist hij namens •• ESF Magazine •• in mei af naar Bakoe om het circus van dichtbij mee te maken. Hij is nu ‘De Leek Op Weg Naar Bakoe’. In zijn tweewekelijkse rubriek bekijkt Friso het Songfestival vanuit een totaal ander oogpunt.

De Leek Op Weg Naar Bakoe (6) • Glasnost après la lettre?

Azerbeidzjan schijnt  op het eerste oog geen toonbeeld van harmonie en als Hero Brinkman een Azeri was had hij zijn strijd voor democratisering binnen de regeringspartij waarschijnlijk al veel eerder opgegeven. Niettemin lijkt het erop dat het regime in Bakoe de laatste jaren voor een pro-westerse en pro-Europese koers gekozen heeft. Dat laatste zegt ook de Azerbeidzjaanse ambassadeur in een interview uit 2008. Evenzo is de deelname aan het Songfestival onderdeel van die strategie. Maar hoe goed ligt Azerbeidzjan op koers?• Door: Friso Veenstra •

Op de Kaukasus vliegt men elkaar al ettelijke jaren in de haren. Denk bijvoorbeeld aan de problemen in Russische deelrepublieken Tsjetsjenië en Dagestan of aan de Georgische strubbelingen in Abchazië en, vrij recent, Zuid-Ossetië. Ook Armenië en Azerbeidzjan doen een duit in het onrustzakje: sinds de oorlog in Nagorno-Karabach, begin jaren negentig, is de relatie tussen de landen uiterst problematisch. Zeer recent nog was het weer een bron van heibel toen Armenië besloot zich uit het komende Songfestival terug te trekken.

Naast de burentwist is er ook nog een taboekwestie. Over de oligarchische regering mag met geen kwaad woord gesproken worden. Het liefst wordt er helemaal niet over de overheid gepraat, maar als puntje bij paaltje komt, rept men met geen slecht woord over de president en zijn familie. Oorlog, territoriumstrijd en regeringstaboe doen niet erg westers aan.

Toch lijkt in Bakoe de wil aanwezig opener en toegankelijker te worden. Een soort glasnost après la lettre, in elk geval richting het buitenland. De afgelopen jaren is Azerbeidzjan lid geworden van allerlei internationale organisaties, zoals bijvoorbeeld de OVSE, de Raad van Europa en de Mensenrechtenraad van de VN. Bovendien is Azerbeidzjan een partner van de NAVO, staat het in de rij voor een lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie, en is er een vertegenwoordiging van de Europese Commissie in het land aanwezig. Al eerder schreef ik dat de Azerbeidzjanen op het gebied van toerisme en sport eveneens niet willen achterblijven, en met het versoepelen van de visumregels voor Songfestivalvolgers geeft Bakoe op zijn minst een teken van goodwill richting Europa.

Het stemt me allemaal hoopvol, maar laat ik niet te hard van stapel lopen. Een onderzoekje naar nieuws over Azerbeidzjan is een domper. Op verschillende manieren komt Azerbeidzjan de laatste weken negatief in het nieuws. Zo ondervond D66-Europarlamentariër Gerbrandy vorige week tegenwerking vanuit Bakoe en werd er een onderzoeksjournaliste gechanteerd met seksfoto’s. Een bezoek aan de website van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch belooft ook weinig goeds:  “Journalists are routinely harassed and intimidated, and critical journalists can be locked up under the country’s strict libel laws”. Azerbeidzjan heeft nog een lange weg te gaan.

[Klik op deze link om Friso’s vorige stukjes uit de rubriek ‘Leek Op Weg Naar Bakoe’ nog eens na te lezen]


7 Responses to “De Leek Op Weg Naar Baku (6)”

 1. Gert says:

  Bravo. Heel goed, genuanceerd stuk Friso.

 2. eric says:

  leuk dat Gert waterink zijn eigen columnisten toejuicht 🙂 Maar idd erg interessant voor de songfestival liefhebber, maar heb niet het idee dat iemand hier op de politiek van baku zit te wachten …………………
  En D66 word ook even gepromoot net alsof de Nederlandse D66 of welke partij dan ook niet corrupt is 🙂

 3. eric says:

  ow ja waarom zeg ik dat gert …. nou omdat ik een mail van je hebt gehad dat medewerkers van de site niet zouden reageren op de artikelen.
  Echter blijkt dat niet waar te zijn dus wordt er met twee maten gemeten 🙂

 4. Danonovic says:

  Eric, Heb je niks beters te doen dan altijd iedereen maar lopen af te zeiken? het is werkelijk waar niet te geloven, maar bij een heleboel teksten zet jij kritiek. Hou het aub voor je of brei er nog iets positiefs aan…

  Vriendelijke groeten,

  Een geërgerd iemand

 5. eric says:

  Ho Ho danonovic even wachte he . Kritiek en comentaar op liedjes mag en is de bedoeling van de glazen bol he !!!!!!.
  De kritiek op Gert is ook totaal gefundeerd. ( ik heb zijn e mail nog dus als je deze wilt zien “be my guest ”
  Heb je naam eerlijk ook nog nooit hier gezien dus heb me twijffels of je wel een vaste bezoeker hier bent, maar dat terzijde.
  Ik heb wel eens een vraag of coment etc etc naar de webmaster en toen is mij verteld dat er niet zou worden gereageerd op coments of opmerkingen die zouden worden geplaatst door de webmaster of mederwerkers.
  Dat het dan wel gebeurd als er een “eigen stukje ” wordt geschreven geef mij meer dan het recht om te reageren en dat te vermelden ( we leven niet in china ) En geeft tevens aan dat men kritiek niet gewend is en men zelf denkt altijd de “songfestival waarheid te hebben” het komt ook voort dat ik kritiek had op “de leek naar … “en bepaalde onderwerpen niks met het songfestival te maken vond hebben. Nou dan is men weer in de wiek geschoten want wee ow wee kritiek 🙂
  Dan als laat meneer danoontje als je me kritiek niks vind 🙂 SLA HET OVER EN LEES HET NIET dan wordt je ook niet gefrustreed.

 6. Danonovic says:

  Dat mijn naam hier niet staat betekent niet dat ik hier nooit kom.. Ik volg het namelijk al heel lang. En meneer danoontje slaat werkelijk waar helemaal nergens op.

 7. eric says:

  vond hem zelf wel grappig 🙂
  maar humor en satire is bij de meeste Nederlanders ver te zoeken ( ow ja behalve als het hun uitkomt , links gedrag )
  Maar goed back to the songfestival graag 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *